17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συγκλονίζει και την Κύπρο το Predatorgate

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου [email protected]naftemporiki.gr

«Φωτιά» και στην κυπριακή πολιτική σκηνή ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2023 προκαλεί το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών με όλο και περισσότερες πτέρυγες να ζητούν την συγκρότηση επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων σχέσεων της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ με τον όμιλο εταιρειών Intellexa που ανέπτυξε το πανίσχυρο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.

Το επιτελείο του τέως υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σήκωσε χθες το γάντι μετά από τις επίμονες εκκλήσεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανέφερε ότι είναι  «νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση, ώστε να εξαλείψει, εφόσον δεν υπάρχει διασύνδεση, οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα μας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Κύπρος, οφείλει να συνδράμει εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε έρευνα ενδέχεται να διενεργήσουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ελλάδα ή και αλλού». Λίγες ώρες νωρίτερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Κολακασίδης είχε προτείνει να διοριστεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή με διευρυμένες ανακριτικές αρμοδιότητες  για να εξετάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Είμαι έτοιμος να εισηγηθώ ονόματα ακεραίου χαρακτήρος για να συμμετάσχουν στην ερευνητική επιτροπή» συμπλήρωσε.

ΑΚΕΛ: Δημοκρατική και θεσμική εκτροπή

Το ζήτημα κρατά ψηλά στην ατζέντα το ΑΚΕΛ το οποίο καταγγέλλει πως πλέον «έχει τεκμηριωθεί ότι, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνδέεται άμεσα και με την Κύπρο». «Ο Γιαρόν Λεβγκόρεν, αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt η οποία ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, συνδέεται άμεσα με τους Ντίλιαν και Άβνι του κατασκοπευτικού βαν μέσω της κυπριακής εταιρείας Poltrex Limited» ανέφερε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου. Μάλιστα η κυρία Μαύρου είχε ζητήσει τόσο από τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές, Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και από τον κ. Χριστοδουλίδη να τοποθετηθούν επί του θέματος.

«Ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα σιωπούν για πολύ καιρό ακόμα για τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους ισραηλινούς κατασκόπους; Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που διεκδικεί την προεδρία του κράτους, δεν βρήκε τίποτα ακόμα να πει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που αφορά ευθέως την κυβέρνηση στην οποία υπηρέτησε για τόσα χρόνια;» είχε διερωτηθεί το ΑΚΕΛ πριν από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλίδη. «Έχει αποκαλυφθεί, εδώ και καιρό ένα σκοτεινό δίκτυο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία είτε είναι εμπλεκόμενοι είτε δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα. Όποιο και αν ισχύει, όμως, είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» πρόσθεσε το ΑΚΕΛ.

Η υπόθεση του «κατασκοπευτικού» βαν

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 οι κυπριακές αρχές εντόπισαν στη Λάρνακα ένα μαύρο «κατασκοπευτικό» βαν της εταιρείας Ws Wispear Systems Limited η οποία παραδέχθηκε ότι προέβη σε παράνομες ενέργειες αλλά το ζήτημα έκλεισε τελικά με την επιβολή χρηματικού προστίμου από την κυπριακή Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την κυπριακή δικαιοσύνη. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΑΚΕΛ «η υπόθεση του μαύρου βαν έμεινε ουσιαστικά ανεξιχνίαστη και ατιμώρητη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό