19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στην φωλιά των Vipers ο Μητσοτάκης – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγο πριν αναχωρήσει επιστρέφοντας την Πέμπτη στην Αθήνα για την Πρωτοχρονιά, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στην «φωλιά» των Vipers. Επισκέφθηκε τις «οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Επιθεώρησε τα αεροσκάφη F-16 VIPER , συνομίλησε με τους πιλότους που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο Αιγαίο, ενώ ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση και ετοιμότητα της Πτέρυγας Μάχης, την αναβάθμιση των αεροσκαφών και τη συνολικότερη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων: «Είναι μία σημαντική αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία, πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουμε κάνει, νομίζω ότι μας δίνουν πια μία μακροχρόνια σιγουριά ότι έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν», τόνισε στους πιλότους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Βρέθηκε εκεί όταν η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα Block52, βρέθηκε επίσης στη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, συνομιλώντας με τους πιλότους των F-16

***Ρεκόρ …«πολυκοσμίας» στην Ακρόπολη τον Δεκέμβριο Πόπη Τσαπανίδου

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια πολυκοσμία δεν ξανασυνέβη στην Ακρόπολη Δεκέμβρη μήνα: Την Τετάρτη παραμονές πρωτοχρονιάς, στην Ακρόπολη βρέθηκαν 4.500 επισκέπτες και πολύ περισσότεροι βρέθηκαν στο Σύνταγμα και στην αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Δεκέμβριο μήνα με λιακάδα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι τουρίστες στην Αθήνα αυξάνονται και πληθύνονται κάνοντας τουλάχιστον τρεις υπουργούς χαρούμενους. Την Λίνα Μενδώνη για την «πολυκοσμία» που παρατηρείται στην Ακρόπολη, τον Βασίλη Κικίλια για την επέκταση της τουριστικής περιόδου έως το τέλος του χρόνου και βεβαίως τον Χρήστο Σταϊκούρα για το τουριστικό συνάλλαγμα που εισρέει στην χώρα Δεκέμβριο μήνα.

***1,5 δισ. ευρώ το τουριστικό συνάλλαγμα μόνον τον Οκτώβριο

Όταν το καλοκαίρι ο κ. Κικίλιας είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης του είπε πως καλά πήγε ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα επεκταθεί ο τουρισμός και τον χειμώνα, ουδείς τότε περίμενε ότι θα υπήρχε τέτοια μεγάλη αύξηση. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού μόνον τον Οκτώβριο το τουριστικό συνάλλαγμα ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ, πηγαίνοντας κατευθείαν στην αγορά. Βεβαίως σε όλη αυτή την παράταση της τουριστικής περιόδου συνέβαλε ο προγραμματισμός και ο καλός καιρός που αποδείχθηκε ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης. Ακόμα και τώρα στις αργίες της Πρωτοχρονιάς, που κατά τον κ. Κικίλια, οι χειμερινοί προορισμοί, πάνε πολύ καλά κι ας μην έχει ακόμα χιονίσει.

***Μελόνι: «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθόμαστε στο ίδιο «θρανίο» στις Συνόδους Κορυφής»

Ήταν θερμά λόγια της Μελόνι προς Ελλάδα και προς τον Πρωθυπουργό, κάτι που στην διπλωματία δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Και εξηγούμαι; Στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τη συνεργασία της ελληνικής με την ιταλική κυβέρνηση και το «φιλότιμο» αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός: «Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαμε ιδιαίτερα εγκάρδια και μακρά συνάντηση. Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα, καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο «θρανίο», στις Συνόδους Κορυφής. Από την πρώτη Σύνοδο, κιόλας, αναπτύχθηκε μια στενή σχέση. Συντονισθήκαμε στο θέμα του πλαφόν της ενέργειας, της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, αλλά και στην διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

***Όταν ο δημοσιογράφος μεταπηδήσει στην πολιτική

Λίγα λόγια, με αφορμή τη μεταπήδηση μιας ακόμα δημοσιογράφου (της κυρίας Τσαπανίδου) στην πολιτική. Από την πρώτη ημέρα που γίνεται κανείς δημοσιογράφος, αυτό που μαθαίνει είναι το τσιτάτο ότι «η δημοσιογραφία είναι ένα καλό επάγγελμα, αρκεί να φύγεις νωρίς». Και να ξέρεις πότε να φύγεις φυσικά. Είναι μια παραλλαγή αυτού που είχε πει ο φασίστας Μουσολίνι «η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να ξέρεις να την εγκαταλείψεις εγκαίρως». Αν και δεν θα έπρεπε, η δημοσιογραφία, κυρίως στην Ελλάδα, έχει μια διπλανή πόρτα… Την πολιτική. Λες και κάποιοι λειτουργοί του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ξέρουν ότι μπορούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να μεταπηδήσουν την πολιτική ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε. «Όλοι ξέρουμε ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται κακοί πολιτικοί. Ο πολιτικός πρέπει να μεταδίδει ένα μήνυμα, ο δημοσιογράφος νομίζει πως πρέπει να λέει πάντα την αλήθεια».

Κι όπως είχε πει σκωπτικά ο Λίντον Τζόνσον για να περιγράψει τη δημοσιογραφία: «Αν ένα πρωί περπατήσω επάνω στο νερό, την άλλη μέρα οι εφημερίδες θα γράφουν: Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κολυμπήσει».

***Château Margaux, Château de Vincennes και κρασιά βρέθηκαν στο Τατόί

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» αναφέρει ο 103ος Ψαλμός του προφήτη και βασιλέα Δαυίδ (εδάφιο 15ο), αλλά τι συμβαίνει με τον οίνο που βρέθηκε στο Κτήμα Τατοίου; Σας πληροφορώ ότι βρέθηκαν κρασιά ηλικίας 50 και άνω ετών, ορισμένα από αυτά μπορεί να καταναλωθούν και σήμερα και να ευφραίνουν καρδίες. Γιατί, όπως μου λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η κάβα του Τατοϊου, μια ιστορική και ιδιαίτερης πολιτισμικής και οινικής αξίας κάβα θα είναι σε λίγο επισκέψιμη.

Το έργο της συντήρησης της κάβας του Τατοϊου βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ και αναμένεται να αποκαλύψει ακόμη περισσότερους ιστορικούς και οινολογικούς θησαυρούς. Ήδη, σε 235 κιβώτια έχουν αρχειοθετηθεί περίπου 4000 φιάλες κρασιών και ποτών, με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας –καλλιτεχνικής και ιστορικής-, ακόμη και σπάνια κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, παρά τις προβληματικές συνθήκες, στις οποίες εντοπίστηκαν. Οι εργασίες συνεχίζονται με την εξέταση 300 ακόμη κιβωτίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των φιαλών.

Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαμβάνονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Παράλληλα, υπάρχει μία πλούσια συλλογή φιαλών, με ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήματος.

***Τι θέλει ο Σταϊκούρας από τον Άγιο Βασίλη

Και αφού έγινε παραπάνω αναφορά στο όνομα του υπουργού Οικονομικών, δείτε πώς απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε έναν ψηφοφόρο του που συνάντησε τυχαίως στο Χαλάνδρι: «Τι θέλετε, κύριε υπουργέ, να σας φέρει εφέτος ο Άγιος Βασίλης;». Ο υπουργός σκέφτηκε λίγο και αποφάσισε να απαντήσει οικονομικά: «Οχι άλλες εξωγενείς εκπλήξεις». Και για να γίνει πιο κατανοητός, είπε πως εξωγενείς εκπλήξεις θεωρεί την πανδημία COVID, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις τιμών που επέφερε αυτός ο πόλεμος. Εξέφρασε όμως μια αγωνία, λέγοντας πως δεν ξέρει ακόμη τι θα γίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου το 2023.

***Ο… προξενητής μεταγραφών

Η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα είχε αποχωρήσει, όπως γνωρίζετε από το ΜέΡΑ25 τον Οκτώβριο του 2022 και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που πιθανόν να μην ξέρετε είναι τον… προξενητή αυτής της μεταγραφής. Είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αυτός την «έψηνε» μου λένε στη Βουλή το βράδυ της ψήφισης του προϋπολογισμού. Αν και όπως μου λένε άλλες πηγές η Μπακαδήμα φλέρταρε εξαρχής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσχωρήσει και η Αγγελική Αδαμοπούλου που επίσης είχε αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 τον Μάρτιο του 2022.

***Η Ελλάδα κύριε Μελβούτ δεν εκφοβίζεται

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας, στην Άγκυρα, και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υπενθύμισε το casus belli, αναφερόμενος στο θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε πως η Ελλάδα «ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία.

***Τα ξωτικά έκαναν… κατάληψη στο ΚΚΕ

Την Τετάρτη το απόγευμα στο κτήριο του ΚΚΕ στον Περισσό έγινε “κατάληψη” από μικρά ξωτικά και Άγιους Βασίληδες. Τι ακριβώς συνέβη; Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω κορωνοϊού, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποίησαν την καθιερωμένη παιδική Πρωτοχρονιάτικη γιορτή. Τα μικρά παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν, έκαναν δημιουργικά εργαστήρια, face painting, ενώ ηθοποιοί διάβασαν παραμύθια και τραγούδησαν στη μουσική συναυλία που επιμελήθηκε ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και συμμετείχαν η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και οι ερμηνευτές Γιάννης Διονυσίου, Βιολέτα Ίκαρη, Μιρέλα Πάσχου και Απόστολος Ρίζος.

Έτσι, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ αντί για πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις, αντήχησαν παιδικές φωνές και παιδικά τραγούδια. Τραγούδια που ταξίδεψαν τα μικρά παιδιά στη χώρα της Λιλιπούπολης του Χατζηδάκι, πάνω σε ένα “μικράκι ελεφαντάκι” του Γιώργη Χατζηπιερή, που κυνηγούσε ένα “τόπι χρυσό” του Θεοδωράκη και χαιρετούσε τον “Κύριο Μενεξέ” του Ελύτη. Όπως είπε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στα μικρά παιδιά: “αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν ανάσα, χαρά στα παιδιά και στους γονείς τους ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες. Προσθέτουν ένα μικρό λιθαράκι, ώστε να μπουν στην καρδιά των παιδιών οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του αγώνα. Αξίες που είναι πάρα πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε σε μία κοινωνία, η οποία όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε μια εχθρική ζούγκλα ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό