18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Συναγερμός για μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό

Ειδήσεις Ελλάδα

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων, με τη μορφή διάσπαρτων κηλίδων από ιριδίζον φιλμ πετρελαιοειδών, κατεγράφη μεταξύ των κρηπιδωμάτων 10-12 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το λιμενικό, έγιναν εργασίες πόντισης πλωτού φράγματος από σκάφος ιδιωτικής εταιρείας, ενώ ελήφθησαν δείγματα από την περιοχή της ρύπανσης αλλά και από ύποπτο πλοίο, προκειμένου να αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς ανάλυση.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το λιμενικό αναφέρει:

«Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου δεκαέξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με τη μορφή διάσπαρτων κηλίδων από ιριδίζον φιλμ πετρελαιοειδών, εντοπίστηκε τις απογευματινές ώρες χθες, μεταξύ κρηπιδωμάτων 10-12 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Με μέριμνα της ΟΛΘ Α.Ε. πραγματοποιήθηκαν εργασίες πόντισης πλωτού φράγματος από σκάφος ιδιωτικής εταιρείας. Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα από την περιοχή της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και από ύποπτο πλοίο, προκειμένου να αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς ανάλυση.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης».

Ταυτοποιήθηκε 43χρονος για περιβαλλοντική ρύπανση

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα άτομο σχετικά με υπόθεση περιβαλλοντικής ρύπανσης από ανεξέλεγκτη απόρριψη Απόβλητων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, για την οποία είχαν συλληφθεί τέσσερις 4 ημεδαποί.

Πρόκειται για 43χρονο Έλληνα, για τον οποίο προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ότι ως συνιδιοκτήτης αγροτεμαχίου ανέθεσε στον άλλον ιδιοκτήτη (ο οποίος είχε συλληφθεί) την εναπόθεση μεγάλων όγκων αποβλήτων εκσκαφών και τη διάστρωσή τους.

Το σχετικό προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί στις 15 Ιανουαρίου σε αγροτεμάχιο στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, κατελήφθη ο ένας εκ των οδηγών να προβαίνει σε απόρριψη φορτίου και οι έτεροι 2 οδηγοί να μεταβαίνουν στο ανωτέρω σημείο με ίδιο σκοπό. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το φορτίο προερχόταν από εργασίες εκσκαφών σε εργοτάξιο ανέγερσης εργοστασίου οι οποίες πραγματοποιούνταν από εταιρεία της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής αποτελούσε ο 48χρονος, καθώς επίσης και ότι οι τελευταίοι δύο οδηγοί, νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν απορρίψει από ένα φορτίο έκαστος.

Οι παραπάνω ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα από τη συγκέντρωση μεγάλων όγκων αποβλήτων εκσκαφών να προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος με αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων, καθιστώντας αυτό ακατάλληλο για τις επιθυμητές του χρήσεις και την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στην οικολογική ισορροπία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό