16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στα σκαριά στρατιωτικό ταμείο αξίας δισεκατομμυρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Κεκλεισμένων των θυρών, γίνεται συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη σύσταση ενός νέου στρατιωτικού ταμείου δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει η Γερμανική Handelsblatt.

Το νέο Ταμείο θα μοιάζει με το σχέδιο ανασυγκρότησης Next Generation Eu μετά την πανδημία, με το οποίο ωστόσο θα έχει μία κρίσιμη και ουσιαστική διαφορά: Αυτήν τη φορά τα κεφάλαια δεν θα εισρεύσουν σε μέτρα προστασίας του κλίματος, αλλά στον επανεξοπλισμό της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τη σχετική πρόταση διατύπωσε άλλωστε η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενώ η ιδέα αυτή τέθηκε για πρώτη φορά σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τολέδο της Ισπανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλογιστούν τις ελλείψεις των παραγωγικών ικανοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ και πώς να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες τους για αμυντικό εξοπλισμό.

«Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα για την εδραίωση και επέκταση της υποστήριξης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά και για τη θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που μπορεί να ενεργοποιηθεί για να υποστηρίξει την αμυντική παραγωγή όταν χρειάζεται – ένα είδος νόμου ευρωπαϊκού τύπου για την αμυντική παραγωγή», δήλωσε στην EURACTIV ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να βασιστεί στον βραχυπρόθεσμο μηχανισμό του Ταμείου για την Ενίσχυση των Κοινών Ευρωπαϊκών Προμηθειών Όπλων (EDIRPA) για να δώσει κίνητρα για κοινές προμήθειες και την ικανότητα της ΕΕ να οικοδομήσει ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών (ASAP).

Ο νέος νόμος της ΕΕ για την οικονομία πολέμου (European Defense Production Act) θα μπορούσε επίσης να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός που στοχεύει στην επιτάχυνση ολόκληρης της διαδικασίας αμυντικής παραγωγής σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό