16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στα Μετέωρα με KIA EV6 – Οδοιπορικό στο σύμπλεγμα των σκοτεινόχρωμων ιερών βράχων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα road trip το χρόνο στα Μετέωρα, αποτελούσε πάντοτε για μένα μία πρόκληση, καθώς ένιωθα πως βρίσκομαι μεταξύ ουρανού και γης! Μπορεί να έχω πάει αρκετές φορές, όμως η κάθε μία ξεχωρίζει. Ειδικότερα η τελευταία αφού ταξίδεψα οδηγώντας το στιλάτο SUV της KIA το EV6, ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με απίστευτη οδηγική συμπεριφορά, που κάνει την διαφορά τόσο εν κινήσει, όσο και σταματημένο! Αυτό από μόνο του έφτανε για να εξιτάρει ακόμη περισσότερο την ήδη ανεβασμένη μου διάθεση, ειδικότερα όταν αντίκρυσα τα επιβλητικά σκοτεινόχρωμα βράχια, τα οποία υψώνονται εκεί, εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Από την Αθήνα στην Καλαμπάκα, με τον Ε65
Το οδοιπορικό μας με το KIA EV6 ξεκίνησε, στην κυριολεξία από το κέντρο των Αθηνών, έχοντας μια απίστευτη αίσθηση άνεσης και ελευθερίας, καθώς διασχίζοντας ολόκληρη την ραχοκοκαλιά της πρωτεύουσας, δεν κατάλαβα για πότε βρέθηκα στην Αταλάντη, και μάλιστα… ατσαλάκωτος! Η οδηγική απόλαυση σε όλο το μήκος της διαδρομής εκτός από αθόρυβη, σε έκανε να νιώθεις, μια έλξη εντελώς διαφορετική από τις άλλες φορές για τον δρόμο. Θέλετε λίγο η ηχομόνωση της καμπίνας, λίγο η ανάρτηση η οποία απορροφούσε τις όποιες ανωμαλίες  του οδοστρώματος, έγιναν αφορμή, στην πρώτη μας στάση, να κεράσω «λίγα κιλοβάτ ενέργειας» στο EV6.  Ταξιδεύοντας για οποιοδήποτε προορισμό, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας μας, με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο όπως είναι το KIA EV6, αξίζει να οργανώνουμε την διαδρομή μας, περνώντας κοντά από σημεία όπου εύκολα κανείς μπορεί να εφοδιαστεί με ενέργεια.

Το δίκτυό των φορτιστών αυτοκινήτων τελευταίως έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό που πλέον επιτρέπει, την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού! Ιδιαίτερα όταν μια φόρτιση σε ταχυφορτιστή 180kw δεν ξεπερνάει τα 13-15 λεπτά, ανάλογα πάντα με την ενέργεια που διαθέτει η μπαταρία μας. Η οδήγηση στο νέο τάπητα του Ε65 της «Κεντρικής Οδού» έχει τη μαγεία να μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε έναν άλλο κόσμο που είναι τόσο «μεγάλος» που εδώ και χρόνια ταΐζει την Ελλάδα ολόκληρη. Την Θεσσαλική γη που ξέρει να αφήνει τους επισκέπτες της εντυπωσιασμένους, έτσι ώστε να ξαναγυρίσουν κάποτε σε αυτήν.

Αντικρύζοντας τα Μετέωρα
Τα Μετέωρα, πέρα από θρησκευτικό τοπόσημο, αποτελούν ένα ασύγκριτο σημείο απαράμιλλης ομορφιάς στην Ελλάδα καθώς και ένα Παγκόσμιο, μεγαλοπρεπές γεωλογικό φαινόμενο. Στις μέρες μας βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πιο δημοφιλών αξιοθέατων της χώρας. Αποτελεί, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO, όπου μέσα στους αιώνες οι πρώτοι μοναχοί αναπτύχθηκαν μέσα στα σπήλαια, και αργότερα κατάφεραν να χτίσουν τις μονές. Κατά καιρούς, λόγω της γεωμορφολογίας τους, λαξεύτηκαν σκαλοπάτια και τούνελ στους βράχους, καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες, ενώ για πολλά χρόνια η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τους ήταν με ανεμόσκαλες, σκοινιά, και βαρούλκα.

Η ζωή των πρώτων μοναχών ήταν ασκητική, με στερήσεις και επίπονες εργασίες.Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης σε κάθε μονή, κάνοντας τον να νιώθει ένα δέος που από τη μια μαγνητίζει την ψυχή του, ενώ από την άλλη… δεν σταματά αποθανατίζει τη μαγεία των υψηλών βράχων.

Την ημέρα της επίσκεψής μου ήταν η μεγάλη Τετάρτη πριν το Άγιο Πάσχα των Καθολικών, όπου δεν χρειαζόταν να καταλάβεις ότι πλησίαζες στα Μοναστήρια, παρά έβλεπες τα τουριστικά πούλμαν να σχηματίζουν ουρές στα παρκινγκ, τουρίστες να περπατούν για να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό τοπίο. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεγαν το Trekking για να επισκεφθούν τις μονές του συγκροτήματος των Μετεώρων μέσα από το καλά συντηρημένο δίκτυο των μονοπατιών που φέρνουν τους περιπατητές ακόμη πιο κοντά στην ιστορία των Βράχων από Ψιαμμίτη.

Στις μέρες μας έξι είναι τα επισκέψιμα Μοναστήρια, τα οποία δεν είναι όλα ανοιχτά καθημερινά, για αυτό ιδανική μέρα επίσκεψης είναι η Κυριακή που είναι όλα ανοιχτά! Η είσοδος για τους ξένους πολίτες είναι 3€ ενώ για μας τους Έλληνες είναι δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο των μοναστηριών, βρίσκονται κρεμασμένες φούστες που προορίζονται για γυναίκες προκειμένου να εισέρχονται στις μονές ευπρεπώς ντυμένες.

Ηλιοβασίλεμα στους Βράχους
Το KIA EV6 είναι από τα λίγα ηλεκτροκίνητα κροσσόβερ που με συγκίνησαν! Θέλετε λίγο η θέση οδήγησης με την άπλετη πληροφόρηση, λίγο η sportive οδήγησή των 350Nm, και λίγο το ξεσηκωτικό  drive mode, “δε σε αφήνει να κατέβεις από τα μεγάλα του καθίσματα” ακόμη και όταν ο ήλιος, φτάνει στη δύση του! Στα Μετέωρα όμως, η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι μοναδική! Το βιώσαμε, καθώς είδαμε πλήθος κόσμου να κάθεται πάνω στους βράχους αγναντεύοντας τον ουρανό, που αλλάζει τα χρώματα του πολύ γρήγορα, και τρελαίνει τον επισκέπτη. Κατηφορίζοντας από την Ι.Μ. του Αγίου Στεφάνου όπου φωτογραφίσαμε το EV6 με τα υπέρλαμπρα φώτα led που κλέβουν την παράσταση και ομορφαίνουν διακριτικά την ατμόσφαιρα, με τις χρωματικές τους ανταύγειες, έχω την εντύπωση πως σίγουρα, ακόμη και οι μοναχοί το πρόσεξαν!

Τοπικές γεύσεις, εστιατόρια, Δραστηριότητες, Ξενώνες.
Το κοκορέτσι το τοπικό λουκάνικο με πράσο, το κεμπάπ και οι Βλάχικες πίτες, φτάνουν για να ανοίξουν την όρεξη των ημερήσιων περιηγητών. Οι τιμές μέτριες, καθ΄ ότι βλέπεται τουριστική περιοχή αν και υπάρχουν μικρά ταβερνάκια στα στενά που περιμένουν να ανακαλύψετε! Που βρίσκονται; Στο Καστράκι με φόντο τα βράχια, στην Καλαμπάκα, αλλά και τα γύρο χωριά, που έχουν και αυτά κάτι από την αίγλη των Μετεώρων. Αν είστε από τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, και θέλετε να ζήσετε από κοντά μια εμπειρία άλλους είδους μέσα από Aαναρρίχηση Βράχου, Mountain Bike, Rafting, kayak & Trekking, τότε επισκεφτείτε την ιστιοσελίδα του visit Meteora,και επιλέξτε το sport της αρεσκείας σας!  Τα καταλύματά στα Μετέωρα είναι για όλα τα βαλάντια! Φροντίστε από νωρίς τη διαμονή σας επιλέγοντας μέσα από κάποια πλατφόρμα φιλοξενίας, ή ρωτώντας τους ντόπιους. Σίγουρα θα βρείτε κάποιο που σας ταιριάζει!

Επίλογος στο Μεγάλο Μετέωρο
Είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα! Όμως, πάρα ταύτα, καταφέραμε να βρούμε δύο μέρες διαθέσιμες, για να αποδράσουμε παρέα με τον συνοδοιπόρο, και συνάδελφο, Σωτήρη Βουτσελά, προκειμένου να ζήσουμε «λίγες ώρες» κάτω από τη σκιά των βράχων, οδηγώντας ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της KIA. O επίλογος της σύντομης επίσκεψης μας, έλαβε χώρα μπροστά από το παλαιότερο μοναστήρι, που όλοι λένε ότι είναι το σπουδαιότερο των Μετεώρων. Την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ή Μεγάλου Μετεώρου, που υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 1545. Φωτογραφίσαμε το σκουρόχρωμο KIA EV6 με φόντο την Ιερά Μονή, καθώς έδενε αρμονικά με την χρωματική παλέτα των βράχων, τα οποία την ώρα εκείνη ήταν πολύ φωτεινά!

 
Από τα Μετέωρα στην Λάρισα και από εκεί στην Νύφη του Θερμαϊκού για weekend! Αποχαιρετίσαμε τα Μετέωρα, γεμάτοι ανάμεικτα συναισθήματα, τόσο για την απαράμιλλή ομορφιά του τοπίου, όσο και για την αμαξάρα που οδηγούσαμε απολαμβάνοντας όχι μόνο τα εμφανή ατού, του μοντέλου αλλά και τα συστήματα ασφάλειας που εφοδιάζεται και παρεμβαίνουν υποδειγματικά στην κίνησή του. Ναι, φυσικά και κάναμε μια ολιγόλεπτη στάση για ανεφοδιασμό, στους νέους ταχυφορτιστές της ΔΕΗ Blue, στο μεγάλο υπερκατάστημα του ΙΚΕΑ Λάρισας όπως ορθά μας σύστησε το trip computer της μεγάλης οθόνης το EV6, η οποία μέσω του GPS οδηγεί τον οδηγό στον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης, διώχνοντας μακριά το άγχος φόρτισης. Μέσα σε διάστημα 15 λεπτών, ανακτήσαμε ενέργεια της τάξεως του 80%και συνεχίσαμε το ταξίδι μας απροβλημάτιστα! Μετά από 1ώρα και 30 λεπτά μπαίναμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης με το 60% της μπαταρίας, και με το μυαλό μας γεμάτο από εικόνες της διήμερης απόδρασής μας, η οποία ….πέρασε στην ιστορία.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Παντελής Τζερτζεβέλης

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό