17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εργοστασιακές ρυθμίσεις για Κασσελάκη, Πολάκης και μάχη στην Κρήτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποτέλεσμα της στρατηγικής που χαράσσει με το επικοινωνιακό επιτελείο του ή αποκλειστικά για τη θετική ενέργεια της όμορφης πόλης και το γούρι, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διάλεξε τυχαία τα Χανιά ως τον πρώτο, μεγάλο, σταθμό της εκστρατείας του για τις προσεχείς Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και κατόπιν όλη την υπόλοιπη Κρήτη – ως και τη Γαύδο.

Απαλλαγμένος από την υποχρεωτική στράτευσή του στις Ένοπλες Δυνάμεις που αναγκαστικά τον κράτησε λίγο πίσω χρονικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον το περιθώριο να αφοσιωθεί στην πρώτη -ολόκληρη και πανελλαδική- προεκλογική μάχη που θα κληθεί να δώσει ως επικεφαλής στην Κουμουνδούρου, τρέχοντας πίσω από την «απόλυτη ανατροπή» που επιδιώκει άνευ καθυστέρησης. Διότι, όπως δήλωσε προ ημερών στον ΣΚΑΪ, μόνο τότε θα σταλεί «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ο Στ. Κασσελάκης έχει κάμποσους λόγους να πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα δικαιώσει -σε μεγάλο βαθμό- τις ανέκαθεν υψηλές προσδοκίες του και θ’ αποτελέσει όντως την αρχή του τέλος για τη Νέα Δημοκρατία.

Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παγιωμένο τις τελευταίες εβδομάδες στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων εμφανίζοντας μάλιστα διαρκείς τάσεις ανόδου προς το πολυπόθητο 17% και την κυβέρνηση να φθείρεται παντοιοτρόπως, χώρος για αισιοδοξία έχει προκύψει ασυζητητί. Αρκεί ο 36χρονος πολιτικός να βρει τον τρόπο να τον εκμεταλλευτεί επαρκώς έτσι ώστε να μειώσει (μέχρι και σε μονοψήφιο ποσοστό) την απόσταση από την «πληγωμένη» ΝΔ.

Το αφήγημά του έχει μπόλικη σημασία. Όπως και κάθε (επικοινωνιακή ή ουσιαστική) κίνησή του εφεξής. Τον ευνοεί επίσης, καθώς δεν δέχεται φίλια βέλη, η ολοκληρωτική «οπισθοχώρηση» των εσωκομματικών αντιπάλων του πλην Χρήστου Σπίρτζη, οι οποίοι έχουν σιωπήσει για την ώρα, καταλαβαίνοντας ότι μόνο με «ηρωική έξοδο» θα έμοιαζε μια νέα αντίδρασή τους τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Η θετική ενέργεια των Χανίων

Το ταξίδι του Στ. Κασσελάκη στην Κρήτη έφερε μαζί του κάμποσους συμβολισμούς. Από τα Χανιά, μην ξεχνάμε, πως είχε αρχίσει προ επτά μηνών την καμπάνια του για τη διεκδίκηση της νίκης του στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους Τάφους των Βενιζέλων είχε πρωτοσυστηθεί στο ευρύ κοινό ως «ένας κουζουλός που αφήνει την Αμερική για να έρθει εδώ στην πατρίδα του» και είχε αναφερθεί στην περηφάνια που αισθάνεται για τις κρητικές ρίζες του επικαλούμενος και τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ανάλογα έπραξε και τώρα λίγες εβδομάδες πριν από τη «μετωπική σύγκρουση» με τους φρέσκους αντιπάλους του – τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μετέβη μέχρι τις Σκινές, το χωριό καταγωγής του στα 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά, επισκέφθηκε το μνήμα του παππού Στέλιου και της γιαγιάς Αλεξάνδρας, ανήρτησε ασπρόμαυρη φωτογραφία τους στα social media, εκθείασε την καταγωγή του.

Παράλληλα άρχισε εκ νέου τις βόλτες σε δρόμους, πλατείες και αγορές ενεργοποιώντας το πιο προσιτό, το καθημερινό προφίλ του. Τη ζωή εκτός κόμματος με τον σύζυγό του και τον σκύλο τους, τη Φάρλι, για συντροφιά. Βοηθάει φυσικά και ο καλός, σχεδόν καλοκαιρινός, καιρός για άμεση επαφή με τον κοινωνικό ιστό. Για κουβέντες με πολίτες – ψηφοφόρους και ανταλλαγή απόψεων με απώτερο σκοπό την πολιτική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στον νομό όσο και συνολικά στο νησί.

Ο ρόλος της Κρήτης στις εκλογές

Ανέκαθεν, ούτως ή άλλως, η Κρήτη ήταν σοσιαλιστικό, κεντροαριστερό «κάστρο», μέσα στο οποίο από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να το κατακτά αποκτώντας τεράστια δύναμη. Ακόμη και στη χαμένη μάχη του 2019, τα ποσοστά της παράταξης σε κάθε νομό ξεχωριστά ήταν τουλάχιστον τρεις μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο της, με το μικρότερο εξ αυτών να είναι το εξαιρετικό 34.6% στο Λασίθι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρατήσει σε όλους ανεξαιρέτως παρά τη συνολική πτώση του στην επικράτεια. Αντιθέτως στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και δη στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε αριθμητικά χάνοντας σχεδόν 20 μονάδες από τη δική του βάση. Από το 43.07% του 2015 και το 37.35% του 2019 κατρακύλησε εν τέλει στο 18.44% κι επέτρεψε στη ΝΔ να φτάσει σε ύψη που ποτέ δεν είχε αγγίξει στο παρελθόν!

Στους άλλους τρεις νομούς δε ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να υστερεί και του ανεβασμένου ΠαΣοΚ!

Ο σύντεκνος επέστρεψε

Τον αρνητικό αυτόν συσχετισμό για το κόμμα που ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κατά νου να τον ανατρέψει. Αν όχι ολοκληρωτικά, σίγουρα ως ένα σημαντικό σημείο. Η εσωκομματική νίκη του τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε στηριχθεί σε ψήφους από «σύντεκνους», ανθρώπους που ούτε καν τον γνώριζαν καλά καλά στα ορεινά των Χανίων, και αυτό έχει βαλθεί να πετύχει πάλι.

Κι αν τη εμπιστοσύνη – στήριξη του Ευάγγελου Αποστολάκη, του Ρεθυμνιώτη εν αποστρατεία ναυάρχου, δεν την είχε απωλέσει αυτούς τους επτά μήνες, η όχι απαρατήρητη παρουσία του Παύλου Πολάκη στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Στ. Κασσελάκη γέννησε τους προβλεπόμενους συνειρμούς.

Δεν απέχει από την πραγματικότητα η εκδοχή πως ο Χανιώτης βουλευτής θεωρείτο ο σκιώδης καθοδηγητής του αμερικανοθρεμμένου πολιτικού στον δρόμο για την ανέλιξη στην προεδρεία του κόμματος. Εξ αποστάσεως, αλλά παρέα άλλωστε πανηγύριζαν για την επικράτηση απέναντι στο σε όσους υποτίμησαν την κρητική αυτή «συμμαχία» (παράλληλα με τον Μανώλη Καπνισάκη) που κατατρόπωνε το εσωκομματικό «κονκλάβιο», όπως σχολίαζαν. Μια συμμαχία που επαληθεύτηκε εκ των υστέρων με την ανάθεση του ρόλου του συντονιστή – υπερτομεάρχη στον Π. Πολάκη.

Μολονότι δε η σχέση τους διέσχισε διάφορα -συναισθηματικά κυρίως- στάδια (εκνευρισμού, παγωμάρας και ανοχής) που έμοιαζαν με τα σαράντα κύματα, η καρατόμησή του, ως «τιμωρία» για την αποχή του στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αποδείχθηκε περισσότερο ένας εκατέρωθεν φιλικός συμβιβασμός. Ειδάλλως δεν θα είχε συνδυαστεί με την επιστροφή του στον τομέα της Διαφάνειας – τον αγαπημένο του αψύ πολιτικού.

«Καλά κάνω κι έχω ψυχή Πολάκη»

Η τροπή και η έκβαση του Συνεδρίου βοήθησαν προκειμένου οι μεταξύ τους αποστάσεις να μειωθούν σημαντικά, προτού φτάσουμε σε προεδρικά ευφυολογήματα του στιλ «ο Παύλος θα ανεβεί μαζί μου και στα 400 μέτρα υψόμετρο» που έδειξαν ότι ο Στ. Κασσελάκης αφενός τον έχει συγχωρέσει για ατοπήματα του χαρακτήρα του αφετέρου τον χρειάζεται προκειμένου να ξεπεράσει τον εκλογικό πήχη που έχει θέσει για το Ευρωκοινοβούλιο.

«Καλά κάνω κι έχω ψυχή Πολάκη γιατί είμαι τίμιος άνθρωπος» κατέληξε μάλιστα να ισχυρίζεται σε μια αποστροφή της πρόσφατης ομιλίας του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ν’ αποκρούσει τους εις βάρος του υπουργικούς ισχυρισμούς του Άκη Σκέρτσου πως ταυτίζεται μ’ έναν ανάλογου ύφους πολιτικό.

Είχε ήδη ακούσει να του λένε «όσο έχεις τον Παύλο δίπλα σου, η Κρήτη θα είναι μαζί σου. Μην το ξεχάσεις ποτέ». Άρα καταλαβαίνει πόσο χρήσιμη είναι πολύ πιθανό ν’ αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας, τόσο για τον ίδιο όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη της μεγαλονήσου.

Λογικά πια, σε αυτό το δίμηνο που απομένει ως τις Ευρωεκλογές ο πρόεδρός του και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν κάθε τρωτό σημείο της Νέας Δημοκρατίας (αλλά και του ΠαΣοΚ σε παράλληλο πλάνο) για να καρπωθούν τα οφέλη και να τα μετατρέψουν σε χειροπιαστά εκλογικά ποσοστά. Φάνηκε στο επιθετικό ύφος που απευθύνθηκε η επίσημη Κουμουνδούρου προς αμφότερους μετά την ανατρεπτική απόφαση του ΣτΕ επί του νόμου άρσης των συνομιλιών που δημιουργεί νέα δεδομένα στο ζήτημα των υποκλοπών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό