17.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς Δικαίου οι επιθέσεις Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους

Ειδήσεις Ελλάδα

Καταδικάζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους του οργανισμού. Σημειώνει δε πως τέτοιου είδους κινήσεις «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ αναφέρεται ότι τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), που δέχθηκαν επίθεση στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Ομόθυμη καταδίκη και ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Σλοβάκοι. Τρεις εξ αυτών κατέληξαν στο νοσοκομείο. 

Το επεισόδιο καταδίκασαν Λευκωσία, Αθήνα, η ΕΕ. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία με κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν ανησυχία.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν, στον οποίο και εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τα επεισόδια.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό