14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική επιστροφή του Τσίπρα – Το νέο «στρατηγείο» και οι προτεραιότητες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες, όπου είχε μεταβεί οικογενειακώς για τουριστικούς λόγους, σηματοδοτεί εκ νέου την ενεργοποίησή του στην πολιτική ζωή του τόπου. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ουδέποτε είχε τάσεις πολιτικού αναχωρητισμού. Και η παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν σήμαινε και τη διάθεσή του να μείνει στο περιθώριο και στην άκρη του πολιτικού παιχνιδιού. Το αντίθετο. Με τον τρόπο του θα είναι παρών και αυτό θα φανεί πολύ έντονα το επόμενο διάστημα.

Εν μέσω της εσωκομματικής αναμέτρησης στην αξιωματική αντιπολίτευση για την εκλογή νέας ηγεσίας, η σκιά του κ. Τσίπρα πλανάται πάνω από το κόμμα. Μπορεί αρκετά μέλη και στελέχη να «τρέχουν» και να ασχολούνται με τις τέσσερις έως τώρα υποψηφιότητες, αλλά πάρα πολλοί εξακολουθούν να ομνύουν πίστη στον κ. Τσίπρα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν πρέπει και πώς να επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής ζωής ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν την ανάγκη να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας για τον ευρύτερο χώρο, ακόμα και με τη δημιουργία νέου κόμματος στο μέλλον.

«Ονειρα θερινής νυκτός» λένε οι πιο μυημένοι, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία διάθεση να ασχοληθεί στο επίπεδο που ήταν τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απέχει από τον δημόσιο διάλογο. Αυτό που προέχει κατά τον ίδιο είναι η ενότητα του χώρου και να μην γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε επί των ημερών του με πολύ κόπο.

Για το τι θα γίνει στο μέλλον, εάν δεν προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως πρέπει και με προοπτική εξουσίας, αυτό θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις. Πάντως στο συριζαίικο παρασκήνιο αρκετοί υποστηρικτές του, χωρίς να μιλάει ο ίδιος ή κάποιος δικός του άνθρωπος για αυτό, επιμένουν ότι μετά τις ευρωεκλογές όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με ξεκάθαρο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό στίγμα.

Η μη εμπλοκή στη διαδοχή

Ο κ. Τσίπρας δεν θα εμπλακεί καθόλου στην εσωκομματική αναμέτρηση, όπως δεν το έπραξε από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί «προεδρικοί» αλλά και πρόσωπα της πάλαι ποτέ προεδρικής ομάδας συντάσσονται με την Εφη Αχτσιόγλου, άλλοι με τον Νίκο Παππά και κάποιοι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ορισμένοι έβλεπαν με καλό μάτι και την υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν εμπλέκεται. «Ο Αλέξης είναι αποστασιοποιημένος» λέει πρόσωπο που τον ξέρει πολύ καλά, αν και παραδέχεται πως η έγνοια του είναι να διασφαλιστεί η ενότητα την επόμενη μέρα.

Οι παρεμβάσεις

Για τον κ. Τσίπρα είναι μείζον ζήτημα η υπεράσπιση της πολιτικής της περιόδου 2015-2019 και των όσων κατά τον ίδιο πέτυχε η κυβέρνησή του. Αυτό θα προσπαθήσει και ο ίδιος να το κάνει με σειρά παρεμβάσεών του το επόμενο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα ακολουθήσει τον σιωπηλό δρόμο του Κώστα Καραμανλή, αλλά θα προτιμήσει τις συνεχείς παρεμβάσεις, όπως κάνουν και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, όπως π.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, σε ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα, έχουν ιδεολογικό αποτύπωμα και κυρίως αφορούν και το δικό του αφήγημα. Πεδίο βασικό θα είναι το Κοινοβούλιο, όπου όποτε θεωρεί αναγκαίο θα παρεμβαίνει με τη διακριτικότητα που επιβάλλεται για να μη θεωρηθεί πως «καπελώνει» τον ή τη διάδοχό του.

Το γραφείο

Ενας πολιτικός όπως ο κ. Τσίπρας δεν αποστρατεύεται, αλλά το αντίθετο παραμένει ενεργός στη δημόσια συζήτηση με παρεμβάσεις αλλά και συναντήσεις με διάφορα πρόσωπα της δημόσιας ζωής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής. Αυτό προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός στρατηγείου που δεν μπορεί να είναι το μικρό γραφείο στο Κοινοβούλιο, όπου όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν, αλλά κάτι πιο λειτουργικό. Ως εκ τούτου το «στρατηγείο» του κ. Τσίπρα θα είναι πέριξ της πλατείας Συντάγματος σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο.

Η προστασία της πολιτικής του παρακαταθήκης είναι μείζον ζήτημα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, όπως λένε φανατικοί υπερασπιστές του, είναι έλασσον για κάποιους άλλους. Και αυτό λυπεί πολλούς, διότι η πολιτική που εφαρμόστηκε δεν ήταν του κ. Τσίπρα, αλλά ήταν προϊόν συλλογικής απόφασης. Αυτή η παρακαταθήκη ενδέχεται να αποτυπωθεί και σε βιβλίο που θα ετοιμαστεί, ενώ είναι άγνωστο ακόμα εάν θα ανακοινωθεί και η ίδρυση κάποιου ιδρύματος στα πρότυπα και άλλων πρώην πρωθυπουργών.

Η Ευρώπη

Οι προσεχείς ευρωεκλογές αποτελούν για τον κ. Τσίπρα μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ενεργοποιηθεί αρκετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξάλλου για την Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, τους σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά, ο κ. Τσίπρας είναι πόλος έλξης ακόμα και τώρα. Το 2014 ήταν ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επαφές υπάρχουν και τα κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ανοικτά με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά. Και αυτό θα αξιοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα καθώς παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει γεφύρωση των όποιων αντιθέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά.

Η ώρα της αποχώρησης

Το προσεχές Σάββατο αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη ημέρα. Θα είναι η τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα μιλήσει ως πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα κατατεθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες για την προεδρία. Υστερα από 15 χρόνια αποχωρεί και τυπικά (σ.σ.: από επικεφαλής της ΚΟ είχε παραιτηθεί και εξελέγη ο Σωκράτης Φάμελλος για τη μεταβατική περίοδο) και η μέρα αυτή θα είναι σημαδιακή για πολλούς. Ενα ταξίδι που ξεκίνησε το 2008 με πολύ χαμηλά ποσοστά έως την άνοδο στην εξουσία το 2015, την ήττα του 2019, που όμως τον κράτησε στο παιχνίδι της εξουσίας έως τις τελευταίες εκλογές του 2023 και τη συντριπτική και στρατηγικής σημασίας ήττα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό