16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στην ευρωπαϊκή λίστα στρατηγικών πρώτων υλών το αλουμίνιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη επιτυχία της βιομηχανίας αλουμινίου και του ευρωπαϊκού Συνδέσμου Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων (και στην προεδρία του οποίου βρίσκεται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS) αποτελεί η συμπερίληψη του αλουμινίου, της αλουμίνας και του βωξίτη στην λίστα των «Στρατηγικών Πρώτων Υλών» μαζί -μεταξύ άλλων- με το λίθιο και το χαλκό. Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας προσθήκη στο σχέδιο Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Υλες (Critical Raw Material Act) που έγινε κατά την εκπνοή της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, στο «κάδρο» της ευρύτερης συμφωνίας  που επετεύχθη για την κοινή θέση των κυβερνήσεων της ΕΕ για το κείμενο του Κανονισμού, ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας και την θέση του Κανονισμού σε ισχύ στα τέλη του έτους.

Όπως παρατηρούν μιλώντας προς τη «Ν» πηγές με γνώση του ζητήματος,  η ένταξη του αλουμινίου στη στρατηγική λίστα ήρθε ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε ο κ. Μυτιληναίος στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελεί θετική εξέλιξη, στο μέτρο που αφενός επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για μεταλλουργεία αλουμινίου και ορυχεία βωξίτη,  αφετέρου δίνει πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση από «εργαλεία» και ταμεία της ΕΕ για τις εν λόγω δραστηριότητες.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times η προσθήκη στη λίστα σημαίνει ότι η βιομηχανία θα επωφεληθεί από συντομευμένη άδεια 24 μηνών για εξόρυξη αλουμίνας και βωξίτη και 12 μηνών για επεξεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Politico προ διμήνου, ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίσει ότι η συμπερίληψη του αλουμινίου στον κατάλογο των στρατηγικών πρώτων υλών της Επιτροπής αποτελούσε εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι η Ευρώπη παράγει το «πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο» και προειδοποίησε ότι η απώλεια ενός τόνου παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου στη Γηραιά Ήπειρο  σημαίνει ότι «θα παραχθεί στην Κίνα ή την Ινδονησία, με πενταπλάσιο αποτύπωμα [άνθρακα]».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοπαρουσίασε το σχέδιο για τις  Κρίσιμες Πρώτες Ύλες τον Μάρτιο, εντάσσοντάς το στην ευρύτερη προσπάθεια να «πρασινίσει» η ευρωπαϊκή οικονομία και να ενισχυθούν οι προμήθειες πρώτων υλών από χώρες εντός ΕΕ. Το Critical Raw Materials Act εξυπηρετεί τη στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η ενεργοβόρος βιομηχανία της μπορεί αν ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις ΗΠΑ και την Κίνα στις «καθαρές» τεχνολογίες αιχμής, έχοντας πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες για τον σκοπό αυτό.

Σειρά παραγόντων άσκησαν πιέσεις στην ΕΕ για ένταξη του αλουμινίου στην εν λόγω λίστα, καθώς αρχικά δεν είχε περιληφθεί, επειδή η Κομισιόν είχε  εκτιμήσει ότι θα αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα η ζήτηση για άλλα μέταλλα, όπως το λίθιο. Ωστόσο, το αντεπιχείρημα της  -που προέβαλε μεταξύ άλλων και η Eurometaux-  είναι ότι το αλουμίνιο είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλιακά πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τις τεχνολογίες δικτύου. Ακόμα ένα στοιχείο που ελήφθη υπόψη στην τελική πρότσαη είναι ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων προμηθειών αλουμινίου, επομένως η στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποτελούσε αδήριτη ανάγκη.

Η ένταξη στη λίστα θα σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την εξόρυξη των στρατηγικών πρώτων υλών -συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου-  εντός ΕΕ στο 10% της συνολικής κατανάλωσης, την μεταποίηση  των στρατηγικών πρώτων υλών στο 50% της συνολικής κατανάλωσης και την ανακύκλωση στο 20%  Το ποσοστό οποιασδήποτε στρατηγικής πρώτης ύλης που μπορεί να προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 65%.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Leuven που χρηματοδοτήθηκε από τον Eurométaux, η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα αυξηθεί 43% από το 2020 έως το 2050. Η ζήτηση χαλκού θα αυξηθεί 51%, ενώ η ζήτηση λιθίου θα εκτοξευτεί 2.109%.

.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό