21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συμφωνία μεταξύ Ford και UAW βάζει τέλος στην απεργία

Ειδήσεις Ελλάδα

H Ford και το συνδικάτο των εργαζομένων United Auto Workers (UAW) κατέληξαν σε “συμφωνία επί της αρχής”, προκειμένου να λήξει η απεργία στα εργοστάσια της Μπλε Οβάλ εταιρίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στην 6η εβδομάδα.
Η συμφωνία προβλέπει αύξηση 25% στον βασικό μισθό σε διάστημα 4,5 ετών, όσο διαρκεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, με αρχική αύξηση 11% για το πρώτο έτος. Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που διαπραγματεύθηκε το συνδικάτο με τη Ford προβλέπει μισθολογική αύξηση λίγο μικρότερη του 40% που ζητούσε ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fain, όταν ξεκίνησε η απεργία στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά σαφώς υψηλότερη από το 9% που είχε προτείνει αρχικά η αυτοκινητοβιομηχανία.
Η συμφωνία προβλέπει και βελτίωση των συντάξεων και διασφαλίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας ενός εργοστασίου.

Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί από τα μέλη του συνδικάτου στη διάρκεια ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια να επικυρωθεί από την πλειοψηφία των 57.000 εργαζομένων της Ford που εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα.
Η συμφωνία προβλέπει αύξηση 25% του βασικού μισθού ως τον Απρίλιο του 2028. Αυτό θα μεταφραστεί σε αύξηση μεγαλύτερη του 30% για τους πιο υψηλούς μισθούς, δηλαδή περισσότερα από 40 δολάρια την ώρα, και αύξηση 68% για τον αρχικό μισθό, κατά περισσότερα από 28 δολάρια την ώρα.
Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι προσωρινοί υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις άνω του 150% στο διάστημα αυτό. Μαζί έχουμε αρχίσει να ανατρέπουμε την τάση για την εργατική τάξη σε αυτή τη χώρα.
Πετύχαμε πράγματα τα οποία κανείς δεν πίστευε εφικτά. Από την έναρξη της απεργίας η Ford έθεσε στο τραπέζι 50% περισσότερα από όσα είχε προτείνει όταν σταματήσαμε να εργαζόμαστε. Η συμφωνία αυτή μας θέτει σε νέο δρόμο για να αλλάξουμε την κατάσταση στη Ford, στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ και στο σύνολο της βιομηχανίας αυτοκινήτων,
επεσήμανε ο Fain.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος και CEO της Ford, Jim Farley είπε πως η Μπλε Οβάλ εταιρία είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία, συμπληρώνοντας:
Επικεντρωνόμαστε στην επαναλειτουργία των εργασιών στο εργοστάσιο συναρμολόγησης pickup του Κεντάκι, στο εργοστάσιο συναρμολόγησης του Μίσιγκαν και σε αυτό του Σικάγο, στην επιστροφή στις θέσεις τους 20.000 εργαζομένων της Ford και στην παροχή της πλήρους γκάμας (των προϊόντων μας) στους πελάτες μας.
Έπειτα από μια επί της αρχής συμφωνία, τα συνδικάτα πολλές φορές δεν σταματούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι αυτή να επικυρωθεί από τα μέλη τους. Όμως το UAW ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στη Ford θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, ως μέσο για να ασκήσει πίεση στη General Motors και τη Stellantis.
Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση που έχει στόχο να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Το τελευταίο πράγμα που η General Motors και η Stellantis θέλουν είναι η Ford να ανακτήσει πλήρως την ικανότητα παραγωγής της την ώρα που εκείνες χάνουν χρόνο.
Οι εργάτες που απεργούν αυτήν τη στιγμή στη Ford θα επιστρέψουν στην εργασία τους όσο εξελίσσεται η διαδικασία έγκρισης και ψηφοφορίας του συνδικάτου,
υπογράμμισε ο Chuck Browning αντιπρόεδρος του UAW.
Το συνδικάτο προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ζητώντας αυξήσεις σχεδόν 40% στους μισθούς σε ορίζοντα τετραετίας. Ανάμεσα στις άλλες απαιτήσεις ήταν να δοθεί τέλος στην πρακτική του κλάδου, σύμφωνα με την οποία οι νεοπροσληφθέντες λαμβάνουν χαμηλότερη αμοιβή και λιγότερα προνόμια.
Οι εταιρείες επέμεναν ότι τα αιτήματα του συνδικάτου θα πλήξουν την ικανότητά τους να επενδύουν, μακροπρόθεσμα. Αντ΄ αυτού, πρόσφεραν αυξήσεις περίπου 20% και κάποιες ακόμα παραχωρήσεις.
Το UAW μπόρεσε να ασκήσει έντονες πιέσεις στους γίγαντες της βιομηχανίας, κατεβάζοντας σε απεργία τους εργαζόμενους στα πιο κερδοφόρα εργοστάσια του κλάδου.
Το συνδικάτο ανέφερε ότι τα κέρδη από τη συμφωνία με την Ford είναι τετραπλάσια από την αντίστοιχη συμφωνία του 2019 και περιλαμβάνει τις περισσότερες αυξήσεις σε βασικούς μισθούς που είχαν λάβει οι εργαζόμενοι στη Ford τα τελευταία 22 χρόνια.
Η συνολική οικονομική ζημιά από την απεργία έχει φτάσει στα 9,6 δισ. δολάρια, υπολόγισε η εταιρεία ερευνών Anderson Economic Group αυτή την εβδομάδα.
Μετά τη συμφωνία με τη Ford και οι άλλες δύο αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν την πρόθεσή τους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό