16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο 1,35 δισ. ευρώ τα μερίσματα από τις εισηγμένες

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Ανέστη Ντόκα[email protected]

Το 2020 οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιβράβευσαν τους μετόχους τους με την επιστροφή μερισμάτων ύψους 1,351 δισ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη τους. Πρόκειται για μία επίδοση που ήταν υψηλότερη σε σχέση με το 2019, όταν είχε μοιραστεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ, αλλά υπολείπεται σημαντικά έναντι του 2018, όταν οι εταιρείες είχαν δώσει 1,8 δισ. ευρώ. Το θετικό στοιχείο -για τη χρονιά μάλιστα που άρχισε η πανδημία του κορονοϊού- είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εισηγμένων που δίνουν μέρισμα σε σχέση με το 2019, αφού έφθασαν τις 53 από 34 το αμέσως προηγούμενο έτος. Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.

Οι επενδυτές, βέβαια, θα επιθυμούσαν να υπάρξουν περισσότερες εταιρείες που θα προχωρούσαν σε διανομή μερίσματος, αφού από το σύνολο των 157 εισηγμένων μόλις οι 53 διένειμαν μέρος της κερδοφορίας τους, δηλαδή 1 στις 3 εταιρείες που διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ασφαλώς και η φετινή χρονιά, η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά από πλευράς αύξησης κερδοφορίας, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο (η δημοσιοποίηση των εταιρικών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου), θα αναδείξει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κερδοφόρων εισηγμένων, στοιχείο που θα οδηγήσει του χρόνου στη διανομή υψηλότερων μερισμάτων.

Το ύψος των διανεμηθέντων ποσών ανά εταιρεία

Από πλευράς μερισματικής απόδοσης ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με 5%, καθώς έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή. Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αναφέρει ότι το πρόσθετο έσοδο από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 312,9 εκατ. ευρώ ή 0,68 ευρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή. Παράλληλα, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ, την περίοδο 2018-2020 λόγω των καλύτερων επιδόσεων που καταγράφηκαν σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού το 2022, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021. Άρα το συνολικό μέρισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 ευρώ και η μερισματική (μικτή) απόδοση να προσεγγίσει το 10%.

Μεγαλύτερη του 4% είναι και η μερισματική απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,672 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως από τις εισηγμένες τράπεζες είναι η μοναδική που δίνει μέρισμα κάθε χρόνο.

Μια μικρή εταιρεία, η ΓΕΒΚΑ, έχει επίσης καλή μερισματική απόδοση (4%) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της χρήσης 2020.

Η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι αφορολόγητη και το 0,40 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε 2,69%, ενώ παράλληλα έχει ανακοινωθεί και η διαγραφή ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου.

Άνω του 2% είναι η μερισματική απόδοση για τις Μυτιληναίος, Coca-Cola και Παπουτσάνης. Ο ΟΛΠ θα δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,86%. Ανάλογη και η απόδοση για το μέρισμα των ΕΛΠΕ, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη θα δώσει το μικρό αυτό μέρισμα, παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε στην περσινή χρήση.

Η Viohalco θα δώσει ένα μικρό μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση κάτω από 0,5%. Η Cenergy δεν θα δώσει μέρισμα. Εννέα εισηγμένες (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis) θα μοιράσουν υψηλότερα ποσά σε σχέση με το 2019, ενώ 5 εισηγμένες (Μytilineos, Τράπεζα της Ελλάδος, Autohellas, Παπουτσάνης και Γενική Εμπορίου) διανέμουν τα ίδια μερίσματα. Επιπρόσθετα, δύο εισηγμένες που το 2019 προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (Βoγιατζόγλου Systems και CNL Capital) δήλωσαν πως φέτος δεν θα πράξουν αναλόγως.

Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).

Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.

Υψηλότερα από επιτόκια και ομολογιακές αποδόσεις

Όλα δείχνουν πως όταν ολοκληρωθεί η χρονιά θα έχουμε φτάσει σε μια μέση μερισματική απόδοση κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα τραπεζικά επιτόκια (χαμηλότερα του 0,1%), με τα yields των δεκαετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και με τις αποδόσεις των επταετών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο Χ.Α. κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ορισμένων εταιρειών (π.χ. ΕΥΔΑΠ, Τιτάν) έχουν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτες απομειώσεις, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους, παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εμφάνισαν το 2020. Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι στις επτά εισηγμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), οι πέντε εξ αυτών έκλεισαν το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο (net cash, διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων), ενώ ο ΟΤΕ διακρίνεται για την πολύ ισχυρή ρευστότητα και στο συγκεκριμένο μέτωπο τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά στην περίπτωση της ΔEΗ, καθώς υπήρχαν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας έως και το 2019.

Ειδικότερα, το 2020 έκλεισε με θετικό καθαρό ταμείο 462,5 εκατ. για την ΕΥΔΑΠ, -81,9 εκατ. για την ΕΥΑΘ, 60,8 εκατ. για τον ΟΛΠ και 105,1 εκατ. για τον ΟΛΘ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ είχε δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA μόλις στο 0,89 και η ΔΕΗ 3,71. Ενδεικτικό, μάλιστα, της θετικής μερισματικής τάσης, η οποία συνιστά αποτέλεσμα των ανθεκτικών εταιρικών επιδόσεων εντός του πανδημικού έτους 2020, είναι το γεγονός ότι οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται και κατά τον τρέχοντα μήνα. Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι πέραν των παραδοσιακών blue chips, επιβράβευσης έτυχαν και οι μέτοχοι μικρότερων εισηγμένων, με πρωταγωνίστριες κατά κύριο λόγο τις τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό