20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στη Γαλλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο νόμος για την αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο των περίπου 300 συγκεντρώσεων που διοργανώθηκαν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε πόλεις της Γαλλίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στο Παρίσι και τη Λιόν, σημειώθηκαν συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδες διαδηλωτών.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και, όπως ανακοίνωσε, προέβη σε δεκάδες συλλήψεις για πράξεις βίας, όπως το σπάσιμο βιτρινών και το κάψιμο αυτοκινήτων.

291 συλλήψεις – 108 τραυματίες αστυνομικοί

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, 291 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 90 στο Παρίσι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον 108 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν στη Γαλλία, 20 από αυτούς στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

Ο αριθμός των αστυνομικών που τραυματίστηκαν σήμερα «1η Μαΐου είναι εξαιρετικά σπάνιος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, «καταδικάζοντας έντονα αυτού του τύπου τη βία».

Η κυβέρνηση Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο συνδικάτα και μέλη της αντιπολίτευσης θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό