25.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Στην Τέρνα το έργο κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Κ. Μακεδονίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Προσωρινός μειοδότης για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241,881 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και ΦΠΑ) αναδείχθηκε η Τέρνα (θυγατρική για τις κατασκευές του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα).

Ο Τοπικός Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το πρακτικό ανάθεσης με τη διαδικασία να προχωρά στο επόμενο στάδιο.

Προσφορές εκτός από την Τέρνα έχει καταθέσει η κοινοπραξία Ηλέκτωρ (Ελλάκτωρ) – Μεσόγειος η οποία προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 0,30 % για το Μέρος Πρώτο (Έργο και Προμήθεια) και ποσοστό έκπτωσης 0,30% για το Μέρος Δεύτερο (υπηρεσία). Τα αντίστοιχα ποσοστά έκπτωσης για την κοινοπραξία Τέρνα – Ηλιοχώρα 3,63% και 10,62% αντίστοιχα.

Η οικονομική προσφορά του μειοδότη είναι 86,405 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (107,142 εκατ. με ΦΠΑ) και χωρίς προαιρέσεις για το συνολικό έργο και υπηρεσία (κατασκευή και λειτουργία).

H Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a, εκ των οποίων:

– 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),

– 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η Μονάδα Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων – ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο.

Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό