24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμούς Ευρωεκλογών – Ο Κασσελάκης στη Βουλή;

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα των ευρωεκλογών κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κλειδώνουν και τα «βαριά» ονόματα που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές του κόμματος για να συμμετάσχουν στην ευρωλίστα.

Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν καταταγεί στο Στρατό για την 20μερη θητεία του ο Στέφανος Κασσελάκης ως Έλληνας που έζησε πολλά έτη στο εξωτερικό επανέρχονται τα σενάρια από διάφορους κύκλους περί της εισόδου μετά την απόλυσή του από το ΚΕΕΜ (Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών) της Σπάρτης ως ο επόμενος απόδημος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Στη Βουλή ο Κασσελάκης;

Πως ξεκίνησε η σεναριολογία για την πιθανή είσοδο του Στ. Κασσελάκη στο Κοινοβούλιο στη θέση του νυν βουλευτή Επικρατείας Οθωνα Ηλιόπουλου; Με τα όσα είπε (Attica tv) ο καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ απλά άνοιξε ο χορός των σεναρίων: «Οι μισοί λένε ότι θα παραιτηθώ, επειδή με έχει εξαναγκάσει ο  Κασσελάκης. Τελευταίο σενάριο είναι ότι θα παραιτηθώ, επειδή θα με εξαναγκάσει η δουλειά μου. Ένα πράγμα έχω να δηλώσω, ότι ουδείς με έχει πιέσει στη δουλειά μου, ότι ακόμα και αν με είχαν πιέσει, εγώ προσωπικά παίρνω τις αποφάσεις για το τι θα κάνω και προσπαθώ να βελτιστοποιήσω τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπήσω τον απόδημο ελληνισμό».

Ποιο είναι το κλειδί: Η αναφορά του –ουσιαστικά ομολογία- ότι έχει φόρτο εργασίας και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι κρατάει και τι αφήνει.

Πως δύναται όμως ο Στ. Κασσελάκης να εισέλθει στο Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα, εάν βέβαια παραιτηθεί ο Οθ. Ηλιόπουλος, αφού είναι ένατος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και πρέπει να παραιτηθούν και οι πέντε υποψήφιοι που προηγούνται: Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου,  Θανάσης Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη. Ενδεχομένως με μια ερμηνεία του νόμου, καθώς είναι ο δεύτερος απόδημος που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο, μετά τον Οθ. Ηλιόπουλο.

Η καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

Πέρα από τα σενάρια όμως υπάρχει η πραγματική πολιτική και η μάχη των ευρωεκλογών. Η επίσημη έναρξη επί της ουσίας της καμπάνιας θα γίνει την προσεχή Τρίτη 12 Μαρτίου, μια ημέρα πριν παρουσιαστεί στο Στρατό ο Στ. Κασσελάκης.

Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος από τον Στ. Κασσελάκη, ενώ θα δημοσιευθεί και η ευρωπαϊκή διακήρυξη του κόμματος και εκκρεμούν οι εκλογές για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Πριν από αυτές όμως, προηγούνται οι εσωκομματικές εκλογές το προσεχές Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των Νομαρχιακών Επιτροπών, αλλά και των Συντονιστικών των Οργανώσεων,. με στόχο της ηγεσίας ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος μέσω της εκλογής προσώπων φιλικών προς την ηγεσία.

Τα ονόματα της λίστας

Το ενδιαφέρον όμως είναι ποιοι θα συμμετάσχουν στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι υποψήφιοι θα αναδειχθούν με προκριματικές εσωκομματικές εκλογές. Τα ονόματα μέχρι στιγμής είναι: Νίκος Παππάς (μπασκετμπολίστας), Νίκος Φαραντούρης (καθηγητής Πανεπιστημίου και σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα του Στ. Κασσσελάκη), Δώρα Αυγέρη (εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι προ ημερών), Γιώργος Τσίπρας (διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέχρι προ ημερών). Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν κανονικά, οι νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.

Υπάρχει στο παρασκήνιο συζήτηση για το πως μπορεί να γίνει η ένταξη στο ψηφοδέλτιο του νυν ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου που ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει η πρόβλεψη για τις προκριματικές, αλλά συζητείται ότι για ένα ή δυο άτομα μπορεί να υπάρξει κεντρική πολιτική απόφαση με την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό