23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συντάξεις: Μικρότερη μείωση για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Ειδήσεις Ελλάδα

Μείωση της ποινής που επιβάλλεται σε εργαζόμενους συνταξιούχους σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο αφενός ενός δικαιότερου συστήματος και αφετέρου τον περιορισμό της λεγόμενης μαύρης εργασίας.

Σήμερα οι συνταξιούχοι που εργάζονται υπόκεινται μείωση της σύνταξης τους κατά 30%, ανεξαρτήτως των ημερών εργασίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης η μείωση θα είναι ανάλογη με τη διάρκεια της απασχόλησης, γεγονός που θα καταστήσει πιο ευέλικτο και δίκαιο το σύστημα, με στόχο να αποτρέψει όσους δεν δηλώνουν την απασχόληση εξαιτίας του αντικινήτρου της περικοπής της σύνταξης.

Νομοσχέδιο

Την πρόθεση να φέρει σύντομα – στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – την συγκεκριμένη διάταξη εξέφρασε ο νέος υπουργός κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να τιμωρείται ο συνταξιούχος επειδή επιλέγει να συνεχίσει την εργασία του.

Υπέρ των αλλαγών είχε ταχθεί προεκλογικά και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ο οποίος εκτιμούσε ότι με τον τρόπο αυτό θα δουλεύουν περισσότεροι συνταξιούχοι νόμιμα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η «μαύρη» – ανασφάλιστη εργασία, να καλυφθούν κενές θέσεις, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Αναλογικός τρόπος

Το βασικό σενάριο των αλλαγών που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει την εφαρμογή ενός πιο αναλογικού τρόπου υπολογισμού του «πέναλτι», δηλαδή της μείωσης των συντάξεων κατά 30%, με βάση τις ημέρες εργασίας. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν απασχολείται και τις 25 ημέρες του μήνα, αλλά αρκετά λιγότερες και παρ’ όλα αυτά η μείωση της σύνταξης εφαρμόζεται από τον ΕΦΚΑ, είτε εργαστεί 5 ημέρες τον μήνα είτε εργαστεί ολόκληρο τον μήνα, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

Εφόσον εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα με αναλογικότερες ποινές, οι απώλειες στο εισόδημα του συνταξιούχου θα είναι πολύ μικρότερες.

Τι ισχύει σήμερα

Να σημειωθεί ότι σήμερα, εάν κάποιος συνταξιούχος εργάζεται, έχει μείωση κατά 30% στη σύνταξή του. Λαμβάνει δηλαδή το 70% τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής. Η πρώτη παρέμβαση προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός δικαιότερου συστήματος έγινε με το νόμο Βρούτση, όπου μείωσε την ποινή από 60% σε 30%. Όμως αυτή παρέμεινε οριζόντια, για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.

Στο συρτάρι βρίσκεται κι ένα ακόμη σενάριο, που έχει όμως μικρότερη πιθανότητα εφαρμογής, και αφορά τη μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα της αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης κατά τη διάρκεια της απασχόλησης των συνταξιούχων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό