16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Συνεχίζεται το φονικό πέρασμα της καταιγίδας Χενκ στη Βρετανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλα τμήματα της Βρετανίας βιώνουν την Πέμπτη άλλη μια μέρα ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών, με ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες , εξαιτίας της καταιγίδας Χενκ που σαρώνει τη χώρα.

Ένας οδηγός περίπου 50 χρονών, έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου στην πόλη Kemble στη δυτική Αγγλία, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Another busy day for @nottsfire who are working hard in the current flooding from Storm Henk. This video shows Highfields technical rescue crews rescuing a male who was stranded on a shed roof surround by flood water. 🚒👌🌊 pic.twitter.com/ZGfBTMffAL

— Leigh Holmes (@Leigh_Holmes1) January 4, 2024

Κοντά στο Μπέρμνινχαμ, ένας περαστικός σκαρφάλωσε σε γέφυρα και έσπασε ένα παράθυρο αυτοκινήτου για να σώσει μια μαμά και την τρίχρονη κόρη της, λίγο πριν παρασυρθεί από την πλημμύρα.

Σοβαρές και εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν στην περιοχή Nottinghamshire στην κεντρική Αγγλία, ενώ οι τοπικές αρχές αναφέρουν κίνδυνο για επιδείνωση της κατάστασης. Η στάθμη του ποταμού Τρεντ ανέβηκε επικίνδυνα, ενώ οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα μπορεί να πλησιάσουν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το έτος 2000.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, υπήρχαν 215 ενεργές προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας, δύο στη Σκωτία και μία στην Ουαλία.

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκεται «κίτρινη» προειδοποίηση της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office) που αφορά τη νότια Αγγλία. Η προειδοποίηση καλύπτει την περιοχή της Κορνουάλης και της Ανατολικής Αγγλίας και αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος και προβλήματα στις μεταφορές λόγω των ισχυρών φαινομένων.

Οι τοπικές φάρμες έχουν επίσης πληγεί σε μεγάλο βαθμό, με χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες και γεωργικές εκτάσεις να βρίσκονται κάτω από τα νερά της πλημμύρας που άφησε ο Henk.

Σημειώνεται ότι το 2023 ήταν προσωρινά το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί για το Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ των θερμοκρασιών το 1884, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου κατέγραψαν υψηλά ρεκόρ παγκοσμίως.

Σαρωτικές πλημμύρες και στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα με την κυβέρνηση να ανακοινώνει σήμερα ότι θα λάβει «έκτακτα μέτρα» για το βόρειο τμήμα της χώρας.

Στις Αρδέννες, στα βορειοανατολικά της χώρας, οι πυροσβέστες διέσωσαν την Πέμπτη μια οδηγό, η οποία είχε παγιδευτεί σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο.

Ένας 70χρονος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα λασπόνερα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι πλημμύρες έπληξαν κυρίως το διαμέρισμα του Πα ντε Καλέ, που τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, αλλά επίσης και άλλα γειτονικά διαμερίσματα.

Στο Τερουάν, μια κοινότητα 1.200 κατοίκων που κατέκλυσαν τα λασπόνερα για δεύτερη φορά, το γυμνάσιο πλημμύρισε και στη γειτονική κοινότητα Αρκ το κέντρο της πόλης βυθίστηκε κάτω από το νερό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κάποιες φορές με τη βοήθεια των πυροσβεστών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με βάρκες ή ακόμα και με τρακτέρ που οδηγούσαν γείτονες.

Στο Πα ντε Καλέ, 500 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 2000 κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έγινε σήμερα γνωστό από τον περιφερειάρχη Ζακ Μπιγιάν.

Κακοκαιρία έπληξε και το γειτονικό Βέλγιο, όπου περίπου 40 κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην επαρχία της Αμβέρσας την Τετάρτη από έναν ανεμοστρόβιλο, ο οποίος ξήλωσε στέγες χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό