21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΚΙΝΑΛ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Στο επίκεντρο της εσωκομματικής μάχης για την ηγεσία μετέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος τις σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς υπερψήφισε κυβερνητικό νομοσχέδιο αντίθετα από την επίσημη γραμμή του κόμματος και προανήγγειλε ότι δεν θα υπακούει πλέον σε «κομματικούς συσχετισμούς».

Ο κ. Λοβέρδος διαφοροποιήθηκε από την θέση του Κινήματος Αλλαγής υπέρ του «παρών» στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και είπε «ναι» στο νομοσχέδιο μαζί με τους βουλευτές της «γαλάζιας» ΚΟ. Το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν ο μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποτέλεσε αναμφίβολα ένα σαφές μήνυμα προς το εσωκομματικό ακροατήριο του Κινήματος Αλλαγής ότι επιθυμεί να μειώσει την απόσταση που χωρίζει το κόμμα του με τη ΝΔ. Αν αναλογιστεί δε κανείς ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε χθες περισσότερα από τα μισά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών τότε καθίσταται σαφές ότι η διαφοροποίησή του κ. Λοβέρδου δεν αφορούσε αυτό καθ’ αυτό το νομοσχέδιο αλλά ήταν μια κίνηση υπέρ της αλλαγής του πολιτικού προσανατολισμού του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι προ ημερών ο κ. Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει «ύποπτο» τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση που χρησιμοποιούν άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής δίνοντας το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του στο πλαίσιο της εσωκομματικής μάχης.

Θα απαντήσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι;

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή κίνηση του κ. Λοβέρδου αποτελεί την πρώτη ηχηρή διαφοροποίηση υποψήφιου προέδρου από το δόγμα των «ίσων αποστάσεων» που ακολουθούσε η πρόωρα χαμένη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν οι υπόλοιποι υποψήφιοι προτίθενται να σηκώσουν το γάντι τις επόμενες ημέρες και να τοποθετηθούν για το αν θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να στηρίζει ή όχι τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό όσο πλησιάζει η ημέρα της προεκλογικής μάχης αλλά και όσο εντείνεται η κεντρική πολιτική κριτική του Κινήματος Αλλαγής στη ΝΔ για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων.

Η εύθραυστη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Η διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου προκαλεί, όμως, ερωτήματα και ως προς τη διατήρηση της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. «Απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου» δήλωσε χθες ο κ. Λοβέρδος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες πολιτικές διαφοροποιήσεις στο προσεχές μέλλον. Και σε αυτή την περίπτωση τίθεται το ερώτημα εάν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι βουλευτές σπάζοντας και εκείνοι με τη σειρά τους την κομματική γραμμή. Μάλιστα, για το επόμενο διάστημα εκκρεμεί σειρά κρίσιμων συζητήσεων και ψηφοφοριών στη Βουλή (εξεταστική για δημοσκοπήσεις και Λίστα Πέτσα, Κρατικός Προϋπολογισμός, συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια) κάτι που αναμένεται να δοκιμάσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό