21.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις διεθνώς, ανησυχία για τις αντοχές των μετοχών της Αθήνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα διεθνή

Πλησιάζουμε στα τέλη Δεκεμβρίου, οι επενδυτές περιμένουν το λεγόμενο Santa Claus Rally, αν και οι μετοχές  παρέμειναν  σε καθοδικό κανάλι. Εμφανίστηκε  μια δεύτερη εβδομαδιαία πτώση για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε  ο Chris Larkin της Morgan Stanley. «Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποσυμπιέζεται, θα μπορούσαν να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αγορά, όμως η επιμονή της Fed να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα… προσγειώνει τους επενδυτές».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε χαμηλό άνω των 10 ετών υποχώρησε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 31 μονάδες από 33 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,58% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,24%.

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0607 δολάρια.

Η αυξανόμενη ανησυχία της αγοράς για ύφεση το επόμενο έτος και η τριπλή εκπνοή την Παρασκευή προκάλεσαν τον S&P 500 να κλείσει την εβδομάδα στις 3852,36, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 9 Νοεμβρίου. Έχει υποχωρήσει 5,6% μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο από το πρόσφατο υψηλό του 4080,11 στις 30 Νοεμβρίου , αλλά εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 7,7% από το χαμηλό της 12ης Οκτωβρίου στις 3577,03.

Ο S&P 500 σημειώνει την πέμπτη χειρότερη πτώση του Δεκεμβρίου από το 1928. Ο Δεκέμβριος είναι ιστορικά ο καλύτερος μήνας του έτους, σημειώνοντας άνοδο στα 69 από τα τελευταία 94 χρόνια από το 1928, με μέση μεταβολή 1,36% και μέσο κέρδος (απώλεια) του 2,97% (-3,09%).

Στην Αθήνα

Ακόμα μια μέρα που τα μηνύματα από την Wall Street λειτουργήσανε υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο, ήταν η πρώτη της εβδομάδας. Οι θεσμικοί στην Αθήνα με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών χωρίς μεγάλη προσπάθεια έδωσαν πλάγια κίνηση στον μέσο όρο φροντίζοντας να μην αλλάξει η εικόνα του στατιστικά.

Το πρωί χθες μόλις άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, διαπιστώσαμε πως οι διαχειριστές δεν είχαν κατασταλαγμένη άποψη για το μέγεθος του ρίσκου που άντεχαν να αναλάβουν. Ωστόσο τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνισαν θετικές μεταβολές και μάλλον για αυτό και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών που διαπραγματεύονται στις ασιατικές συναλλαγές ειδοποίησαν ότι θα άνοιγε η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ανοδικά. Αυτό ακριβώς έγινε.

Στο ταμπλό προέκυπτε μια επιβεβαίωση της θέσης της στήλης περί ύπαρξης ειδικής  μέριμνας από την πλευρά των ισχυρών ξένων θεσμικών. Διότι το άνοιγμα στις 909,72 μονάδες με κλείσιμο την προηγούμενη στις 911,85 αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,13 μονάδων και μεταβολή -0,23%. Με την εισαγωγή των πρώτων εντολών που ήταν για αγορές, σε οκτώ λεπτά ο ΓΔ πέρασε σε θετικό πεδίο και δεν γύρισε κάτω από τις 912 μονάδες.  Η κορύφωση της ζήτησης έδωσε ανώτερο μέρας στις 916,85. Κατόπιν η κίνηση της αγοράς ήταν πλάγια ανάμεσα στις 914 και τις 916 μονάδες. Η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι η άμυνα των θεσμικών στις εισαγόμενες νευρικότητες περνούσε μέσα από μια καλλιτεχνικά επιβεβλημένη αδράνεια.

Η έναρξη στις αμερικάνικες αγορές δεν ήταν τελικά ανοδική. Επηρεάζοντας τη διάθεση για ρίσκο στην ευρωζώνη. Οι σχολιαστές των αγορών σημείωναν χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχουν μαγικά τύπου Μέσσι για τις αγορές αξιών. Από τα σχετικά με τις επιλογές των μεγάλων οίκων που δίνουν βροχή εκθέσεων για τις τράπεζες του 25άρη ήταν η σειρά της Goldman Sachs να “ παρέμβει ”. Διατηρεί σύσταση “buy” για την Εθνική Τράπεζα με δωδεκάμηνη τιμή – στόχο τα 4,2 ευρώ και για την Αlpha Bank με τιμή – στόχο 1,19 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει “neutral” σύσταση και δωδεκάμηνη τιμή – στόχο 1,00 ευρώ, όπως και για τη Eurobank με τιμή – στόχο στα 1,04 ευρώ.

Οι εγχώριοι αναλυτές απογοητεύθηκαν από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και καθησυχάσθηκαν από την σταθερή μέριμνα των ισχυρών χεριών της αγοράς να μην περάσει κάτω από τις 915  μονάδες. Η εικόνα των συναλλαγών από την περασμένη εβδομάδα είχε δώσει το  μήνυμα πως οι Τράπεζες θα προσφέρουν στήριξη στην Αγορά.

Η Piraeus Sec επί αυτού ειδοποίησε: “Εν μέσω Παγκόσμιων μακροοικονομικών ανησυχιών, θα περιμέναμε από τις Τράπεζες να προσφέρουν στήριξη στην Αγορά, λόγω των καλών προοπτικών κερδοφορίας και την αύξηση ενδιαφέροντος στον κλάδο που σχετίζεται και με τις αναμενόμενες πωλήσεις μετοχών από το ΤΧΣ”. Μια πλάγια κίνηση βλέπει ως πιθανότερη και η Beta Sec. που παρατηρούσε:  “Η Αγορά σταδιακά αποκτά διάθεση διακοπών. Η συσσώρευση και οι επιλεκτικές κινήσεις είναι το πιθανότερο σενάριο”.

Η Leon Depolas Sec  από το πρωινό σχόλιο τόνισε: “O ΓΔΧΑ διατηρεί τα κέρδη των προηγούμενων δυόμιση μηνών, εμφανιζόμενος ως ιδιαίτερα ανθεκτικός έναντι των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Παρόλο που οι Κεντρικές Τράπεζες έδειξαν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βαδίζοντας προς το τέλος του έτους, ενδεχομένως να μην έχουμε κρίσιμη διαφοροποίηση στα επίπεδα τιμών. Σταδιακά όμως θα περιμέναμε αύξηση της μεταβλητότητας, με πιθανές διορθώσεις τιμών στο εξωτερικό και πιθανότατα και στο εσωτερικό”.

“Οι Κεντρικές Τράπεζες πήραν τα όπλα τους τρομάζοντας τις Αγορές, διαψεύδοντας όσους προσέβλεπαν σε ένα ‘Santa Claus φινάλε’ με ανοδική κίνηση των δεικτών. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 907 μονάδων του ΓΔ, με τη Βουλή να ψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2023 και τα εκλογικά σενάρια να απομακρύνονται”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να παίζει άμυνα, σε σχέση με τους ξένους δείκτες, όπως επισημαίνει. Μπορεί το ποσοστό κέρδους να φαίνεται μικρό, αλλά μπροστά στις απώλειες των Ξένων Αγορών είναι πολύ μεγάλο.

Οι ανακοινώσεις των Εταιρειών για το 9μηνο τελείωσαν, με την πλειονότητα των Εταιρειών να είναι κερδοφόρες και οι περισσότερες από αυτές να έχουν και αυξημένα μεγέθη. Έτσι λοιπόν το 2022 φαίνεται να κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς για την συνέχεια.

Στις δύο τελευταίες εβδομάδες συνήθως ακολουθεί ένα εσωτερικό “dressing” τιμών και όχι ουσιαστική κίνηση. Η επανείσοδος της Fairfax στον Μυτιληναίο και μάλιστα σε ιστορικά υψηλές τιμές, δείχνει την αυξημένη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία και μάλιστα χωρίς των φόβο της προεκλογικής χρονιάς.

Στο τεχνικό σκέλος, σκοπός είναι η συντήρηση των 900 μονάδων. Από την άλλη, η διπλή κορυφή στο 926 μας ταλαιπωρεί, ενώ μια επιβεβαιωμένη κατοχύρωση θα μας οδηγήσει στις 950 μονάδες, αν μη τι άλλο. Ιδανικά θα θέλαμε το έτος να κλείσει πάνω από τις 950 μονάδες, αν και οι Ξένες Αγορές δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σίγουρα η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση από τις Ξένες, παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως μία συνέχιση αύξησης επιτοκίων για μακρύ διάστημα, δεν θα ανακόψει την ισχυρή αύξηση της Οικονομίας. Τέλος μην ξεχνάμε πως οι Ελληνικές μετοχές, είναι και η μόνη επένδυση που δεν έχει φόρο υπεραξίας”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό