16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Σταματήστε τη βία που ασκείται από εποίκους στη Δυτική Όχθη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει «επειγόντως» μέτρα για να σταματήσει τη βία που ασκείται από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967, ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους 490.000 Ισραηλινοί έποικοι σε οικισμούς που θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απηύθυνε την έκκληση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπένι Γκαντζ, κεντρώο ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης που έχει ενταχθεί στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπλίνκεν «τόνισε την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας από εποίκους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του την Πέμπτη.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης τις προσπάθειες για «αύξηση και επιτάχυνση» της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων της Χαμάς και την αποτροπή της διεύρυνσης του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα βίαια περιστατικά από την πλευρά των Ισραηλινών εποίκων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Συγκεκριμένα, από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Τα περιστατικά έχουν φτάσει τα επτά την ημέρα, από κατά μέσο όρο τρία που ήταν, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OHCA).

Τα σχόλια του Μπλίνκεν έρχονται την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν νέες επιδρομές στην Δυτική Όχθη. Στην τελευταία που έχει αναφερθεί, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από πλήγμα ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στην Τζενίν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου άμεσης βοήθειας της Παλαιστινιακής Αρχής στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις εφόδους του στον τομέα, τονίζοντας πως αντιδρά στη στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων», κάνοντας λόγο για λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό