23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συναγερμός για τις συσκευασίες τροφίμων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η συσκευασία φαγητών και τροφίμων σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνει τουλάχιστον 68 «αιώνια χημικά» τα οποία μπορούν να περάσουν σε οτιδήποτε τρώμε, σύμφωνα με νέα μελέτη, ενώ από αυτά τα 61 δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται σε τέτοια προϊόντα.

Στα είδη συσκευασίας που εντοπίστηκαν αυτές οι χημικές ουσίες είναι τα χάρτινα περιτυλίγματα, τα πλαστικά δοχεία και το αλουμινόχαρτο. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα αυτή αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν τον λόγο που σε αυτές τις συσκευασίες εντοπίστηκαν οι χημικές ουσίες που κανονικά απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για τρόφιμα.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς από που προέρχονται», αναφέρει η Μπιργκίτ Γκοέκε, επιστημονική επικεφαλής της ΜΚΟ Food Packaging Forum Foundation που εδρεύει στη Ζυρίχη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή η ομάδα της κατάφερε να εντοπίσει στοιχεία για τους πιθανούς κινδύνους μόνο για το 57% των χημικών που εντόπισαν οι επιστήμονες στις συσκευασίες φαγητού.

Τι είναι τα PFAS

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology, και εστιάζει στα λεγόμενα PFAS (υπερφθοροαλκύλιο και πολυφθοροαλκύλιο) που αποτελούν τις βασικές ενώσεις για αδιάβροχες και αντικολλητικές επιστρώσεις.

Για δεκαετίες χρησιμοποιούνταν σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών προϊόντων από μαγειρικά σκεύη μέχρι φυτοφάρμακα αλλά και καλλυντικά εξαιτίας της δυνατότητάς τους να μην επηρεάζονται από το νερό και την λιπαρότητα.

Tα PFASs αποκαλούνται πολλές φορές και ως «αιώνια χημικά» επειδή δεν αλλοιώνονται εύκολα στο περιβάλλον ή το σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βασική ένωση άνθρακα από την οποία αποτελούνται είναι από τις πλέον ανθεκτικές που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν εντοπιστεί στο αίμα, στο μητρικό γάλα, το πόσιμο νερό και το έδαφος.

Ποια είναι η απαγορευμένη ουσία που εντοπίστηκε

Η κατανάλωση ορισμένων από τα PFAS συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου, προβλήματα αναπαραγωγής και μειωμένη αντίδραση στα εμβόλια.  Ο χημικός και τοξικολόγος, Ντέηβιντ Άντριους,δήλωσε πως υπάρχουν απίστευτες επιστημονικές αποδείξεις πως τα συγκεκριμένα χημικά βλάπτουν την υγεία. Η μελέτη προσθέτει στις πρόσφατα αυξαναόμενες ανησυχίες και την έλλειψη γνώσης για το ποιες χημικές ουσίες βρίσκονται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

Η ΜΚΟ που εκπόνησε τη μελέτη σε συνεργασία με επιστήμονες και ερευνητές αναφέρει πως ενα από τα χημικά που εντοπίστηκαν είναι και το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA), το οποίο έχει απαγορευτεί από την Σύμβαση της Στοκχόλμης από το 2019. Όπως αποδείχθηκε από έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο οξύ έχει εντοπιστεί στο αίμα ανθρώπων, ενώ στα ζώα έχει προκαλέσει βλάβες στο συκώτι και έχει επηρρεάσει την αναπαραγωγή τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό