23.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στην Στοκχόλμη μεταφέρεται η σουηδική πρεσβεία στο Ιράκ, «για λόγους ασφαλείας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ιράκ και Σουηδίας. Το προσωπικό και οι υπηρεσίες της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη μεταφέρθηκαν προσωρινά στη Στοκχόλμη για λόγους ασφαλείας μετά την επίθεση διαδηλωτών στο κτίριο.

Το Ιράκ απέλασε την Πέμπτη την πρεσβευτή της Σουηδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη που οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές να επιτεθούν και να βανδαλίσουν την πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως το προσωπικό και οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν προσωρινά στη Στοκχόλμη για λόγους ασφαλείας, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Η έφοδος στη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα έγινε μερικές ώρες αφού η αστυνομία της Σουηδίας ενέκρινε μίνι-συγκέντρωση αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη.  Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT μετέδωσε την Τετάρτη ότι η σουηδική αστυνομία ενέκρινε αίτηση για δημόσια συνάντηση έξω από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη την Πέμπτη. Η αίτηση ανέφερε ότι ο αιτών επιδιώκει να κάψει το Κοράνι και τη σημαία του Ιράκ, ανέφερε το ΤΤ.

Σχολιάζοντας το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν «επείγουσα έρευνα». «Η ιρακινή κυβέρνηση ανέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν επείγουσα έρευνα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χυθεί φως στις περιστάσεις του γεγονότος και να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ιρακινής διπλωματίας.

Ο Σαλουάν Μομίκα είχε ήδη κάψει την 28η Ιουνίου σελίδες αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης την Έιντ αλ Άντχα, γιορτή που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο.

Η πράξη του ώθησε υποστηρικτές του Μοκτάντα Σαντρ να προχωρήσουν σε εισβολή στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη την 29η Ιουνίου. Παρέμειναν στη διπλωματική αποστολή περίπου ένα τέταρτο της ώρας προτού αποχωρήσουν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό