23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σοφόν το ασαφές: Ζητούμενο μια ανοδική αντίδραση

Ειδήσεις Ελλάδα

‘Ηταν περίπου 15:40 χθες, όταν με τζίρο 51,4 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. εμφάνισε νέο χαμηλό ημέρας στις 1.172,38 μονάδες και με πτώση πάνω από 1,6% εμφάνιζε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τους δείκτες των χρηματιστηρίων του ευρώ. Όλοι, ωστόσο, υποχωρούσαν και θα λέγαμε ότι το διεθνές κλίμα ήταν η βάση για τη φυγή από το ρίσκο. Παράλληλα, τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για άνοιγμα με πτώση και στον φάρο των χρηματιστηρίων. Η ανάλυση των διεθνών αγορών τη Δευτέρα ειδοποίησε για αυτά που θα συμβούν, τονίζοντας πως οι αγορές θα επηρεάζονται αυτή την περίοδο από τη δυναμική που θα εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Το δυσάρεστο, κατά μια έννοια, από τη δυναμική των συναλλαγών ήταν ότι με την αύξηση στην ένταση των πιέσεων επήλθε και αύξηση στους όγκους. Η αναζήτηση πυθμένα συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα την προσέγγιση του Γ.Δ. στους ΚΜΟ 200 ημερών. Στις 16:30 ο Γ.Δ. υποχωρούσε περίπου 1,9%, ευρισκόμενος κάτω από τις 1.170 μονάδες και σε νέο χαμηλό ημέρας, τις 1.166,89 μονάδες, με τον τζίρο στα 65,1 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή του εκθετικού ΚΜΟ ήταν στις 1.163 μονάδες. Όπως μας δείχνουν τα εργαλεία της στατιστικής που χρησιμοποιούμε, εάν δεν υπάρξει αντίδραση, πιθανός πυθμένας της τρέχουσας πτώσης θα είναι ίσως η ζώνη γύρω από τις 1.130 μονάδες.

Μία κριτική από τη Fast Finance για την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ανακοίνωσε ΑΜΚ και έχει γίνει η εταιρεία με τη συχνότερη επαφή με το επενδυτικό κοινό, περιλαμβάνει τα ακόλουθα: «Όλα δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση και την ημέρα εισαγωγής των νέων τίτλων η μετοχή θα βγει από την επιτήρηση, όπως έκανε και η LAVIPHARM. Άλλωστε έχουν τον ίδιο κύριο ανάδοχο, που είναι η ΑΜΒΡΟΣΙΑ. Αν και δύσκολη άσκηση για ξένους θεσμικούς, φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ενδιαφέρον».

Για την ΕΤΕ μετά το χθεσινό -3,76% και το πακέτο του ΤΧΣ, οι αγοραίοι παράγοντες τόνισαν: «Μπορεί να φαίνεται ότι την “πετάνε από το παράθυρο”, παρ’ όλα αυτά πολλά funds την έχουν στο στόχαστρο περιμένοντας το book building. Είναι επιτακτική ανάγκη, μετά το -1,96% για τον Γ.Δ. και το κλείσιμο κάτω από τις 1.170 μονάδες, να αντιδράσει ανοδικά η αγορά, κάτι που δεν αποκλείεται εάν κρίνουμε από το ξέσπασμα των πιέσεων που προκάλεσε απώλειες από 2% έως 4,44% σε 13 blue chips από τα 22 καθοδικά. Αλλά και λόγω της εκτίναξης -σχετικά με τις προηγούμενες συνόδουςτου τζίρου πάνω από τα 82 εκατ. ευρώ».

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Θέμα στάσης…

Απευθύναμε σε πολλούς από τους κυκλοφορούντες στην αγορά της Αθήνας μια ερώτηση που, χωρίς τα στοιχεία που θα την καθιστούσαν δημοσκοπικά άρτια, μας έδωσε αφορμή να συνεχίσουμε τα σχόλια για τις απαιτήσεις των πολιτών από την πολιτική σκηνή. Γιατί αυτό που δεν θέλουν να αντιληφθούν οι περισσότεροι από όσους δηλώνουν πως δεν ελπίζουν σε τίποτε και δεν περιμένουν από κανένα κόμμα κάποια λύση στα προβλήματά τους, είναι πως αυτή η στάση ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της Δημοκρατίας. Ενός πολιτικού συστήματος με πολλά ελαττώματα, το οποίο, ωστόσο, είναι το καλύτερο δυνατό, διότι ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο με την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά. Να γιατί χρειάζονται οι σοβαροί πολιτικοί ηγέτες, ενώ απαιτείται συνεχής πόλεμος με τον λαϊκισμό, o οποίος αποτελεί τον μανδύα για τα περάσματα σε ολοκληρωτικά καθεστώτα που τα «ξεχάσαμε» οι παλαιότεροι και δεν τα γνωρίζουν οι νεότεροι. Αλλά όπου και όποτε κυριάρχησαν μοίρασαν πόνο και γέννησαν την ανάγκη ανατροπής τους με κάθε τίμημα.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό