20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στο περίμενε για την απόφαση Σκρέκα, η διαφθορά και τι ζητά ο ΣΕΒ, το déjà vu Χατζηδάκη και τι γύρευε στο Κάιρο η Σδούκου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ούτε χθες

Ούτε και χθες εκδόθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα – γνωστό και ως «εθνικό αγορανόμο» – οι υπουργικές αποφάσεις με τις πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το τελευταίο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας! Κι απ΄ ότι μου λένε είναι αμφίβολο αν αυτό θα συμβεί και σήμερα!

Στον Ε65!

Βέβαια για χθες ο κ. Σκρέκας έχει … άλλοθι. Ηταν σε … «ταξίδι για δουλειές»! Τον είχε πάρει μαζί του ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για βόλτα στον Ε65 – ανέβαινε – κατέβαινε το νέο αυτοκινητόδρομο και χαιρόταν. Κι άσε την αγορά να βουρλίζεται…. Για σήμερα δεν ξέρω τι άλλοθι μπορεί να βρει!

Διαφθορά…

Χθες η διοίκηση του ΣΕΒ παρουσίασε – όπως θα έχετε διαβάσει σε άλλη στήλη – την ετήσια έρευνα για τον «Σφυγμό του Επιχειρείν». Με πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα. Εγω θέλω να σταθώ σε ένα εξ αυτών, που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος το 67% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θέλει περισσότερη διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς….

Σταράτα!

Κι επειδή οι επιχειρηματίες είναι «ευαίσθητοι άνθρωποι» θα πρέπει να διαβάζει κανείς αυτό που θέλουν να πουν … «πίσω από τις λέξεις». Αυτό συμβαίνει δημοσίως. Διότι κατ΄ ιδίαν χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα. Δεν θα την έλεγα «πεζοδρομιακή» – αλλά όπως και να το κάνουμε λένε τα πράγματα με το όνομα τους! Κι αν έχω ακούσει. Ετσι το μήλο είναι μήλο και το πορτοκάλι είναι πορτοκάλι….

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Και προς επίρρωσιν των παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μετέφερε τα αποτελέσματα της έρευνας και το συγκεκριμένο με έναν ιδιαίτερα προσεγμένο τρόπο. Στην ερώτηση δε, που του ετέθη για το προαναφερόμενο εύρημα τόνισε πως «απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές…». Και ο νοών νοείτο…

—-

Κίνητρα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε διπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ!

«Εθνικοί Πρωταθλητές»

Και θυμήθηκα ότι την εποχή «που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα», δηλαδή προ του 2009 η συζήτηση στο οικονομικό – πολιτικό περιβάλλον αφορούσε στην δημιουργία των «Εθνικών Πρωταθλητών». Βέβαια μετά, δεν ήρθαν οι …  μέλισσες, αλλά η πολύχρονη ύφεση κι όλα αυτά τα σχέδια πήγαν περίπατο! Κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος!

Πολύ δύσκολο

Τώρα φαίνεται πως δειλά – δειλά επανέρχονται, με διαφορετικούς όρους. Δεν γνωρίζω αν θα «περπατήσουν», αλλά αυτό που ξέρω είναι πως το μέγεθος της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Κια το εγχείρημα είναι απείρως δυσκολότερο απ΄ όσο εμφανίζεται….

—–

Κάιρο

Σας είχα γράψει το Σάββατο 27 Ιανουαρίου για την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και τις νέες αρμοδιότητες που φαίνεται να της έχουν ανατεθεί κι έχουν να κάνουν με την ενεργειακή διπλωματία.

Μάλιστα η υφυπουργός θα συμμετάσχει στον επερχόμενο 5ο Στρατηγικό Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ ως ένα από τα υπουργικά στελέχη της ελληνικής ομάδας υπό τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.

Όμως η κυρία Σδούκου έχει ήδη πιάσει δουλειά ξεκινώντας την άσκηση των νέων της καθηκόντων. Πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στο Κάιρο της Αιγύπτου. Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, και συνοδευόταν από τον ειδικό για θέματα ενέργειας σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δρ. Θεόδωρο Τσακίρη

Ηλεκτρική διασύνδεση

Μαθαίνω λοιπόν ότι η ελληνίδα υπουργός συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Shaker Al – Margabi με τον οποίο συζήτησαν το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Πρόκειται για το έργο GREGY που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου. Η κυρία Σδούκου φέρεται – να σημειώσω ότι είχε προηγηθεί προ ημερών επίσκεψη του ίδιου του κ. Δημήτρη Κοπελούζου – πως έκανε γνωστό στον Αιγύπτιο υπουργό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προώθηση του έργου καθώς και τα επόμενα βήματα ωρίμανσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι το GREGY συμπεριλήφθηκε με την αρωγή Ελλάδας και Αιγύπτου στην 6η λίστα των έργων PCI/PMI.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν και για την προοπτική ανάπτυξης κοινών έργων υδρογόνου.

Η ελληνική προεδρία

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, όμως, κι άλλο ένα θέμας. Ως γνωστόν έχει συσταθεί το East Med Gas Forum (EMGF) το οποίο εδρεύει στο Κάιρο και συμμετέχουν σε αυτόν τον φορέα χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μαθαίνω ότι είναι η σειρά της Ελλάδος να αναλάβει την προεδρία ωστόσο, η κυρία Σδούκου ενημέρωσε τον Αιγύπτιο υπουργό πως η χώρα μας θα πιάσει το τιμόνι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αναφερόταν φυσικά στα πολεμικά γεγονότα της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Βλέπετε Ισραήλ και Παλαιστίνη είναι μέλη του EMGF.

Πέραν αυτού η ίδια έριξε και την ιδέα, κατόπιν συνομιλιών που έχει και με άλλες χώρες – μέλη του Forum το αντικείμενο του οργανισμού να διευρυνθεί και με τα αντικείμενα των ΑΠΕ και του ηλεκτρισμού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό