22 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Στη Χερσώνα πανηγυρίζουν, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε ακόμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα, ακόμη και ενώ οι εορτασμοί συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο.

Πλήθη που πανηγυρίζουν, υποδέχθηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα στην πόλη – τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Μόσχα από τον Φεβρουάριο – την Παρασκευή.

Παρόμοιες πανηγυρικές σκηνές αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, και της Οδησσού.

Αλλά παρά το πλήγμα στις φιλοδοξίες της Μόσχας, οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, προειδοποίησε το BBC ότι είναι «πολύ νωρίς για να χαλαρώσουμε». «Πάντα πιστεύαμε ότι θα απελευθερώναμε τη Χερσώνα», δήλωσε στην εκπομπή Today του Radio 4. «Και είμαστε βέβαιοι ότι τώρα οι Ρώσοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. Βλέπουμε τον πανικό στις τάξεις τους. Βλέπουμε τον πανικό στη μηχανή προπαγάνδας τους».

«Αλλά φυσικά, αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, αλλά… αυτός ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει».

Η Χερσώνα στερείται τρεχούμενου νερού, φαρμάκων και τροφίμων, αλλά αρχίζουν να καταφθάνουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης από το κοντινό Μυκολαίβ, λέει ένας βοηθός του δημάρχου της πόλης.

Ο βοηθός, Roman Golovnya, λέει ότι 70-80.000 άνθρωποι ζουν τώρα στη Χερσώνα, από έναν προπολεμικό πληθυσμό 320.000.

Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη – οι κοντινές περιοχές αναμένεται να επανέλθουν σε λίγες ημέρες. Οι διακοπές ρεύματος εμπόδισαν τα αρτοποιεία της Χερσώνας να παρασκευάσουν ψωμί.

Ο κ. Σακ προειδοποίησε για τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πυραυλικών επιθέσεων – όπως και ο Oleksiy Kuleba, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Κιέβου. Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πυραύλους κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην παραγωγή της χώρας.

Ο κ. Kuleba δήλωσε στο BBC: «Τον τελευταίο μήνα… έχουμε δει μαζικούς βομβαρδισμούς ειρηνικών οικισμών στην Ουκρανία. Τώρα θέλω να πω ότι η απειλή επιθέσεων με ρουκέτες στην περιοχή του Κιέβου παραμένει υψηλή».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Oleksandr Danylyuk, προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν υποχωρήσει από τη Χερσώνα θα έχουν διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο για να «πάνε σε βαθιά άμυνα στην αριστερή όχθη», λέγοντας στο BBC ότι «θα τους βάλει σε πλεονεκτική θέση».

Η Μόσχα δήλωσε ότι περίπου 30.000 άτομα προσωπικό έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή – καθώς και περίπου 5.000 κομμάτια στρατιωτικού υλικού, όπλα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής συντάκτης του BBC, Jeremy Bowen, η απόφαση για την αποχώρηση «διατήρησε τις ζωές των στρατιωτών που θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει πολεμώντας μια μάχη που δεν μπορούσαν να κερδίσουν» και τους επέτρεψε να αναπτυχθούν σε άλλα σημεία της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε το Σάββατο ότι είναι «πολύ πιθανό» τα ρωσικά στρατεύματα να κατέστρεψαν οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες πάνω από τον ποταμό Δνείπερο στο πλαίσιο της υποχώρησής τους. Την Παρασκευή εμφανίστηκαν εικόνες από την κύρια διάβαση του ποταμού – τη γέφυρα Antonivsky – που είχε καταρρεύσει εν μέρει. Παραμένει ασαφές πώς προκλήθηκε η ζημιά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό