18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Συμμαχίες και αντιπαλότητες στη Μέση Ανατολή

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη και τις οργανώσεις που δρουν στη Μέση Ανατολή είναι πολύπλοκες και έτοιμες να αναφλεγούν, όπως έδειξε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σαουδική Αραβία – Ιράν

Στον αγώνα για την περιφερειακή υπεροχή, οι δύο δυνάμεις αντιπαρατίθενται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Κέντρο του σιιτικού Ισλάμ, το Ιράν θέλει να ελέγξει τα αραβικά κράτη, πλήττοντας όμως τη Σαουδική Αραβία, ηγέτη των σουνιτών και έδρα της Μέκκας και της Μεδίνας. Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε το Ιράκ στον πόλεμο με το Ιράν (1980-1988). Το 2016 οι διπλωματικές τους σχέσεις διαλύθηκαν με αφορμή τον πόλεμο «διά αντιπροσώπων» στην Υεμένη και αποκαταστάθηκαν το 2023.

Ισραήλ – Ιράν – Χεζμπολάχ

Οταν οι μουλάδες κατέλαβαν την εξουσία στην Τεχεράνη το 1979, δήλωσαν ότι το Ισραήλ είναι εχθρός του Ισλάμ. Μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982, η Τεχεράνη βοήθησε στη δημιουργία της Χεζμπολάχ, ενός σιιτικού ισλαμιστικού κόμματος του οποίου τον στρατιωτικό βραχίονα χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει. Το Ισραήλ θεωρεί την Τεχεράνη υπαρξιακή απειλή και πραγματοποιεί μυστικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ισραήλ – Λίβανος

Ο Λίβανος είχε περιθωριακό ρόλο στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-1949 και παρέμεινε εκτός του Πολέμου των Εξι Ημερών το 1967 και του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973. Οι ισραηλινές εισβολές στον Λίβανο το 1978 και το 1982 και η 18χρονη κατοχή του Νοτίου Λιβάνου που ακολούθησε επιδείνωσαν τις σχέσεις. Το 2006 η Χεζμπολάχ εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ το οποίο απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς. Τον πόλεμο που ακολούθησε τον κέρδισε η Χεζμπολάχ. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Σαουδική Αραβία – Χεζμπολάχ

Εντός της Χεζμπολάχ, το μίσος για τον Οίκο των Σαούντ είναι τόσο ισχυρό όσο αυτό για το Ισραήλ. Πιόνι του ιρανικού συστήματος αποτροπής στη Μέση Ανατολή, η λιβανέζικη οργάνωση καθίσταται αυτόματα εχθρός του κορυφαίου ανταγωνιστή της Τεχεράνης στην κούρσα για περιφερειακή υπεροχή, του Ριάντ.

Χαμάς – Φατάχ

Παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, η Χαμάς δημιουργήθηκε κατά την πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993). Το ότι απέρριψε τις Συμφωνίες του Οσλο το 1993 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και οι επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησε στη συνέχεια την καθιέρωσαν ως βασικό αντίπαλο του Γιασέρ Αραφάτ και του κόμματός του, Φατάχ. Οι ισραηλινοί εποικισμοί δυσφήμισαν τη Φατάχ και ενίσχυσαν τη Χαμάς που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006. Η εχθρότητά τους κορυφώθηκε με τον εμφύλιο πόλεμο στη Γάζα το 2007.

Ισραήλ – Συρία

Η Συρία συμμετείχε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-1949, στον Πόλεμο των Εξι Ημερών κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις τις δεκαετίες 1990 και 2000, με σκοπό την επιστροφή των Υψιπέδων και την αναγνώριση του Ισραήλ από τη Δαμασκό, απέτυχαν. Από την Αραβική Ανοιξη που ξέσπασε το 2011 και μετά το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικές ή φιλοϊρανικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία.

Χαμάς – Αίγυπτος

Ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του ισλαμιστικού πολιτικού κινήματος που ξεκίνησε στην Αίγυπτο, η Χαμάς αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία από το Κάιρο. Αλλά για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της περιοχής του Σινά, δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την αντιμετωπίσει, γι’ αυτό στη διάρκεια των προηγούμενων πολέμων στη Γάζα το Κάιρο μεσολάβησε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό