21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην «άμυνα» η Ρωσία, αναζητά 400.000 μισθοφόρους

Ειδήσεις Ελλάδα

Περιορίζει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του για εαρινή επίθεση στην Ουκρανία αυτή την άνοιξη, καθώς απέτυχε να κερδίσει εδάφη. Αντίθετα θα επικεντρωθεί στην αναχαίτιση μιας νέας προέλασης των δυνάμεων του Κιέβου που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Προετοιμαζόμενο για μια μακρά μάχη, η Μόσχα επιδιώκει να στρατολογήσει έως και 400.000 μισθοφόρους, με τριετή θητεία, ώστε να αναπληρώσει τις τάξεις του στρατεύματος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Η φιλόδοξη εκστρατεία, θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να αποφύγει νέα επιστράτευση, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης άνοιξης στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Η επιστράτευση του περασμένου φθινοπώρου κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και προκάλεσε την φυγή έως και ενός εκατομμυρίου Ρώσων από τη χώρα.

Θα μπορέσει να τους βρει;

Ήδη η εκστρατεία στρατολόγησης μισθοφόρων ξεκίνησε, με την επίδοση κλητεύσεων σε πιθανούς εθελοντές,  Αρχικά, οι αρχές στοχεύουν σε βετεράνους και κατοίκους της υπαίθρου. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την ρεαλιστικότητα του στόχου των 400.000.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν νομίζω ότι θα δελεάσουν τον κόσμο να ενταχθεί, εκτός ίσως από τους σκληροπυρηνικούς πατριώτες ή τους ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικές ευκαιρίες», δήλωσε η Ντάρα Μάσικοτ, ανώτερη ερευνήτρια σε θέματα πολιτικής στην RAND Corp. και πρώην αναλύτρια των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Sputnik/Sergey Guneev/Pool via REUTERS

Και οι 300.000 στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν το φθινόπωρο, βρίσκονται τώρα στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει  καταφέρει να καταλάβει καμία σημαντική πόλη τους τελευταίους μήνες.

«Σταθερές» οι βεβαιότητες του Πούτιν

Παρά τις προκλήσεις στο πεδίο της μάχης ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι βέβαιος ότι η Ρωσία θα διαψεύσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στοιχηματίζοντας ότι αν οι δυνάμεις του αποτρέψουν ακόμη μια επέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων τους επόμενους μήνες, η υποστήριξη προς το Κίεβο θα αποδυναμωθεί.

«Μπορούν να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο μέχρι το 2023 – το πολύ μέχρι το τέλος του 2024», δήλωσε από την πλευρά του ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο RBC-Ukraine που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Με νέα όπλα

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να εξαπολύσει μια μεγάλη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες με στρατεύματα που μόλις εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούν νεοαποκτηθέντα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα. Το Κίεβο μπορεί να επιδιώξει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να αποκόψει τη χερσαία γέφυρα των κατεχομένων εδαφών που συνδέει τώρα την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό