31 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Στη Γάζα δεν γίνεται γενοκτονία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία ».

«Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε» τον όρο αυτό, επέμεινε, προφανώς αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου το Ισραήλ κατηγορείται για «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος επανειλημμένα στην προεκλογική του εκστρατεία με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων· συμμετέχοντες τον χαρακτηρίζουν «Genocide Joe», εξαιτίας της υποστήριξής του στο Ισραήλ στον πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Στην εκδήλωση επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ, που χαρακτήρισε θύμα επίθεσης, είναι «ακλόνητη».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» στις επιχειρήσεις για να «εξουδετερωθούν ο (ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Χαμάς. Θέλουμε η Χαμάς να ηττηθεί. Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», επέμεινε.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ιδίως ηλικιωμένων, αρρώστων και τραυματισμένων ομήρων που κρατούν παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, όμως ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα συνεχιστεί. «Θα τους ξαναφέρουμε στα σπίτια τους», επέμεινε.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε προχθές την έκκλησή του να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, στην ομιλία του στο Morehouse College.

Ακόμη, ο Δημοκρατικός, 81 ετών, απέρριψε το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και δυο ηγετών της Χαμάς.

Αντιδράσεις κατά τη στάση Μπάιντεν

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Μπάιντεν αντιμετωπίζει ολοένα πιο έντονη πίεση, ειδικά από μερίδα υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, για το πώς χειρίζεται τον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται ολοένα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας —πλέον πλησιάζει τους 36.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο—, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, με το σύνολο του πληθυσμού να κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό