16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Συνεχίζεται ο κύκλος των δυσχερειών με αύξηση ζημιών 675%

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε προηγούμενο άρθρο του Capital.gr σας είχαμε περιγράψει τις ανατροπές που λαμβάνουν χώρα ως προς το επιχειρηματικό πλάνο της Σουρωτής, όπου την πλειοψηφία των μετοχών διατηρεί ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδη. Κυριότερη από αυτές τις ανατροπές ήταν η αναδίπλωση της εταιρείας ως προς την απόφασή της να επενδύσει 25 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέου εργοστασίου εμφιάλωσης, με την τελική προθεσμία αξιοποίησης της επιχορήγησης που προσφέρει ο Αναπτυξιακός Νόμος να λήγει στο τέλος του 2023. 

Τα δυσχερή δεδομένα που επικρατούν για τη γνωστή εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, έρχεται να διατρανώσει και ο ισολογισμός για τη χρήση του 2022, τον οποίο η εταιρεία δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι η Σουρωτή διαθέτει μία άκρως αναγνωρίσιμη εταιρική επωνυμία, δεν καταφέρνει να αποκρυσταλλώσει αυτή την δυναμική και στα οικονομικά της δεδομένα. Μείωση του κύκλου εργασιών κατά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ το 2022 σε σχέση με το 2021, σε ποσοστό 15,99% καθώς και ραγδαία επιδείνωση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που προκύπτουν. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της για το 2022 μειώθηκε σε 10,24 εκατομμύρια ευρώ από 12,19 εκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ τα οι ζημίες προ φόρων από 283,99 χιλιάδες ευρώ που ήταν το 2021 αυξήθηκαν κατά 675%, φτάνοντας στην τελευταία οικονομική χρήση τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. 

Η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να διαφύγει από τον κύκλο των διαδοχικών ζημιογόνων αποτελεσμάτων παρά την αλλαγή ιδιοκτησίας και την ανάληψη της πλειοψηφίας των μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και τη συμμετοχή της Coca-Cola με ποσοστό μειοψηφίας. Θα θυμίσουμε ότι το 2020 με τζίρο 10,09 εκατομμύρια ευρώ οι ζημίες μετά από φόρους ήταν 1,39 εκατομμύρια ευρώ και το 2019 με τζίρο 12,1 εκατομμυρίων ευρώ οι ζημίες μετά από φόρους ήταν 1,47 εκατομμύρια ευρώ. Και παρά το γεγονός ότι το 2021 μείωσε σημαντικά τα ζημιογόνα της αποτελέσματα, η εταιρεία έναν χρόνο αργότερα, το 2022, όχι μόνο της αύξησε, αλλά υπερέβη και το ύψος των αντίστοιχων ζημιογόνων αποτελεσμάτων του παρελθόντος. 

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2022 διεκόπη η συνεργασία με τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή, Βασίλη Ευκαρπίδη, με τον οποίο η συνεργασία δεν είχε θετική έκβαση για να αναλάβει τη θέση του η Φρίντα Μελετίδη, καλούμενη να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο για την ανάκαμψη της εταιρείας.

Πώς κατανέμονται οι πωλήσεις για “Σουρωτή” και “Ύδωρ”

Επιμερίζοντας τις πωλήσεις των προϊόντων της, αυτές του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού “Σουρωτή” εμφάνισαν διψήφιο ποσοστό μείωσης το 2022 κατά 16% και διαμορφωθήκαν σε 9.352.535 ευρώ έναντι 11.152.306 ευρώ στη χρήση 2021. Από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου φυσικού μεταλλικού νερού Ύδωρ εμφάνισαν επίσης μείωση κατά 23% το 2022, και διαμορφωθήκαν σε 745.066 ευρώ έναντι 968.952 ευρώ στην προηγουμένη χρήση. Η παραπάνω μεταβολή του μείγματος πωλήσεων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά 26% σε σχέση με την προηγουμένη χρήση. 

Πού ποντάρει για φέτος

Η επιχείρηση συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κατηγορία του Flavored Carbonated (αρωματικά ανθρακούχα), η οποία αποτέλεσε και τη διάρκεια 2022 την κυρία κατηγορία ανάπτυξης του συνόλου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ανθρακούχων νερών και των αναψυκτικών συνεχίζοντας την κυκλοφορία δεκάδων κωδίκων. Η Σουρωτή όπως επισημαίνει η εταιρεία, δέχεται ήδη έντονη πίεση και θα δεχτεί περαιτέρω σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς απαντάει καλύτερα στις καταναλωτικές απαιτήσεις. 

Μεγαλύτερη βαρύτητα αποδίδεται από την εταιρεία στα δίκτυα συνεργατών χονδρεμπόρων και ιδιαίτερα στο ΗO.RE.CA. (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετερίες). Λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού, αναμένεται μείωση των πωλήσεων της μικρής λιανικής (περίπτερα, ψιλικά) και του σούπερ μάρκετ της τάξεως του 7-9% λόγω ιδιαιτέρα υψηλών απαιτήσεων του κλάδου προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία μαζί τους. 

Εκτός των άλλων μετά τις απότομες ανατιμήσεις στα ειδή συσκευασίας, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα που με τη σειρά τους παρέσυραν προς τα πάνω τόσο το κόστος παραγωγής των προϊόντων, όσο και το κόστος διάθεσης προσδοκά σε μείωση του λειτουργικού κέρδους (EBITDA) την τρέχουσα χρήση. Η Εταιρία καταβάλει προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονα με ανατιμήσεις που εφαρμόστηκαν σταδιακά μέσα στο Α ’τρίμηνο 2023 μετακύλησε μέρος του υπερβάλλοντος κόστους παραγωγής στην τιμή του τελικού προϊόντος. Ωστόσο, η μετακύλιση δεν είναι καθολική καθώς προέρχεται από μία διετία που αύξησε σταδιακά τις τιμές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό