23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου ο εισαγγελέας ΔΠΔ: «Δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, βρέθηκε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου Καρίμ Χαν σήμερα Κυριακή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί τον παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ σε αυτό το ταξίδι του στην περιοχή.

Ο Καρίμ Χαν τόνισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με κανέναν τρόπο η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, στους αθώους αμάχους», υπογράμμισε.

#ICC Prosecutor @KarimKhanQC was at the Rafah Border Crossing between Egypt and the Gaza Strip this weekend.

Watch his remarks on the current situation in Israel and the State of Palestine. 👇 pic.twitter.com/Z22DMLaAv3

— Int’l Criminal Court (@IntlCrimCourt) October 29, 2023

Σημείωσε ότι οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ ερευνά την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2021, εξετάζοντας πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί.

Ο Χαν έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ στις 7 Οκτωβρίου όσο και κατά την εισβολή του Ισράηλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές, Reuters



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό