21.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Σολτς: Δεν ξέραμε τα σχέδια της Wagner

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, BND, δεν γνώριζε κάτι εκ των προτέρων για την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner στη Ρωσία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD, επεσήμανε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών «υπέβαλε συνεχώς αναφορές για όσα παρατηρούνταν» στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες από τα μέσα του Ιουνίου πως ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε ένοπλη ανταρσία εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Κατά τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του Πριγκόζιν, όμως η ακριβής φύση τους, το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος εκτέλεσής τους δεν είχαν αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας New York Times, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την περασμένη Τετάρτη πως ο κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να κινηθεί εναντίον των επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σολτς στο ARD, σε περίπτωση που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας πράγματι γνώριζαν πως η Wagner του κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε ανταρσία και δεν μοιράστηκαν το στοιχείο αυτό με το Βερολίνο, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του NATO.

Ρωσία: «Αγνοείται» ο στρατηγός που ήξερε τα σχέδια Πριγκόζιν

Ο αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου που σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times γνώριζε τα σχέδια του επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να στασιάσει. Η πληροφορία των NYT προέρχεται από Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν ενημέρωση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Σουροβίκιν όμως δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Μoscow Τimes, που επικαλούνται πηγές από το υπουργείο Άμυνας, έχει συλληφθεί. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο στρατιωτικός μπλόγκερ Βλαντίμιρ Ρομάνοφ υποστήριξε ότι ο Σουροβίκιν συνελήφθη την Κυριακή, την επομένη δηλαδή της ανταρσίας του Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τον Ρομάνοφ, ο Σουροβίκιν κρατείται στο κέντρο κράτησης Lefortovo της Μόσχας.

Με πληροφορίες από DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό