16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στην «κατάψυξη» η χώρα – Πότε να περιμένουμε χιόνια μέχρι και μέσα στην Αθήνα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ψυχρή εισβολή» πλήττει από σήμερα Τρίτη (9/1) τη χώρα, με το διπλό κύμα κακοκαιρίας να επηρεάζει πολλές περιοχές μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται να χιονίσει μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας!

Ειδικότερα, από σήμερα το πρώτο πολικό κύμα για το οποίο έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, ξεκινά να επηρεάζει τη χώρα, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να κάνει «βουτιά» μέχρι και 8 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα, που είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα στον νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα δυτικά γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ από το απόγευμα στα ανατολικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όσον αφορά τον υδράργυρο, αρχίζει να… κατηφορίζει καθώς θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 8 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 12 με 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ελίνα Καρέτσου: Θα καταλάβουμε χειμώνα!

Όπως προβλέπει από την πλευρά της η μετεωρολόγος του Flash.gr, Ελίνα Καρέτσου δύο κύματα ψύχους-κακοκαιρίας θα μας επηρεάσουν αυτή την εβδομάδα, που θα έχουν ως χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές, τα χιόνια και τους θυελλώδεις βοριάδες. Το πρώτο κύμα αναμένεται Τρίτη-Τετάρτη και το δεύτερο κύμα, το οποίο θα είναι πιο ισχυρό, αναμένεται Παρασκευή-Σάββατο.

Αναλυτικά, για σήμερα Τρίτη αναμένονται βροχές ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της χώρας, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 περίπου επιπλέον βαθμούς και θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.

Την Τετάρτη, το κρύο θα συνεχιστεί, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο, οι βροχές, οι χιονοπτώσεις και οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, την Παρασκευή, αναμένονται και πάλι βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στα νότια τμήματα της χώρας, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι, και θα παραμείνουν θυελλώδεις και το Σάββατο. Χιονοπτώσεις, με βάση τα τελευταία προγνωστικά, φαίνεται ότι θα σημειωθούν το διήμερο αυτό (Παρασκευή-Σάββατο), στα ορεινά της Ηπείρου, της κεντρικής και δυτικής Στερεάς, της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, το Σάββατο, αναμένονται χιονοπτώσεις και στα ημιορεινά των παραπάνω τμημάτων της χώρας αλλά και σε περιοχές αυτών με πιο χαμηλά υψόμετρα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το Σάββατο μπορεί να δούμε λίγο «άσπρη μέρα» και στην Αττική.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της εβδομάδας θα ξεδιαλύνει το τοπίο καθώς και το πόσο και πού αυτό θα είναι χιονισμένο!

Κολυδάς: Διπλή ψυχρή εισβολή στη χώρα

Για το διπλό πολικό κύμα που έχει αρχίσει ήδη να πλήττει τη χώρα, προειδοποίησε από τη Δευτέρα, με ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Κολυδάς «δύο ψυχρές εισβολές θα σηματοδοτήσουν αυτή την εβδομάδα, η πρώτη Τρίτη Τετάρτη και η άλλη το Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά στις χιονοπτώσεις του ερχόμενου Σαββάτου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τα ποσά των χιονοπτώσεων και αυτό οφείλεται στη διαφορετική θέση του επιφανειακού χαμηλού.

Την Τετάρτη ή Πέμπτη θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση των καιρικών συνθηκών για το Σαββατοκύριακο».

Μαρουσάκης: Χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας

Το πρώτο πολικό κύμα θα κρατήσει μέχρι την Τετάρτη αλλά από την Παρασκευή θα έρθει το δεύτερο και ισχυρότερο, το οποίο αναμένεται να φέρει χιόνια μέχρι και στο Σύνταγμα!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, «δεν αποκλείεται Σάββατο και Κυριακή να δούμε να χιονίζει και στην Αττική ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Στα βόρεια προάστια είναι αυξημένες οι πιθανότητες, ακόμη και στο κέντρο της πόλης να δούμε κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Για χιονόστρωση δεν φαίνεται ακόμη για το κέντρο, για τα βόρεια προάστια όμως δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και χιονόστρωση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό