17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στη β’ φάση του πολέμου το Ισραήλ- Καρέ καρέ η προετοιμασία για την επίθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου  προειδοποίησε το Σάββατο για έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο  και είπε ότι η σύγκρουση έχει εισέλθει στο «δεύτερο στάδιο» μετά την είσοδο των χερσαίων στρατευμάτων στη Γάζα σε μια δραματική επέκταση των μαχών.

Περιγράφοντας τον επεκτεινόμενο πόλεμο ως τον «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας» του Ισραήλ , ο Νετανιάχου συνέχισε: «Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ξεκινήσαμε μαζικές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στον εχθρό. «Εξολοθρεύσαμε πολλούς τρομοκράτες. Ωστόσο, είμαστε μόνο στην αρχή. Η μάχη εντός της Λωρίδας της Γάζας θα είναι δύσκολη και μακρά. Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας μας».

Εν μέσω της εκρηκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Ισραήλ, με τις οικογένειες των 229 ομήρων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου να απαιτούν την επιστροφή τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι στόχος του παραμένει να τους φέρει στο σπίτι και να νικήσει τη Χαμάς.

«Αυτή η αποστολή δεν είναι απλή ή εύκολη», είπε, ώρες αφότου συνάντησε μερικές από τις οικογένειες που έχει επικριθεί ότι δεν έδωσε αρκετή προσοχή. «Θα είναι μακρύ και δύσκολο. Είμαστε έτοιμοι».

Φωτογραφίες από τους νεκρούς της Χαμάς και από την προετοιμασία του IDF για τη χερσαία επίθεση

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ να ετοιμάζονται για τη χερσαία επίθεση τη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός. 

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε infographics σχετικά με τρομοκράτες της Χαμάς που εξοντώθηκαν από το IDF και τον ISA:

Ο IDF καλεί τους Παλαιστίνιους να πάνε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου “θα αυξηθεί” η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

“Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν”, σημειώνει στην ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

Αποκαθίστανται σταδιακά οι τηλεπικοινωνίες

Στο μεταξύ, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει μπει πλέον στην 23η ημέρα του.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.

Οταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όταν ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση το βράδυ της Παρασκευής, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε: «Κάνουμε ό,τι πρέπει για την ασφάλεια των δυνάμεών μας, για όσο πρέπει, προσωρινά ή μόνιμα, για όσο το χρειαζόμαστε και δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο για αυτό».

Καθώς τα μπλακάουτ έκοψαν τις περισσότερες επικοινωνίες μεταξύ της Γάζας και του υπόλοιπου κόσμου, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν με μέλη του προσωπικού τους στο έδαφος και ότι η έλλειψη υπηρεσιών εμπόδιζε τη μεταφορά βοήθειας στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό