16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στόχος της προεκλογικής εκστρατείας, να μην αποτελεί πρόβλημα η ηλικία του

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 70% των Αμερικανών – και το και το 51% των Δημοκρατικών – θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του. Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ηλικία του δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν στις προεδρικές του 2024 θα είναι 82 ετών.

Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC News, δεν είναι τόσο σίγουροι.

Οι μισοί από τους Αμερικανούς εντοπίζουν ένα βασικό πρόβλημα: την ηλικία του.

Ο κ. Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Εάν κερδίσει την επανεκλογή του, θα ορκιστεί σε ηλικία 82 ετών και θα ολοκληρώσει τη δεύτερη τετραετή θητεία του στα 86 του χρόνια.

Το βίντεο για την επανεκλογή, το οποίο περιγράφει σε γενικές γραμμές το σχέδιό του για την προστασία των «προσωπικών ελευθεριών» και προειδοποιεί για τις απειλές που θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του, δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ηλικίας κατά μέτωπο.

Αντ’ αυτού, παρεμβάλλει σκηνές ενός προέδρου εν δράσει – που κάνει τζόκινγκ εδώ, δείχνει απασχολημένος εκεί – υπό τη συνοδεία μουσικής.

Το βίντεο δεν πρόκειται να είναι αρκετό, σύμφωνα με τον βετεράνο πολιτικό σύμβουλο Μπομπ Σρουμ, διευθυντή του Center for the Political Future και πρώην υψηλόβαθμο σύμβουλο στις προεδρικές εκστρατείες των Δημοκρατικών Αλ Γκορ και Τζον Κέρι. «Απαντάς στα ερωτήματα για την ηλικία κάνοντας μια δυναμική εκστρατεία», δήλωσε ο Σρουμ στο BBC. «Δεν τα απαντάς με το να μιλάς γι’ αυτό».

Το βίντεο προβάλλει επίσης επανειλημμένα την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία θα αναλάμβανε την προεδρία σε περίπτωση που ο κ. Μπάιντεν ήταν ανίκανος. Στα 54 της χρόνια, η ομάδα του Μπάιντεν μπορεί να ελπίζει ότι η παρουσία της θα δώσει λίγη ζωή και ενέργεια στην εκστρατεία. Για την ιστορία, ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν, πρέπει να σημειωθεί, έλειπε από το βίντεο επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Πέρυσι, 54 Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέγραψαν επιστολή προς τον Λευκό Οίκο, στην οποία εξέφραζαν «ανησυχία» για τη γνωστική κατάσταση του κ. Μπάιντεν και απαιτούσαν να υποβληθεί σε τεστ άνοιας. Η επιστολή συνέχιζε να απαριθμεί μια σειρά από λάθη και παραλήψεις του κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Με βίντεο τεχνητής νοημοσύνης απάντησαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην υποψηφιότητα Μπάιντεν

Εκεί στηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι σήμερα ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024. Σε πολιτικές συγκεντρώσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο πέρυσι, ο κ. Τραμπ έπαιζε συχνά ένα βίντεο για το πλήθος με τις διάφορες γκάφες και τα παραπατήματα του κ. Μπάιντεν. Ο Τραμπ είναι τώρα 76 ετών.

Ο κ. Μπάιντεν αντιμετώπισε επίσης ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία του πριν από τέσσερα χρόνια, αν και η φύση της προεδρικής κούρσας εν μέσω της πανδημίας Co-19 βοήθησε να απομονωθεί ο υποψήφιος από κάποια από την έκθεση που συνεπάγεται μια εθνική προεκλογική και γενική προεκλογική εκστρατεία. Και στο τέλος, το θέμα της ηλικίας δεν αποτέλεσε παράγοντα για τη νίκη του κ. Μπάιντεν επί του κ. Τραμπ.

Αυτή τη φορά, ο κ. Μπάιντεν θα απολαύσει τα οφέλη της προεκλογικής εκστρατείας ως εν ενεργεία πρόεδρος, και αυτό μπορεί να του χαρίσει λίγη ξεκούραση. Αυτό περιλαμβάνει ταξίδια με το Air Force One και συμμετοχή σε πολιτικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σχολαστικά όχι μόνο από το επαγγελματικό προσωπικό της εκστρατείας αλλά και από την εκτεταμένη ομάδα ασφαλείας του προέδρου.

Η περίοδος φρενήρους ενεργού προεκλογικής εκστρατείας που θα πρέπει να υπομείνει μπορεί να μετρηθεί σε εβδομάδες και μήνες στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Και αν υπήρχε μια μικρή χρυσή τομή στη δημοσκόπηση του NBC που δείχνει μια εθνική απροθυμία για την υποψηφιότητα του κ. Μπάιντεν για επανεκλογή, είναι ότι αν ο κ. Μπάιντεν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, το 88% των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν σίγουρα ή μάλλον τον υποψήφιό τους.

Διαβάστε ακόμη

«Ο Γέρος και το Οβάλ Γραφείο»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό