16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στέφανος Κασσελάκης στο ΒΗΜΑ: Τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου

Ειδήσεις Ελλάδα

«Είμαι καθαρός, δεν έχω εξαρτήσεις και δεν με κρατάει κανένας» αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός του το επόμενο διάστημα με ορόσημο και τις ευρωεκλογές, όπου θέλει να σταλεί μήνυμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%» τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει με έμφαση: «Στη Βουλή θέλω να μπω νικητής στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Για τους βουλευτές που αποχώρησαν λέει ότι τις αποφάσεις τους τις είχαν πάρει από το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, από την πρώτη Κυριακή, και κάνει λόγο για «απολίτικη και ναρκισσιστική διάσπαση».

«Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος» τονίζει. Επιμένει πως τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερα οργανωμένος, ριζικά ανανεωμένος, δυναμικός στη Βουλή και γειωμένος στην κοινωνία. Αναφέρεται ιδιαίτερα στο συνέδριο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση θα επαναχαράξει στρατηγική και θα ανανεωθούν τα όργανα του κόμματος, ενώ σημειώνει με έμφαση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επισήμανσή του ότι η πόρτα του διαλόγου και των κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών θα παραμείνει ανοιχτή για όσες προοδευτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να υπερβούν την αυτοαναφορικότητα.

Κύριε πρόεδρε, θα ξεκινήσω με τα τελευταία γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών. Ποιος έχει ευθύνη για αυτό που έγινε;

«Εκείνοι που σχεδίασαν τη διάσπαση του κόμματός μας από το ίδιο το βράδυ της εκλογής μου, την οποία δεν αποδέχτηκαν ποτέ. Που εξαπέλυσαν προσβολές για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκουστες ύβρεις για το πρόσωπό μου. Που παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας που οι ίδιοι συνέταξαν και υπέγραψαν, παίρνοντας μαζί τους ως «προίκα» 11 έδρες που οι ψηφοφόροι είχαν χαρίσει με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκείνοι που ενώ ήταν οι αυτουργοί και συναυτουργοί της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν, προσπαθούν τώρα προσχηματικά να την ντύσουν με δήθεν πολιτικό περιεχόμενο».

Θα μπορούσε να αποτραπεί;

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να διαφυλάξω την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάλεσα την Εφη Αχτσιόγλου και όλους τους βουλευτές να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους στη Βουλή πριν καν ανακοινώσω το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Συναντήθηκα με δική μου πρωτοβουλία με στελέχη που με καθύβρισαν δημόσια. Είπα πολλές φορές περασμένα-ξεχασμένα και να προχωρήσουμε μπροστά. Μάταια όμως. Τις αποφάσεις τους τις είχαν πάρει από το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, από την πρώτη Κυριακή. Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος».

Ψύχραιμα τώρα, μετά τις αποχωρήσεις, εσείς κάνατε κάποιο λάθος σε αυτή την ιστορία;

«Υπήρξαν στιγμές που χρησιμοποίησα έντονες εκφράσεις. Αλλά όλα αυτά έγιναν εξαιτίας της φόρτισης και αφού πρώτα έκανα τα πάντα για να προστατεύσω το κόμμα και συνάντησα άρνηση και υποκρισία. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και καθαρή».

Θα επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η κατάσταση, και σε ποιον βαθμό;

«Αυτή τη στιγμή μάς επηρεάζει μόνο αριθμητικά ως προς την κοινοβουλευτική μας δύναμη στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Οι αποχωρήσεις μελών από τη βάση του κόμματος είναι ελάχιστες. Μάλιστα έχουμε πάρα πολλές νέες εγγραφές. Τους επόμενους μήνες θα δείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα οργανωμένο, ριζικά ανανεωμένο, δυναμικό στη Βουλή και γειωμένο στην κοινωνία. Με νέα εργαλεία στη λειτουργία μας και λαμπρά μυαλά στο πλάι μας. Γι’ αυτό και θα ανακάμψουμε πολύ γρήγορα. Είμαστε βέβαιοι».

Μετά από αυτά τα γεγονότα πώς θα επιτευχθεί η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Το συνέδριο π.χ. είναι ευκαιρία;

«Στο συνέδριο θα επαναχαράξουμε στρατηγική, θα ανανεώσουμε τα όργανά μας και θα μπούμε σε θέση μάχης, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Το συνέδριό μας θέλω να γίνει ορόσημο για την ανάκαμψη της σύγχρονης κυβερνητικής Αριστεράς. Και θα είναι μαζικό».

Ο Μαξ Βέμπερ έλεγε ότι το διαμέτρημα του εκάστοτε ηγέτη αποτελεί συνάρτηση του στόχου που θέτει. Ποιος ο στόχος από εδώ και πέρα;

«Αναφέρθηκα ήδη στον στόχο. Μια σύγχρονη κυβερνητική πατριωτική Αριστερά με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Ενας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ξαναγίνει δύναμη νίκης και δημοκρατικών αλλαγών και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης του τόπου για να καλυτερεύσει τις ζωές των ανθρώπων».

Σας άκουσα να λέτε για πρωτιά στις ευρωεκλογές; Μήπως είναι υπερφιλόδοξος στόχος;

«Οι στόχοι μας είναι μεγάλοι γιατί είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει στο μέλλον. Δεν μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις πολύ συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Θα βγούμε στην αντεπίθεση με ρηξικέλευθες λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Για αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους».

Θα είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές;

«Δεν θα είμαι γιατί είναι ξεκάθαρο πως, αν το έκανα, θα ήταν για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Να είστε σίγουρος πως το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προκαλέσει θετική έκπληξη καθώς θα αποτελείται από πραγματικά άριστους υποψήφιους. Διευκρινίζω ότι δεν υπάρχουν celebrities».

Σας παρατηρώ, όπως πάρα πολλοί, και προσπαθούμε να σας «διαβάσουμε» και σκέφτομαι τι νέο κομίζετε στην πολιτική ζωή της χώρας;

«Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται ότι μπήκα στην πολιτική σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Μπορεί να είναι κι έτσι, γιατί στόχος μου είναι να γκρεμίσω νοοτροπίες και πρακτικές που κρατάνε την Ελλάδα δεμένη στο παρελθόν. Είμαι καθαρός, δεν έχω εξαρτήσεις και δεν με κρατάει κανένας, είμαι ένας νέος άνθρωπος που ερχόμενος από τον ελληνισμό της διασποράς πίσω στην πατρίδα που μεγάλωσα, θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του σε μια πορεία κοινωνικής προόδου, ασκώντας προοδευτική πολιτική για το κοινό καλό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε 1,3 εκατ. ψηφοφόρους από το 2015. Τους ξανακερδίζει και πώς;

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα κάνουμε το παν να ξανακερδίσουμε αυτούς τους πολίτες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης. Δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν πρέπει να δουλέψουμε σε μια κοινωνία κουρασμένη, απογοητευμένη και παραιτημένη από μεγάλες προσδοκίες. Είμαι όμως αισιόδοξος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα καταπιέζονται ξανά. Θα οργώσουμε την Ελλάδα για να ξανασυναντηθούμε με αυτόν τον κόσμο».

Γνωρίζετε ότι η αποχή στην Ελλάδα είναι στο 50%. Πώς αλλάζει αυτό;

«Δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα που θα εμπνεύσει ξανά τους πολίτες. Ενας από τους κλασικούς του μαρξισμού έλεγε ότι ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας. Αυτό θέλω να κάνουμε από δω κι εμπρός. Να πείσουμε με τη δράση μας τους πολίτες ότι με πολιτική αλλαγή μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους στο σήμερα, από τις σπουδές, την εργασία τους και την επιχείρησή τους, τη στέγασή τους μέχρι τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και το περιβάλλον. Την κρίση αντιπροσώπευσης και την αποχή δεν τις πολεμάς με αυτοαναφορικότητα και τσιτάτα, αλλά χτίζοντας ένα διαφορετικό πολιτικό παράδειγμα καθημερινά μέσα στην κοινωνία».

Πρόσφατα σας άκουσα σε μια εκδήλωση και ανέφερα πως είστε γήινος, δηλαδή γειωμένος με την πραγματικότητα. Ξέρετε ότι υπάρχει αποστασιοποίηση από τους πολιτικούς. Πώς ανατρέπεται αυτό;

«Σας το απάντησα ήδη. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ασκείται η πολιτική σήμερα. Πρέπει να αλλάξουμε την ίδια την πολιτική διαδικασία στη χώρα. Να νιώθει ο πολίτης ότι ακούγεται η αγωνία του. Οτι τον ακούμε και παλεύουμε μαζί του για να λυθεί το πρόβλημά του, μικρό ή μεγάλο. Να μας βλέπει απέναντι στη διαφθορά, την οικογενειοκρατία και την αυθαιρεσία να αντιτάσσουμε δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία και πραγματική αριστεία. Πνευματική, ηθική και κοινωνική αριστεία».

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον συντάκτη του «Βήματος», Άρη Ραβανό

Στη ζωή, όπως και στην πολιτική, πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2019 και μετά δεν έκανε αυτοκριτική. Χρειάζεται τώρα;

«Σαφώς. Για να χαράξουμε τη νέα μας στρατηγική πρέπει στον δρόμο για το συνέδριό μας να συζητήσουμε θαρραλέα για τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε την επανάληψή τους στο μέλλον».

Μια προσπάθεια αυτοκριτικής ενδεχομένως να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης τον Αλέξη Τσίπρα. Πού υπάρχουν ευθύνες;

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ηγήθηκε της χώρας κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες. Και κατάφερε πολλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έδωσε θαρραλέα το έναυσμα για τη διεύρυνση του κόμματος, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια διαρκή εσωκομματική «προσπάθεια» να ακυρωθεί αυτή η διεύρυνση. Ίσως μετά τις εκλογές του 2019 να χρειαζόταν ένα συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεσολάβησε, όμως, η πανδημία και δεν κατέστη εφικτό».

Η κοινωνία αναζητεί από τις ηγεσίες λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις έχει ή τις ψάχνει και πού θα επικεντρωθεί;

«Θα βρούμε τις λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα σε διαρκή, αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Ψάχνουμε συμμάχους και συνοδοιπόρους στα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας, μέσα από την ψηφιακή διαβούλευση στον isyriza.gr και τη δημιουργία των νέων μας think tanks, που θα λειτουργήσουν ως μια πλατφόρμα διαλόγου με τα δυναμικά τμήματα και ομάδες της κοινωνίας. Βάρος θα ρίξουμε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας, των χαμηλών μισθών, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών. Λύσεις θα προτείνουμε πάντα σε διάλογο με τους συλλογικούς φορείς και τους πολίτες. Ηδη δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε ρηξικέλευθες, ρεαλιστικές, κοστολογημένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Θα δούμε μια νέα ηγετική ομάδα σύντομα;

«Είναι απόλυτη προτεραιότητά μου να χτίσουμε άμεσα το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην πορεία αυτή θα δείτε και νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν ρόλους, αλλά θα δείτε και την αξιοποίηση στελεχών μας που παλαιότερα ήταν παραγκωνισμένα εξαιτίας ισορροπιών που κρατούσαν πίσω το κόμμα».

Στην προσπάθεια ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μήπως εξετάζετε το σενάριο να είστε στο Κοινοβούλιο ως πρόεδρος;

«Ο Σωκράτης Φάμελλος εκπροσωπεί επάξια το κόμμα μας ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ασκώντας τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Θα βαδίσουμε μαζί μέσα κι έξω από τη Βουλή. Θα δώσω έμφαση στην απευθείας επαφή μου με την κοινωνία φτάνοντας σε κάθε γωνιά της χώρας, χτίζοντας τα think tanks μας και ενισχύοντας τις προσπάθειες ανασύνταξης της Νεολαίας μας. Στη Βουλή θέλω να μπω νικητής στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Με βάση αυτό, πώς θα κινηθείτε έναντι των κομμάτων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο; Υπάρχει π.χ. περιθώριο έστω επικοινωνίας με το ΠαΣοΚ;

«Η πόρτα του διαλόγου και των κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών θα παραμείνει ανοιχτή για όσες προοδευτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να υπερβούν την αυτοαναφορικότητα».

Θεωρώ θετική την επίσκεψη Ερντογάν, αλλά…

Αναφέρατε νωρίτερα τους άξονες της πολιτικής σας. Κομβική θέση έχει και η εξωτερική πολιτική. Πώς κρίνετε την επίσκεψη Ερντογάν;

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ θετική την επίσκεψη. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πολιτική πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών του κ. Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις για συγκεκριμένα θέματα: Πρώτον, πρέπει να γίνει σαφές τι σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που υπονομεύουν τη Διακήρυξη Φιλίας. Πρέπει να είναι απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυθαίρετες ερμηνείες αυτού του άρθρου που να αφορούν π.χ. το δικαίωμά μας σε ασκήσεις ή στον εξοπλισμό των νησιών.

Δεύτερον, πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μας αρκεί η Διακήρυξη Φιλίας και θα διεκδικήσουμε επιπλέον προϋποθέσεις (όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας) για να πάρει η Τουρκία F-16, Eurofighter και την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ. Τρίτον, προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε βρώμικο παιχνίδι με τη Θράκη, ανεβάζοντας τους τόνους. Τώρα, ο κ. Ερντογάν μίλησε μπροστά του για “τουρκική” μειονότητα ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα είχε μιλήσει για μουσουλμανική. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι τόσο το μειονοτικό όσο και το Κυπριακό και το Μεσανατολικό αποτελούν “διαφορές που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης”. Οι απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας στη Θράκη αφορούν έλληνες πολίτες. Δεν αποτελούν ούτε διμερή ούτε διεθνή διαφορά».

Επ’ αυτού, τι σημαίνει πατριωτική Αριστερά και τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο Νίκος Κοτζιάς;

«Η Αριστερά έδειξε πάντα τον πατριωτισμό της στα δύσκολα. Από την αντίσταση στον φασισμό και τον ναζισμό μέχρι τον αντιδικτατορικό αγώνα και αργότερα. Θυμηθείτε την επιστολή του Ζαχαριάδη μέσα από τη φυλακή προς τον Μεταξά, την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Γλέζο και τον Σάντα, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τον Βελουχιώτη, τη Νεολαία Λαμπράκη, το Πολυτεχνείο, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από τον Ανδρέα Παπανδρέου κ.λπ.

Θέλουμε η πατρίδα μας να προχωράει με άθικτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ένα μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλους τους γείτονές μας. Σε αυτή τη βάση και πιστεύοντας στην ανάγκη ενότητας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση του Νίκου Κοτζιά και του Πράττω για διάλογο, με στόχο να συμβαδίσουμε με στέρεα βήματα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό