24 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Συμφωνεί και η Ε.Ε. – Τέλος οι Μ.Ε.Κ. από το 2035!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρόταση που πριν από μερικά χρόνια θα προκαλούσε γέλιο σε όποιον την άκουγε και δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να συζητηθεί σοβαρά, όχι μόνο συζητήθηκε αλλά επικυρώθηκε και γίνεται πραγματικότητα αφού τόσο η Κομισιόν, όσο το Κοινοβούλιο όσο και τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 100% από το 2035 όσον αφορά στα νέα αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία στην επικράτεια της Ε.Ε. Με την τρέχουσα τεχνολογία, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα καταργηθούν οι μηχανές εσωτερικής καύσης, βενζίνης και πετρελαίου, στα νέα οχήματα από το 2035 και βάζουμε αυτόν τον όρο αφού η συμφωνία αφορά στις εκπομπές ρύπου και όχι σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Αν μέχρι τότε υπάρξει κάποια ρηξικέλευθη εξέλιξη που δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα, έχει κάθε δικαίωμα να περάσει στην παραγωγή.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι η μείωση κατά 100% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2035 είναι  τελικός στόχος αλλά υπάρχουν και ενδιάμεσοι όπως η μείωση κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, η Ευρώπη έχει προβλέψει και εξαιρέσεις τόσο για κατασκευαστές που παράγουν από 1.000 μέχρι 10.000 αυτοκίνητα ετησίως όσο και γι’ αυτούς που παράγουν λιγότερα από 1.000 αυτοκίνητα ετησίως με τους πρώτους να δικαιούνται μία περίοδο χάριτος 12 μηνών πέραν της 1/1/2036 για την συμμόρφωση τους με τους νέους κανονισμούς και τους δεύτερους να είναι ασφαλείς με τα σημερινά δεδομένα.

Φυσικά, το πρόγραμμα για την δραματική μείωση των εκπομπών CO2 αφορά στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι επηρεάζει το τοπίο στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγοι πάντως οι κατασκευαστές που έχουν ανακοινώσει πως θα είναι έτοιμοι νωρίτερα από το 2035 έχοντας μεταμορφωθεί σε αμιγώς ηλεκτρικές μάρκες καταργώντας τις βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες προτάσεις από την γκάμα τους πριν αυτό καταστεί υποχρεωτικό. Τέλος, η Ε.Ε. αναφέρει πως θα δημοσιεύσει μία έκθεση στο τέλος του 2025 και κάθε δύο χρόνια μετά από το 2025 για την αξιολόγηση της προόδου προς την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών”. Θα δημοσιεύσει επίσης στοιχεία σχετικά με την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων και ένα αναθεωρημένο σετ κανονισμών για την βαθμολόγηση των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης των αυτοκινήτων μέχρι το 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό