19.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο, αλλά ασάφειες για το κλίμα 

Ειδήσεις Ελλάδα

Η συμφωνία για τον ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές σηματοδότησε  την πρώτη μέρα των εργασιών  της G20 στη Ρώμη, αλλά οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα έχουν ακόμη δρόμο ,καθώς οι θέσεις των ηγετών απέχουν πολύ.

Σύμφωνα με το Reuters ,αλλά και πηγές της ΕΕ, το προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της G20, επιβεβαιώνει την πρόθεση των 20 ηγετών να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά  1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά αποφεύγονται οι  αυστηρές δεσμεύσεις. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο να διατηρήσουμε την παγκόσμια μέση άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στους 1,5 βαθμούς με σημαντικές και αποτελεσματικές ενέργειες» από τις χώρες, αναφέρεται στο προσχέδιο.  Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην ανάγκη για «άμεση δράση» και για τον στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050, εκτός από ένα γενικό «μέχρι τα μέσα του αιώνα».Το γεγονός αυτό -αν υιοθετηθεί-θα άφηνε τις χώρες , όπως η Ινδία και η Κίνα ,ελεύθερες να εφαρμόσουν τις ήδη ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους για το 2060. 

Στην διαδικτυακή ομιλία του , ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ έκανε άλλωστε σαφή  τη θέση του, προτρέποντας τις ανεπτυγμένες χώρες να δώσουν το παράδειγμα στη μείωση των εκπομπών, αλλά  «αποδεχόμενες πλήρως τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών». Τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν και ευρωπαϊκές πηγές που είναι πεπεισμένες ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει αποτυχία της Συνόδου Κορυφής. «Τα προσχέδια που διέρρευσαν μέχρι στιγμής – διαβεβαίωσαν πηγές της Ιταλικής κυβέρνησης  – είναι προκαταρκτικές εκδοχές, καθώς  οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις αντιπροσωπείες ολόκληρη τη νύχτα.

Επιστροφή στην πολυμέρεια 

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου , ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε έκκληση για επιστροφή στην πολυμέρεια, «τον μόνο δυνατό τρόπο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας – είπε – και να ανακαλύψουμε ξανά το πνεύμα αυτού του φόρουμ». Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Ντράγκι υπογράμμισε οτι  «χτίζουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο». Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε οτι η οικονομική ανάκαμψη συνδέεται στενά με τη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Στιγμάτισε μάλιστα ως  «ηθικά απαράδεκτες» τις διαφορές στο μέτωπο των εμβολίων που «υπονομεύουν» αυτή την ανάκαμψη. 

Μια γραμμή που φαινεται να συμμερίζονται οι ηγέτες, οι οποίοι στις ομιλίες τους υπογράμμισαν τη σημασία της ένωσης των δυνάμεων  για να εμβολιαστεί ο κόσμος και να ενισχυθεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο 

Ο αμερικανός Πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter  οτι «στο G20, οι ηγέτες που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ – σύμμαχοι και ανταγωνιστές – έδωσαν σαφή υποστήριξή τους σε έναν ισχυρό παγκόσμιο ελάχιστο φόρο». Ο Μπάιντεν τονίζει μάλιστα  ότι δεν πρόκειται απλώς για «μια δημοσιονομική συμφωνία, αλλά  η διπλωματία  μεταμορφώνει την παγκόσμια οικονομία μας και την θέτει στην υπηρεσία των πολιτών».

Η πρώτη μεγάλη σύνοδος κορυφής των  G20 μετά τα απαγορευτικά μέτρα λόγω του Co ,στάθηκε επίσης αφορμή για μια σειρά διμερών διαπραγματεύσεων όπως αυτή μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Ακολούθησε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την «κρίση της καρέκλας».

Αύριο  αναμένεται επίσης συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Γάλλο  πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την αλιευτική διαμάχη.

Μιχάλης Ψύλος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό