25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες – Ποιοι στηρίζουν Κασελλάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το κλίμα κατά την τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι περισσότερο από συγκρουσιακό, ενώ καταγράφηκαν εικόνες, που δεν θύμιζαν σε τίποτα συνέδριο αριστερού κόμματος. Μάλιστα, υπήρξαν στιγμές, όπου η ατμόσφαιρα εντός του γηπέδου του Tae Kwon Do, δεν θύμιζε πολιτική συζήτηση, αλλά γηπεδική κερκίδα που κινούταν μεταξύ χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών.

Αναμφίβολα, η χθεσινή διαδικασία επισκιάστηκε από τις αποδοκιμασίες σε βάρος της Όλγας Γεροβασίλη. Πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου δήλωναν σοκαρισμένα για τις αντιδράσεις μελών του κόμματος στο άκουσμα της υποψηφιότητας της Αντιπροέδρου της Βουλής,. «Πρόκειται για πρωτόγνωρα φαινόμενα χουλιγκανισμού, ξένα προς την αριστερά» ανέφεραν στο flash.gr.

Οι στιγμές ήταν τόσο έντονες με τον Στέφανο Κασσελάκη να σηκώνεται όρθιος κάνοντας νεύμα προς εκείνους που γιούχαραν προκειμένου να σταματήσουν άμεσα. Σημειωτέον ότι, εντός του συνεδριακού χώρου, το παρών έδωσαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αρτινής Βουλεύτριας οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Καλογήρου και ο για χρόνια διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της κ. Γεροβασίλη τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη κι αν χάσει θα παραμείνει στο κόμμα, ενώ δεσμεύτηκε πως εφόσον κερδίσει θα προσκαλέσει την Όλγα Γεροβασίλη και τα υπόλοιπα στελέχη που την στηρίζουν, να προχωρήσουν από κοινού στις καταστατικές αλλαγές που προτείνει. Βέβαια, η βασική είδηση από την- εκτός προγράμματος- ομιλία Κασσελάκη ήταν η πρότασή του για άμεση διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 10 Μαρτίου με υβριδικό μάλιστα τρόπο.

Πέρα από τις γηπεδικές εικόνες, οι πολιτικές διαφωνίες ήταν εμφανείς, όπως επίσης και οι στοιχίσεις. Υπήρξαν στελέχη που εκτίμησαν πως οι νέες εσωκομματικές αντιθέσεις οδηγούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχαρτογράφητα νερά. Πολλά εξ’ αυτών θεωρούν πως το νέο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί, δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί, με τις χθεσινές εικόνες να προσομοιάζουν, όπως λένε, σε αυτές της επεισοδιακής Κεντρικής Επιτροπής προ ολίγων μηνών.

Τα «στρατόπεδα»

Εχθές, στη συνεδριακή «Αρένα» καταγράφηκαν, επί της ουσίας, τρία διαφορετικά «στρατόπεδα». Από την μία πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέστησε σαφές πως δεν θα κάνει πίσω από τις προτάσεις του, προκρίνοντας νέες εσωκομματικές κάλπες. Φέρεται, δε, να είπε σε μέλη του κόμματος ότι θέλει καθαρές λύσεις, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να γίνει «Ιφιγένεια». Από την άλλη πλευρά, η Όλγα Γεροβασίλη, έχοντας τη στήριξη μιας σειράς κεντρικών στελεχών εξέφρασε την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα, εφόσον, το σώμα το αποφασίσει.

Η τρίτη «γραμμή» εντός του συνεδρίου εκφράστηκε από τους Νίκο Παππά και Σωκράτη Φάμελλο, οι οποίοι θα επιμείνουν και σήμερα στη μη διεξαγωγή εκλογών. Αργά, χθες το βράδυ, την πλευρά των δύο κεντρικών στελεχών πήρε και ο Παύλος Πολάκης μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι τόσο δημόσια όσο και στα «πηγαδάκια» ένα από τα πρόσωπα που δέχτηκε κριτική για τη στάση του, ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η δήλωσή του και η απουσία του από το Tae Kwon Do έβαλε βόμβα στα θεμέλια του συνεδρίου. Επιπλέον, στην Τρίτη κατηγορία ανήκουν αρκετοί σύνεδροι, που πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν υπογραφές, προκειμένου να μην στηθούν κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπογράψει στο χαρτί που διακινήθηκε στο χώρο περίπου 15 με 20 βουλευτές με τις υπογραφές να ξεπερνούν τις 500.

Η ψηφοφορία

Εξίσου κρίσιμη για το μέλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι και η σημερινή ημέρα με δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες ψηφοφορίες, ενώ προηγουμένως ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει ανοίξει τα χαρτιά του στην καταληκτική του ομιλία στις 11.00.

Ζητώντας την άδεια του Προεδρείου του Συνεδρίου μας, θα αλλάξω την ώρα της ομιλίας μου.Θα μιλήσω το πρωί στις 11:00, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων.

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) February 24, 2024

Κεντρικό σημείο τριβής θα αποτελέσει -αρχικά- το αν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης επιμείνει στην πρόταση του και αυτή περάσει από το σώμα, τότε θα υπάρξει επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης. Αφενός για τον χρόνο, αφετέρου, για τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Η κάθε πλευρά προκρίνει διαφορετική ημερομηνία.

Πέρα από την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στην ετυμηγορία των μελών, η πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη προτείνει την 7η Απριλίου, επικαλούμενη το καταστατικό του κόμματος. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση που είχε η Αντιπρόεδρος της Βουλής με δημοσιογράφους στηλίτευσε τα λεγόμενα του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας πως «ο Πρόεδρος δεν θυμήθηκε ότι υπάρχει καταστατικό».

Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει και το ζήτημα των υβριδικών εκλογών. Και σε αυτό το ζήτημα η πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη αντιδρά έντονα, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αναφέρει ότι οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό «αλλιώς θα γίνει κούγκι».

Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ολικής ανατροπής, δηλαδή της αναβολής των εκλογών, καθώς, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Νίκος Παππάς έχει υπό την πολιτική του επιρροή μεγάλο τμήμα των αντιπροσώπων του 4ου συνεδρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό