18.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Στα υπόγεια της κοινωνίας και των ψυχών κρύβεται η παιδική κακοποίηση – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναμένεται να είναι σημαντική, πολιτική όσο και επίκαιρη η σημερινή συζήτηση στη Βουλή (θα αρχίσει στις δέκα το πρωί) με τους αρχηγούς των κομμάτων παρόντες οι οποίοι θα μιλήσουν για ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της κακοποίησης των παιδιών. Θα παρουσιαστεί μάλιστα το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, που φέρνει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση. Όπως μαθαίνω ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις δράσεις αυτού του σχεδίου που αποτελείται τέσσερα στάδια: Την πρόληψη, την καταστολή, την τιμωρία (των ενόχων) και την φροντίδα των παιδιών. Τα στάδια αυτά πρόκειται να υλοποιήσουν τέσσερα υπουργεία, ήτοι της Δικαιοσύνης, της Παιδείας, της Προστασίας του Πολίτη και της Υγείας. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός «που κρύβεται στα υπόγεια της κοινωνίας και της ψυχής και χρειάζεται πολύπλευρη δράση και αντιμετώπιση»..

***Ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα στην Αγιά Σοφιά Δράσεις του ΕΛΜΕΠΑ απέναντι στη μαθηματική φοβία

Πάμε τώρα στην Κωνσταντινούπολη και να δούμε τι γίνεται με την βεβήλωση που ακόμα συνεχίζεται στον Ναό της Αγίας Σοφίας. Η καταστροφή που έχει υποστεί η επτάμετρη βασιλική πύλη είναι μεγάλη. Μουσουλμάνοι ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα ως… ευλογία. Τα μάρμαρα του δαπέδου καταστρέφονται. Ακόμη και εντός της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ μιας χώρας, η οποία βεβαίως δεν φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου. Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε να κηρυχθεί η Αγιά Σοφιά μνημείο εν κινδύνω, στη συνάντησή που είχε με την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Berta de Sancristóbal στην έδρα της, στο Παρίσι: «Η βέβηλη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν είναι μόνο προσβολή προς την ιστορική αλήθεια, συνιστά μια ευθεία απειλή για το μνημείο, κατήγγειλε.

***Μάνος Χατζιδάκης, ελληνικό χαβιάρι, τραχανάς με… μαστίχα και μανιάτικη γαλατόπιτα

Αυτή τη φορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέλεξε, όπως το συνηθίζει έναν διαφορετικό μάγειρα για να ετοιμάσει το επίσημο δείπνο στον Βασιλιά και στη Βασίλισσα της Ολλανδίας. Αν και το Προεδρικό Μέγαρο διαθέτει τον δικό του σεφ, τον Βασίλη Μπέκα, ωστόσο όταν έρχεται ξένος επίσημος η Πρόεδρος επιλέγει έναν άλλο σεφ. Επέλεξε, λοιπόν τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια από την Κύπρο, ο οποίος προσφάτως είχε δηλώσει ότι: “Κανείς δεν έγινε καλός μάγειρας μόνο και μόνο επειδή πήγε στην τηλεόραση”.

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας. Απουσίαζαν βεβαίως και ο Πρωθυπουργός (τον εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Πικραμμένος) και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τον εκπροσώπησε η Όλγα Γεροβασίλη) . Το μενού που ετοίμασε ο σεφ Πέσκιας περιελάβανε: Πρώτο πιάτο: Σούπα βελουτέ κρητικού τραχανά αρωματισμένη με μαστίχα Χίου. Δεύτερο πιάτο: Σπανακόρυζο με αυγοτάραχο, confit λεμόνι, σάλτσα με γιαούρτι και ελληνικό χαβιάρι. Κύριο πιάτο: Φαγκρί στη σχάρα με πουρέ φινόκιο και σάλτσα με γλυκάνισο και επιδόρπιο: Πελοποννησιακή γαλατόπιτα (η παραδοσιακή και νοστιμότατη μανιάτικη γαλατόπιτα) με σαντιγί και σάλτσα με χαρουπόμελο. Κρασιά Λευκό «Μαντινεία» Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τσελέπου, Λευκό «Σαντορίνη» Ασύρτικο, Κτήμα Σιγάλα και λευκό μοσχάτο «Άνθεμις» του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Να μην ξεχάσω και το μουσικό πρόγραμμα που προσφέρθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς του βασιλείς της Ολλανδίας, με το «Περιμπανού» και «Μητέρα Αδελφή» του Μάνου Χατζιδάκη, του Isaac Albeniz, το Asturias Theme, του Μιχάλη Σουρβίνου το Tango Mediterranco και άλλα.

***Γυναίκα στο τιμόνι του ΝΑΤΟ;

Εάν όντως ο Μάριο Ντράγκι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (οι πληροφορίες λένε ότι απορρίπτει τέτοιες προτάσεις, παρά την πρόταση Μακρόν και ότι θέλει να ξεκουραστεί), τότε οι υποψήφιοι που παραμένουν είναι ο Βρετανός Μπεν Ουάλας ( οποίος να σημειώσω έως τώρα με τις αλλαγές πρωθυπουργών δεν είχε θέσει υποψηφιότητα και παρέμεινε υπουργός Άμυνας) και ο Ισπανός. Υπάρχουν διάφορες εικασίες στην έδρα της Συμμαχίας ότι για παράδειγμα επειδή ο νυν γενικός Γενς Στόλτενμπεργκ προέρχεται από τον Βορρά, ο νέος γραμματέας θα είναι από τον Νότο και τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο Ισπανός. Αλλά εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, σίγουρα θα προέβλεπα είναι τρίτο πρόσωπο και αυτό δεν είναι άλλο από την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas. Είναι γυναίκα, προέρχεται από χώρα της Βαλτικής και γνωρίζετε τη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί για τις χώρες τις Βαλτικής. Είναι η πρωθυπουργός με την οποία συναντήθηκε μόλις χθες ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία και την ενημέρωσε για την τουρκική επιθετικότητα αλλά και το θέμα των μεταναστών..

***Η Πρόεδρος για τη βία εναντίον των γυναικών

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας, καθώς και με Έλληνες και Ολλανδούς αξιωματούχους και ειδικούς στο θέμα, διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κράτησα αυτό:

«Η βία κατά των γυναικών και η κακοποίησή τους αποτελεί δυστυχώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο μοναδικής ανθεκτικότητας στον χρόνο, με ιδιαίτερα οδυνηρές επιπτώσεις. Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: συντροφική βία, σεξουαλική κακοποίηση, γάμοι παιδιών, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και τα αποκαλούμενα εγκλήματα «τιμής». Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Οι γυναίκες που κακοποιούνται, λεκτικά ή σωματικά, φέρουν σιωπηλά το τραύμα τους για χρόνια, μην τολμώντας να το καταγγείλουν, παγιδευμένες στην ντροπή, τον εξευτελισμό και ακόμα και την ενοχή, καθώς τα θύματα συχνά νιώθουν υπεύθυνα για την κακοποίησή τους λόγω ενός μηχανισμού αυτοενοχοποίησης…»

***Οι περίεργες διαδρομές Πάτση σε υπουργεία

Πρώτα να σημειώσω ότι την Πέμπτη το πρωί θα γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Σας υπενθυμίζω ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διαγράφηκε από το κόμμα και απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ωστόσο διατήρησε τη βουλευτική του έδρα. Ο κ. Πάτσης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα αξίας 63 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 4,3 εκατ. ευρώ.

Και δεύτερον να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν κάποιες «ενδιαφέρουσες» διαδρομές, μου λένε, του διαγραφέντα βουλευτή Ανδρέα Πάτση σε διάφορα υπουργεία. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, λένε ότι τον είδαν αρκετές φορές στους διαδρόμους του υπουργείου. Τι γύρευε. Πήγε όμως και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης ζητώντας, όπως λένε από το Πεντάγωνο, να δώσουν εκπομπή στην γυναίκα του, αυτή την εκπομπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την είχε προσλάβει ο Πάνος Καμμένος στην εποχή της παντοδυναμίας του. Από το υπουργείο Άμυνας του απάντησαν με ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» και από τότε μου λένε δεν ξαναμίλησε στον υπουργό Άμυνας.

***Από το 2020 ήταν γνωστή η δράση του Πάτση

Να σημειώσω και τούτα: Από το πόθεν έσχες του 2019 (φορολογικής χρήσης 2018, προτού δηλαδή εκλεγεί βουλευτής Γρεβενών με τη ΝΔ), ο Ανδρέας Πάτσης έγραφε ξεκάθαρα ότι είναι αποκλειστικός μέτοχος δύο εταιρειών στην Κύπρο. Η ίδια πληροφορία συμπεριλήφθηκε στις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2020 και του 2021. Το έγραφε ο βουλευτής Γρεβενών ότι έχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου δύο εταιρειών στην Κύπρο, όμως ουδείς ασχολήθηκε. Όπως δεν ασχολήθηκε κανείς όταν η στήλη αυτή έγραψε από τον Μάιο του 2020 για τις εταιρίες του Πάτση (και για το πόθεν έσχες του).

***Όταν οι βουλευτές επέστρεψαν από τις περιφέρειές τους

Δεν ήταν όλα ρόδινα για τους βουλευτές της ΝΔ που επισκέφθηκαν τις εκλογικές τους περιφέρεις στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Το σκάνδαλο Πάτση ήταν συνεχώς στην επικαιρότητα στις συναντήσεις που είχαν με τους ψηφοφόρους τους. Αυτή τη φορά δεν ήταν ένα θέμα που θα περνούσε χωρίς ενδιαφέρον (όπως το ζήτημα των υποκλοπών, όπως έλεγαν). Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τους ψηφοφόρους της ΝΔ σε σχέση με τη δράση του Πάτση ήταν οι υποθέσεις και τα χρήματα που έλαβε με απευθείας αναθέσεις και το γεγονός ότι είχε εδώ και καιρό εισπρακτική εταιρία, την οποίαν, όπως έλεγαν, πολλοί γνώριζαν, πλην όμως ουδείς έκανε το παραμικρό. Την γκρίνια την μετέδωσαν οι ψηφοφόροι στους γαλάζιους βουλευτές με την προτροπή να την μεταφέρουν στο Μαξίμου, και με την υπόδειξη ότι «μην μας φορτώνετε τον Πάτση».

***Άνοιξαν πόρτες στην Κύπρο για τις παρακολουθήσεις

Στην Κύπρο επρόκειτο να βρεθούν τα μέλη εξεταστικής Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA. Δεν είναι λίγοι που πιστεύουν πως από εκεί ξεκίνησε η σκοτεινή ιστορία του Predator, με εκείνο το μαύρο βαν που βρέθηκε χωρίς πινακίδες στη Λευκωσία. Ανάμεσα σε αυτά που ψάχνουν τα μέλη της Επιτροπής είναι και η διαδρομή του Predator από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων συσχετίζεται με το Predator. Άτομα που είχαν απασχολήσει τότε τις κυπριακές αρχές, φαίνεται να βρίσκονται πίσω από την Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator. Με το εν λόγω λογισμικό παρακολουθείτο για 2,5 μήνες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Με Predator είχε επιχειρηθεί να επιμολυνθεί και το κινητό τηλέφωνο του ευρωβουλευτή και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Στην Κύπρο τα μέλη της επιτροπής PEGA θα συναντηθούν και θα μιλήσουν με υπουργούς, βουλευτές, εισαγγελείς και θα πραγματοποιήσουν ,μάλιστα και κοινή συνεδρίαση με την κυπριακή επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τους ενδιαφέρει βλέπετε και η νομοθεσία. Η επιτροπή PEGA αναμένεται αμέσως μετά και στην Αθήνα. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί με ποιους θα συναντηθεί, πλην του Γιώργου Γεραπετρίτη που το δήλωσε ο ίδιος.

***Από βουλευτής δήμαρχος

Ένας βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά, δηλώνει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής. Οχι δεν εγκαταλείπει την πολιτική ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά θα θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στον δήμο Μίνωα Πεδιάδος, από όπου έλκει την καταγωγή του. Η απόφασή του αυτή τάραξε τα κομματικά νερά στο Ηράκλειο Κρήτης. Να σημειώσω ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει με θέρμη την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και πήρε την απόφαση αυτή συνειδητά και ενώ όλα έδειχναν ότι θα εξασφάλιζε εκ νέου θέση στα βουλευτικά έδρανα.

***Ο φίλος του Βασιλιά με τα σανδάλια

Είναι φίλος του Βασιλιά της Ολλανδίας, η σύζυγός του είναι Ολλανδέζα, είχε πρόσκληση και παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας. Προσήλθε στο δείπνο έτσι όπως συνηθίζει να ντύνεται, αντισυμβατικά: με μαύρο παντελόνι, με ένα κοντομάνικο λαδί πουκάμισο που το άφηνε έξω από το παντελόνι και σανδάλια. Πρόκειται για τον Paul (Παύλο) Ευμορφίδη επιχειρηματία, δημιουργό της COCOMAT. Με αυτή την εμφάνιση χαιρέτησε στο Προεδρικό τους βασιλείς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βεβαίως τα φλας των φωτογράφων έπεσαν πάνω του. Ήταν μέλος της ελληνικής αποστολής όταν ο προηγούμενος Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε την Χάγη. Ο επιχειρηματίας χάρισε στο βασιλικό ζεύγος, μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δύο ξύλινα ποδήλατα, όπου είχε χαράξει τα ονόματά τους. Μάλιστα, τα ποδήλατα είναι κατασκευασμένα από τα καμένα της Εύβοιας. Οχι δεν πρόσεξα, εάν πήγε στο Προεδρικό με ξύλινο ποδήλατο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό