18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στα σκαριά οι συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας, σε μια άσκηση ισορροπίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να δώσει σήμα για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, δίνοντας ώθηση στο Κίεβο, το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

Φυσικά αυτή η διαδικασία έχει μέλλον. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν χρόνια. Η Κομισιόν λογικά θα επιμείνει στην πρόοδο σε ορισμένους τομείς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς ως ενδιάμεσων βημάτων, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Μόλις η Επιτροπή κάνει τη σύστασή της, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να την υπογράψουν, πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής τους τον Δεκέμβριο. Μετά από αυτό, η Ουκρανία θα ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ σε περισσότερους από 30 τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και της οικονομίας.

Για την ΕΕ, η ένταξη της Ουκρανίας διαμορφώνεται ως μια κρίσιμη δοκιμασία για την ικανότητα του μπλοκ να απορροφά νέα μέλη και να προσαρμόζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία — και παλαιότερες αιτήσεις από πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια — περιπλέκουν επίσης τη συζήτηση.

REUTERS

Η αναβίωση της διεύρυνσης του μπλοκ των 27 μελών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα παραμείνουν εντός της τροχιάς της, και όχι υπό την επιρροή Ρωσίας ή Κίνας.

Στις αρχές του επόμενου μήνα, στη Γρανάδα της Ισπανίας, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη διαδικασία διεύρυνσης και τον τρόπο προετοιμασίας για νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Μολδαβίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Κομισιόν, έχει δηλώσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει την ολοκλήρωση, ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πόρτες σε νέους υποψηφίου.

Η φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι η διαδικασία ένταξης βασίζεται στην αξία της εκάστοτε χώρας, αλλά «είδαμε τα μεγάλα βήματα που έχει ήδη κάνει η Ουκρανία από τότε που της παραχωρήσαμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας».

Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα ενίσχυε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν μέσω της γνωστής αντεπίθεσης που μάλλον βαίνει βραδέως.

Άλλωστε η επίσκεψή του στις ΗΠΑ για εξασφάλιση περαιτέρω υποστήριξης από τον πρόεδρο Μπάιντεν και οι κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του Ζελένσκι ότι οι σύμμαχοι του Κίεβου ίσως έχουν αρχίσει και κουράζονται.

Μένει αρκετός δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις

Η σύσταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να δώσουν την ευλογία τους στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο, αν και οι θέσεις λίγων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, μένει να φανούν, είπαν ορισμένοι.

Για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία, η Ουκρανία πρέπει να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Η Επιτροπή είπε στα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα ότι η πρόοδος βρίσκεται σε καλό δρόμο για ορισμένες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και ότι χρειάζονται περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος, την προστασία των μειονοτήτων και τη μείωση της επιρροής των ολιγαρχών στη χώρα .

Η χώρα έχει ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση των δικαστικών οργάνων και στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, είπε σε τηλεγράφημα την Πέμπτη ότι το κοινοβούλιο έχει ήδη υιοθετήσει το 99,9% των αιτημάτων της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και συζήτησε έναν νόμο που επιβάλλει περισσότερο έλεγχο στους πολιτικούς, μεταξύ των αιτημάτων του. Είπε ότι «υπάρχουν πολλές συζητήσεις» για τον νόμο «αλλά είμαι σίγουρος ότι θα εργαστούμε πάνω σε αυτόν και θα τον υιοθετήσουμε σε δεύτερη ανάγνωση σε αρκετές εβδομάδες».

Η ΕΕ θα χρειαστεί να ακολουθήσει προσεκτικά τα ενδιάμεσα βήματα μετά από ένα πιθανό πράσινο φως των ηγετών, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Η κίνηση θα απαιτήσει επίσης την επίτευξη μιας λεπτής ισορροπίας για να δείξει στους υποψηφίους των Δυτικών Βαλκανίων ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για το Κίεβο, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Για τις πρωτεύουσες της ΕΕ, το μπλοκ πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμο να απορροφήσει νέα μέλη πριν ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία — κάνοντας τη λήψη αποφάσεων πιο ευέλικτη ή μεταρρυθμίζοντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την καλύτερη επίτευξη κοινών στόχων, δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό