16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σκοτώθηκε επικεφαλής των «ελίτ μονάδων» Χεζμπολάχ- Επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε πλήγμα στο νότιο Λίβανο, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, αναγνωρίστηκε ως ο Γουισάμ Ταουίλ, αναπληρωτής επικεφαλής μιας μονάδας της επίλεκτης δύναμης Radwan της οργάνωσης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας, το Reuters αναφέρει ότι ο Tawil και ένας άλλος μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε σε πλήγμα στο λιβανέζικο χωριό Μαϊντάλ Σελμ. «Πρόκειται για ένα πολύ οδυνηρό χτύπημα», λέει μία από τις πηγές ασφαλείας. Μια άλλη προσθέτει: «Τα πράγματα θα φουντώσουν τώρα».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο.

Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Γουισάμ Ταουίλ, ενός ανώτερου διοικητή της επίλεκτης δύναμης Radwan της ομάδας. Βέβαια, η Χεζμπολάχ δεν διευκρινίζει λεπτομερώς την αιτία του θανάτου του Γουισάμ Ταουίλ αλλά, νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αυτοκίνητο στον νότιο Λίβανο.

Ο λανθασμένος υπολογισμός είναι πάντα ένας κίνδυνος

Η Χεζμπολάχ, το ισχυρό λιβανέζικο κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια μεγάλη σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής, η βία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις παραμεθόριες περιοχές, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ έχει μετριάσει τις ενέργειές της, προκειμένου να αποτρέψει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, το οποίο έχει προειδοποιήσει για μια καταστροφική απάντηση. Την περασμένη εβδομάδα, αντιδρώντας σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση που σκότωσε έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, στη Βηρυτό, ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε τις ισραηλινές Αρχές να μην ξεκινήσουν σύγκρουση, λέγοντας ότι θα το μετανιώσουν.

Κρίσιμο είναι, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε καμία απειλή για κλιμάκωση των ενεργειών της. Πολλοί θυμούνται ακόμα την καταστροφή που προκάλεσε η πολύμηνη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 και, με τον Λίβανο να υποφέρει από μια τεράστια οικονομική κρίση, δεν υπάρχει δημόσια υποστήριξη για οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση. Ο λανθασμένος υπολογισμός, εντούτοις, είναι πάντα ένας κίνδυνος.

Πάντως, και στο Ισραήλ, ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν υπερασπιστεί μια μεγαλύτερη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ για να μειωθεί η απειλή που συνιστά η εν λόγω οργάνωση και να επιτραπεί η επιστροφή χιλιάδων κατοίκων που έχουν απομακρυνθεί λόγω των συνεχών επιθέσεων. «Θα δημιουργήσουμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα [στον βορρά]», δήλωσε την Κυριακή (07/01) ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χερτσλ Χαλέβι, τονίζοντας πως «αλλιώς θα φτάσουμε σε έναν άλλο πόλεμο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό