22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στη Σούδα το μήκους 337 μέτρων αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford».

Το πλοίο που είχε βρεθεί στη Σούδα και στις 2 Δεκεμβρίου 2023, προσέγγισε στον προβλήτα Κ14 της Νατοϊκής Βάσης Μαραθίου με τη βοήθεια ρυμουλκών.

Το πλοίο, μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος περίπου 100.000 τόνων, έχει πλήρωμα 6.000 ατόμων. Το πλήρωμα σταδιακά θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τα Χανιά.

Το «USS Gerald Ford», είναι το πρώτο της κλάσης του, φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών και μια σειρά άλλων καινοτομιών.

Αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 αεροσκάφη διάφορων τύπων.

Για την παρουσία του Αμερικανικού πλοίου στα Χανιά, η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ, με ανακοίνωση της, δηλώνει ότι είναι «ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας τη θέση της για «κλείσιμο των ξένων βάσεων στο νησί». Παράλληλα την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 24 και 25 Ιουλίου, είχε πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford», στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group στο οποίο υπάγεται το αεροπλανοφόρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος η φρεγάτα «Αιγαίον» με το οργανικό της ελικόπτερο S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», το υποβρύχιο «Κατσώνης», 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 2 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και μια Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του αεροπλανοφόρου, συμμετείχαν επίσης το αντιτορπιλικό «USS Ramage» και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-18.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

● Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

● Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

● Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).

● Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).

● Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).

● Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό