18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συνάντηση αντιπροσωπείας με το διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42- 46 ΑΘΗΝΑ,Τ.Κ.10434, ΤΗΛ.: 2108224111- 2108834483http://www.efeea.gre-mail [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες, 10/1/2024, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ένωσής μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Καούκη διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεοχάρη.

Θέσαμε υπόψη του για μια ακόμα φορά τα παρακάτω αιτήματα:    Α. myDATA 1. Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις η καταληκτική ημερομηνία είναι η ημερομηνία υποβολής ΦΠΑ 2. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας3. Να μην εφαρμοστεί επ’ ουδενί το «κλείδωμα» των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ4. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων. Για τα mydata τα προβλεπόμενα πρόστιμα με το Ν. 5073/2023 είναι εξοντωτικά

Β. ΑΣΘΕΝΕΙΑΗ νομοθέτηση της ασθένειας του λογιστή δεν μας καλύπτει. Περιπτώσεις που η νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι μικρότερη των 3(τριών) ημερών, περίπτωση ατυχήματος, που απαγορεύει ή δυσχεραίνει την μετακίνηση, χημειοθεραπείες η άλλες θεραπείες κ.λπ. που τα ιατρικά πρωτόκολλα  επιβάλλουν μεγάλη αποχή από την εργασία δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Πραγματική αναγνώριση της ασθένειας, εφόσον υπάρχει αναρρωτική άδεια ή λοχεία. Η υποβολή των δηλώσεων των εξουσιοδοτούντων πελατών μας λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη της ανάρρωσης ή λοχείας. Επιπλέον για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας, χορήγηση επιδόματος ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.Ήδη ο νόμος 5078/2023 προβλέπει την 9μηνη επιδότηση μητέρας μη μισθωτής πέραν του τετράμηνης αδείας με επιδότηση (κύηση- λοχεία)  

Γ. ΔΗΛΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Οι δηλωτικές υποχρεώσεις που λήγουν το μήνα Αύγουστο παρατείνονται τουλάχιστον έως 15/9.

Δ. ΝΟΜΟΣ 4557/20181. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές. Καμία επιβολή προστίμου σε λογιστές για το Ν. 4557/2018, για δέουσα επιμέλεια κλπ 2. Κατάργηση των υψηλών προστίμων αναφορικά με το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων για οντότητες που έχουν μέλη φυσικά πρόσωπα και οι δικαιούχοι προκύπτουν μέσα από άλλα αρχεία, όπως Γ.Ε.Μ.Η., Δ.Ο.Υ κλπ. Η πλατφόρμα των πραγματικών δικαιούχων να ενημερώνεται αυτόματα από το Μητρώο του TAXIS. Να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα και τα στοιχεία  των Οικονομικών καταστάσεων Τράπεζα της Ελλάδος να  αντλούνται από τη πλατφόρμα του Γ.Ε.Μ.Η αυτοματοποιημένα.

Ε. ΛΟΙΠΑ ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 1. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Άμεση αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας.2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.3. Δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων τουλάχιστον στο 1/3 του σημερινού ορίου4. Διακοπή εργασιών εταιρειών με βάση τον πραγματικό χρόνο και όχι με βάση την καταχώριση στο ΓΕΜΗ για τις μετά το 2016 διακοπές εργασιών. 5. Επίλυση του προβλήματος των μακροχρόνιων διεκπεραιώσεων υποθέσεων στην πλατφόρμα «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ». Επαρκής στελέχωση  των υπηρεσιών. 6. Ελεύθερη επίσκεψη των λογιστών φοροτεχνικών στις Δ.Ο.Υ. και λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ραντεβού.7. Επαναφορά των ρυθμίσεων των 120 δόσεων. Διαγραφή-προστίμων-προσαυξήσεων 8. Έγκαιρος προγραμματισμός, προετοιμασία από το υπουργείο, έκδοση εγκυκλίων, εντύπων κλπ για την ομαλή υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος χρήσης 2023. Εφαρμογή της τετράμηνης προθεσμίας υποβολής από την πλήρη διευθέτηση των ανωτέρω.

Αναπτύξαμε  εκτενώς τα ανωτέρω και μεταφέραμε την αγωνία χιλιάδων λογιστών για τη μη επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων και τις οδυνηρές συνέπειες που αυτό έχει στην άσκηση των καθηκόντων μας. Σε κάποια από τα παραπάνω θέματα που εκθέσαμε δεσμεύτηκε ότι θα τα μελετήσουν και τις επόμενες ημέρες ίσως έχουμε θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του υπουργείου. Στα πιο σημαντικά όμως η απάντηση δεν ήταν θετική. Θα επανέλθουμε και θα να ενημερώσουμε σχετικά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ιδίως όταν το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, η ΠΟΦΕΕ, είναι αντίθετη με τα παραπάνω, απορρίπτοντας αντίστοιχο ψήφισμα που κατάθεσε το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ στην πρόσφατη ΓΣ των αντιπρόσωπων της ομοσπονδίας μας.

Η επίλυση των προβλημάτων μας περνάει και από το χέρι του καθενός μας. Ζητάμε την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των λογιστών και λογιστριών γύρω από την ένωση μας και την πιο ενεργή από όλους μας διεκδίκηση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα που απειλούν το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Αθήνα, 11/01/2024

Ο Πρόεδρος του ΔΣΠαύλος Αποστόλου

Η Γενική Γραμματέας του ΔΣ Αναστασία Αναστασίου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό