21.6 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Συναγερμός στην Ιαπωνία από «ξέσπασμα» νέας ασθένειας – Τι είναι το STSS

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Ιαπωνία, καθώς έχει καταγραφεί αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων μίας επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν απελπισμένα να εντοπίσουν την αιτία της ασθένειας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο Guardian, o αριθμός των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου ομάδας Α το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα νούμερα ρεκόρ που είχαν εμφανιστεί το περασμένο έτος, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σκληρή και δυνητικά θανατηφόρα έκφρασή του, το «σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ» (STSS) θα συνεχίσει να παρατηρείται σε ασθενείς.

Όπως ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID), «υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις εξάρσεις στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε».

«Τσουνάμι» κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το NIID, 941 κρούσματα με STSS αναφέρθηκαν πέρυσι. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, με λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε όλους εκτός από δύο από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το NIID, ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους, ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Συγκεκριμένα, από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το ένα τρίτο πέθαναν.

Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes. Πιο κοινώς γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α ή πυογενής στρεπτόκοκκος, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά, και πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί φορείς του χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν στρεπτόκοκκο, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση.

Πώς εξηγείται η έξαρση κρουσμάτων

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέθηκε με την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Τον Μάιο του 2023, η ιαπωνική κυβέρνηση υποβάθμισε το πρωτόκολλο για τον Covid-19 από την κατηγορία δύο -η οποία περιλαμβάνει τη φυματίωση και το Sars- στην κατηγορία πέντε, εξισώνοντάς το υγειονομικά με αυτό της εποχικής γρίπης. Η αλλαγή σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πλέον σε θέση να αναγκάζουν τα μολυσμένα άτομα να απέχουν από την εργασία ή να υποβληθούν σε νοσηλεία.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώθησε τους ανθρώπους να επαναπαυθούν και να «χαλαρώσουν» τα ατομικά μέτρα πρόληψης όπως η χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Ο Ken Kikuchi, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

«Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τον Covid-19 μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς», πρόσθεσε ο καθηγητής. «Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διηθητικών πυογόνων ασθενειών του στρεπτόκοκκου και να τις θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», κατέληξε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό