23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες μαζικές αποχωρήσεις – Επιστολή της ΟΜ ΑΕΙ

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ . Αυτή τη φορά 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, εξαπολύοντας αιχμές κατά της νέας ηγεσίας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με επιστολή που απέστειλαν προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ -Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, οι 26 επιστήμονες και ερευνητές επισημαίνουν ότι προχωρούν «στον απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου».

Προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, διδάκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη διοίκηση όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, με μεγάλη λύπη δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή επιβάλλεται από τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις και ειδικά μετά τη τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία η σημερινή ηγετική ομάδα και ο νέος πρόεδρος οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος ιστορικών στελεχών του κόμματος σε αποχώρηση και παραίτηση.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την εκτός συνεδρίου ή άλλων συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών επίσημη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής.

Το κόμμα που ιδρύσαμε μαζί με άλλους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και που παρά τις αδυναμίες, κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά. Μετά από μια πορεία επιλογών και κυρίως μετά την ήττα του 2019, φτάσαμε σήμερα να διαψεύδονται με τον τρόπο αυτόν, οι ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί σήμερα με αγωνία την διαλυτική αυτοκαταστροφική πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Το κόστος για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι τεράστιο.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Αριστερά στο πλαίσιο της σύγχρονης ισχυρής αντίθεσης Δεξιάς-Αριστεράς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, μας δείχνουν τον δρόμο. Η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και η προστασία της εργασίας με μείωση των ανισοτήτων, οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, η εξάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων, έμφυλων ή άλλων, η έμπρακτη υποστήριξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μερικοί από τους στόχους μας. Ειδικά εμείς, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, της Δημοκρατίας και της Ισότητας σε σχολεία και σχολές, στην εμβληματική αντίσταση σε οποιαδήποτε ακύρωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής για την κοινωνική και την πολιτική Αριστερά, που να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, δημοκρατική λειτουργία, παραγωγή αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και κυρίως συντροφική αλληλεγγύη.

Υπογραφές (αλφαβητικά)

1. Αθανασίου Αθηνά2. Αστρινάκη Ράνια3. Αχείμαστος Μύρων4. Βάκη Φωτεινή5. Βελαώρας Δημήτρης6. Βιδάλη Σοφία7. Γιαννησοπούλου Μαρία8. Δημητρίου Στέφανος9. Θεοτοκάς Γιάννης10. Καραμεσίνη Μαρία11. Κεσσόπουλος Αλέξανδρος12. Κουτσούρης Αλέκος13. Κυπριανίδου Πατρίτσια14. Κωλέτση Μαρία15. Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος16. Νικολαΐδης Ευάγγελος17. Νοταράς Ανδρέας18. Παπαδοπούλου Δέσποινα19. Παπακωνσταντίνου Γιώργος20. Παπανδρέου Νίκος21. Παπασταμόπουλος Δημοσθένης22. Πουλακάκη Ελένη23. Σελίμης Αλέξανδρος24. Σκιαδοπούλου Αγγελική25. Φουρτούνης Γιώργος26. Χατζηγιάννη Μάχη

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό