19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Παππάς και Τζουμάκας στην κούρσα διαδοχής – Εκτός ο Πολάκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, που την κατέθεσε και επίσημα σήμερα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην κούρσα διαδοχής μπήκαν ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Παππάς, ενώ δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης, που είπε «όχι σε fast track διαδικασία και σε εκλογές καλλιστείων».

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν καταλάβαμε πόσο σημαντική ήταν για την κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα

«Η πολιτική μας υποχρέωση είναι να πρωταγωνιστήσουμε σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών» ήταν μια φράση κλειδί της Εφης Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της.

Η Εφη Αχτσιόγλου κάνει συλλογική αυτοκριτική κινούμενη στην ίδια γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τα στοιχεία αυτά τα έχει αναφέρει πρώτος ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός στην ομιλία του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΚΕ. Η Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι προϋπόθεση αυτής της πολιτικής αντεπίθεσης είναι να κατανοηθούν τα αίτια της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και στη συνέχεια ανέφερε:

Σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης. Η αδυναμία μας να κατανοήσουμε στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα» είπε.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε την αδυναμία να αξιοποιηθεί η στρατηγική της διεύρυνσης για να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα κόμμα όχι μόνο μαζικό αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό, παρεμβατικό και χρήσιμο για την κοινωνική πλειοψηφία.

«Αντίθετα πολλές φορές η διεύρυνση αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομηθούν σκληροί μηχανισμοί εντός του κόμματος» τόνισε και ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι το εξής:

«Η αδυναμία μας να μιλήσουμε θετικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για την άλλη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και με ρεαλιστικούς όρους σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όσους δημιουργούν στη χώρα μας.

Η έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο που θα προσέδιδε και μεγαλύτερο βάθος στο σχέδιό μας. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε σε ατομικό επίπεδο επάρκεια, αλλά δεν αξιοποιήσαμε συλλογικά τις επιμέρους δυνατότητες» ανέφερε.

Οι αιτίες της ήττας

Παράλληλα σημείωσε ότι η συζήτηση για τις αιτίες της ήττας είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. «Πρέπει όμως να γίνει εν κινήσει» διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «Διότι η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μετά από μια πολιτική ήττα θα υπάρξει μια περίοδος ενδοσκόπησης. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ίσως είναι και αναγκαίο».

Επίσης υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο. «Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής» είπε και τόνισε πως τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έδωσα εκεί που έπρεπε, στον κόσμο της εργασίας.

Κατά την ίδια το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της. Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους. Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο.

Στο τέλος κάλεσε όλους για αγώνα ώστε με την πολιτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενός νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ. Ο κ. Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο.

«Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα. Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Νίκος Παππάς: Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε και επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Παππάς, που ξεκίνησε την ομιλία του με θετικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Παππά:

Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον.Πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή.Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος.Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές.Αν, λοιπόν, η διακήρυξή μας ήταν μία φορά επίκαιρη όταν τη συνομολογήσαμε, είναι πολλαπλά πιο επίκαιρη τώρα, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής.Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μαςΤο βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας.Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία.Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες των πολιτών που μας ψήφισαν ή θα μας ξαναψηφίσουν, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο.Οι στόχοι

Συνεπώς θα πρέπει να βάλουμε στόχους: Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά. Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα. Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές. Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ. Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση. Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως αυτό δεν υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και δεν αρθεί ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Σας μιλώ ανθρώπινα, όχι απλώς πολιτικά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε. Να κάνουμε καθαρές επιλογές. Να τις υπηρετήσουμε με ενότητα. Και από την επόμενη μέρα της εκλογής θα είμαστε όλοι μαζί.

Υπηρετώ αυτό το κόμμα από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πολιτική.

Όμως δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία από κανέναν και καμία από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκλίναμε σε κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής.

Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις.

Σας μιλώ ανθρώπινα και όχι απλώς πολιτικά.

Δε φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις.

Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος.

Τα καθήκοντα και οι αγώνες που μας περιμένουν είναι και πάλι πολλά και πολλοί. Μεγάλο είναι και το χρέος μας.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Σήμερα ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας.

Οι πολίτες δεν περιμένουν από εμάς τίποτε λιγότερο. Δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Στέφανος Τζουμάκας: Οι εξελίξεις ασκούν επιρροή στο δημόσιο βίο

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Τζουμάκας.

Σε μια προσπάθεια να εμπλουτιστεί ο ιδεολογικός διάλογος και να δώσει άλλα χαρακτηριστικά σε μια άνευρη μέχρι στιγμής διαδικασία, ο Στ. Τζουμάκας επιχειρεί να δώσει άλλη διάσταση, καθώς όπως σημειώνει οι εξελίξεις για την εκλογή στο κόμμα ασκούν επιρροή συνολικά στο δημόσιο βίο και ως ένα βαθμό ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των πολιτών ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις.

«Μπορώ να συμβάλλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής Νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος, με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού» σημειώνει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης

Δεν θα είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Παύλος Πολάκης όπως ανακοίνωσε στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλογές μετά, επισημαίνοντας ότι εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία τότε θα συμμετάσχει. «Όχι σε fast track διαδικασία» είπε «και σε εκλογές καλλιστείων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό