22 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Σουδάν – Μαρτυρίες Ελλήνων: Πυροβολούν ανθρώπους – Δεν υπάρχει νερό και ρεύμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Δραματικές ώρες στο Σουδάν για τους Έλληνες που ζουν εκεί. Η ελληνική κοινότητα βρίσκεται υπό καθεστώς φόβου κι ανασφάλειας. Οι Έλληνες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά τον τραυματισμό δύο από ρουκέτα, οι οποίοι νοσηλεύονται και περιμένουν να χειρουργηθούν.

Ανάμεσα στους 15 πιστούς που έχουν εγκλωβιστεί στον ναό βρίσκονται και Ελληνες ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Σάββας, τα πυρά δεν έχουν σταματήσει λεπτό.

Ξεπερνούν τους 185 οι νεκροί, 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματισμένοι

Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Αγωνία για τους τραυματισμένους Ελληνες

Φωτογραφία από τα τραύματα ενός εκ των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στο Σουδάν, συγκλονίζει.

Ο τραυματίας μίλησε στο Open και είπε πώς βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του μετά την επίθεση με ρουκέτα και ένας άνθρωπος με όχημα, μετέφερε τον ίδιο και τον άλλο Έλληνα στο νοσοκομείο.

Οι Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια με τον ομογενή να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών. Ο τραυματίας λέει επίσης πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα, με τον ίδιο παρότι νοσηλευόμενος, να μην έχει φάει καλά και να μην έχει πιει νερό, με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

«Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό»

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα: Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό.  Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα.

«Ασταμάτητοι οι πυροβολισμοί»

Όπως είπε στο «Πρώτο πρόγραμμα» η κα Αλεξάνδρα Καλουμέτη, 15 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη ενώ απ’ εξω ακούγονται ασταμάτητοι πυροβολισμοί.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί τα ίδια» περιγράφει. «Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό».

Όπως αναφέρει υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Για τους Έλληνες τραυματίες η κ. Καλουμέτη είπε: «Πριν τραυματιστούν είχαν μπει στην εκκλησία. Ήταν πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί και μας είχαν ειδοποιήσει ότι άρχισαν να χτυπάνε και πρέπει να κόψουμε τη λειτουργία. Μετά, πήγαν να μπούνε μέσα στο σπίτι τους έπεσε η ρουκέτα».

«Πυροβολούν ανθρώπους, τελειώνει το φαγητό»

«Έχουμε φόβο μέσα μας. Μεγάλη ανησυχία, έχουμε μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό. Θα είμαστε καλά αύριο μεθαύριο; Άμα τελειώσει το φαγητό τι θα γίνει. Είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Και να θέλεις να βγεις έξω είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Είχαμε σκεφτεί εγώ και η αδερφή μου να βγούμε σήμερα να πάμε στα σπίτια μας γιατί με πήρε η μάνα μου και μου λέει να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι και μετά μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας λέει όχι, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι μας, καθίστε καλύτερα στη μητρόπολη».

Βίντεο ντοκουμέντο με τους εγκλωβισμένους

Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 άνθρωποι ανάμεσά τους αρκετοί Ελληνες.

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες και την ίδια στιγμή ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ του Σουδάν.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό