24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Στο Κάιρο το Σάββατο για τη διεθνή διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο Κάιρο πρόκειται να μεταβεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας λάβει πρόσκληση να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Σημειώνεται πως αυτές είναι οι χώρες που έχουν προσκληθεί, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα συμμετάσχουν.

Ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε. Όπως έχει τονίσει, η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής, ενώ διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

«Οδύνη και αποτροπιασμός για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας – Να αποφευχθεί η επέκταση της σύρραξης»

Την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας εξέφρασε ο νωρίτερα πρωθυπουργός, στην εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την πολύ δύσκολη συγκυρία υπό την οποία συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και επανέλαβε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είπε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «είναι επιβεβλημένο – η Ελλάδα το γνωρίζει καλά αυτό ως χώρα της ανατολικής Μεσογείου – να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια. Είναι επίσης επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.».

Ανέφερε ακόμη πως θα ταξιδέψει στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και γνωστοποίησε πως το προσεχές Σάββατο θα βρεθεί στο Κάιρο, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό. «Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «είμαστε δύναμη λύσης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό