24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στο κόσκινο της εφορίας μεταβιβάσεις ακινήτων, Airbnb και «φτωχοί» επαγγελματίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Κύμα από 43.400 ελέγχους με επίκεντρο τις μεταβιβάσεις ακινήτων και το Airbnb, τους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες διαβίωσης, την εγκατάσταση POS, τις επιχειρήσεις με μεγάλες επιστροφές φόρου και τις υποθέσεις με εισαγγελικές παρεμβάσεις εξαπολύει εντός του 2024 η ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δράσης για το 2024 προβλέπει πάνω από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 ελέγχους στη φορολογία ακινήτων εκτός του ΕΝΦΙΑ και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, ποσοστό τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης ενώ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ενεργοποιηθούν νέα ελεγκτικά εργαλεία όπως ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας που θα επιτρέπει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων.

Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ειδικότερα ψηλά στην λίστα του ελεγκτικού μηχανισμού για το 2024 βρίσκονται:

1. Αγορά ακινήτων με μετρητά

Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

2. Αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές

Στόχος είναι να εντοπιστούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακίνητων και χρημάτων όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

3. Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Με τα στοιχεί αυτά ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές με δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Έτσι θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ορίζεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

4. Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες

Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ

5. Εγκατάσταση POS σε 35 κλάδους

Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS μεταξύ άλλων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες. Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. Σε όσους δεν έχουν εγκαταστήσει POS θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ οι επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό