18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Σοκ» 3.500 απολύσεων στη Deutsche Bank

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας πρόκειται να προχωρήσει ο κολοσσός της Deutsche Bank, καθιστώντας την έτσι τον τελευταίο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που μεταφέρει στους εργαζόμενους το κόστος που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας και η συνακόλουθη μείωση των κερδών.

Η γερμανική τράπεζα ανέφερε ότι ενώ είχε σημειώσει πρόοδο σε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2022, έπρεπε να εξοικονομήσει 1,6 δισ. ευρώ από αυτό το σύνολο, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Η Deutsche Bank τόνισε ότι θα απλοποιήσει και θα αυτοματοποιήσει την εργασία όπου αυτό είναι δυνατόν, γεγονός που πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στο εργατικό δυναμικό του back-office. «Τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση περίπου 3.500 θέσεων, κυρίως σε τομείς που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με πελάτες», σημείωσε η τράπεζα.

Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός είχε ήδη δηλώσει σε προηγούμενη φάση ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας ως μέρους της προσπάθειας αποδοτικότητάς της, αλλά δεν είχε δώσει σχετικά στοιχεία. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσοι από τους 7.000 υπαλλήλους της τράπεζας στο Λονδίνο, για παράδειγμα, ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους.

Η τράπεζα αποκάλυψε ότι τα κέρδη της προ φόρων μειώθηκαν κατά 10% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης και της μείωσης της εξαγοράς της βρετανικής χρηματιστηριακής εταιρείας Numis, την οποία συμφώνησε να αγοράσει τον περασμένο Οκτώβριο. Τα κέρδη προ φόρων πλήρους έτους αυξήθηκαν κατά 2% στα 5,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4% στις πρωινές συναλλαγές, ως αποτέλεσμα μιας ισχυρότερης προοπτικής για έσοδα.

Η αυτοματοποίηση έρχεται, οι εργαζόμενοι «φεύγουν»

Η τράπεζα είναι μέρος μιας αυξανόμενης λίστας παγκόσμιων τραπεζών που έχουν περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας τον περασμένο χρόνο, ιδιαίτερα μετά από μια ύφεση των συνθηκών της αγοράς που έπληξαν τη σύναψη συμφωνιών και μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών, η οποία οδήγησε περισσότερους καταναλωτές να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.

Ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεσμεύτηκαν να μην κάνουν περικοπές θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας, το έχουν κάνει μετά την πανδημία.

Μεγάλες περικοπές έχουν ανακοινωθεί από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Citibank, η οποία αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2026 ως μέρος του δικού της προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Η Barclays, από την πλευρά της, περικόπτει 5.000 θέσεις εργασίας στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της που αριθμεί 84.000 άτομα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κέρδη και να κατευνάσει τους μετόχους.

Εν τω μεταξύ, η Lloyds Banking Group δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδίαζε να απολύσει 1.600 υπαλλήλους από το δίκτυο καταστημάτων της, καθώς προσπαθούσε να μειώσει το κόστος και να ωθήσει τους πελάτες προς τις ψηφιακές υπηρεσίες ως μέρος μιας εταιρικής αναθεώρησης. Η ανακοίνωση ήρθε εβδομάδες αφότου η Lloyds επιβεβαίωσε τα σχέδια για περικοπή σχεδόν 3.000 θέσεων μεσαίας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων αναλυτών και διαχείρισης προϊόντων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό