23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σκληρή κομματική αντιπαράθεση σε άδεια έδρανα στην Ευρωβουλή

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]naftemporiki.gr

Ελληνική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε άδεια έδρανα θύμισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οξεία κομματική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, σε μια συνεδρίαση που πήρε περαιτέρω «χρώμα» Βουλής των Ελλήνων όταν ο πρωθυπουργός ύψωσε στον αέρα πρωτοσέλιδα ελληνικών εφημερίδων (Δημοκρατία – Αυγή).

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε εξ αρχής την πρόθεσή του να προσδώσει κομματικό χαρακτήρα στη συζήτηση εκκινώντας την τοποθέτησή του με βαριές εκφράσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το 2015. «Τέτοιες μέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή» είπε θέτοντας στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα παρουσίασε ουσιαστικά ένα success story της σημερινής κυβέρνησης για την οικονομία, τη διαχείριση της πανδημίας, του μεταναστατευτικού/προσφυγικού ακόμη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού. «Εάν υπάρχει, πάντως, ένα παράδειγμα αντιστροφής μιας δοκιμασίας σε κινητήριο μοχλό, αυτή ήταν κατά την άποψή μου η διαχείριση της πανδημίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης χαιρετίζοντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση που δεν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άλλων ευρωβουλευτών ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε επίσης την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Είμαστε με τη δημοκρατία και τον Δυτικό πολιτισμό. Γι’ αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό νεο-δεσποτισμό» είπε και δήλωσε ότι «οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Παραλλήλισε δε τη συμπεριφορά της Ρωσίας με εκείνη της Τουρκίας λέγοντας «δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων».

«Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές» διεμήνυσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και σημείωσε ότι «οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταηλίκια». Επιπλέον απάντησε στην κριτική που ασκείται στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς και ΜΜΕ για εκατοντάδες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο λέγοντας ότι  «τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6.000 ναυαγούς στο Αιγαίο, όλοι τους προερχόμενοι από την Τουρκία». Αναφερόμενος τέλος στην έκρηξη των τιμών ενέργειας τάχθηκε υπέρ μιας δημόσιας ευρωπαϊκής παρέμβασης στις αγορές. 

Παπαδημούλης: Ζητήστε συγγνώμη στους δημοσιογράφους που αποκαλέσατε συμμορία

Στις κομματικές επιθέσεις του πρωθυπουργού απάντησε σε αντίστοιχο τόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης καταλογίζοντάς του ότι έχει «εμμονή» με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η αποτυχία της κυβέρνησής σας, είναι αδύνατο να κρυφτεί με επιθέσεις και συκοφαντίες, από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας σας, εναντίον της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι «το κόμμα της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τη χεοκοπία της χώρας, γιατί την άφησε το 2009 με έλλειμμα 15.4% και τεράστιο δημόσιο χρέος και πελατειακό κράτος, και διαφθορά, και ολιγάρχες».

Απαντώντας στα περί οικονομικού success story ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε δημόσιο χρέος και «κατρακύλησε» στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ με αποτέλεσμα να είναι 27η στους 27 στην Ελευθερία του Τύπου και στην 108η θέση στον παγκόσμιο δείκτη. «Επιμένετε κύριε Μητσοτάκη, ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι “μια αναξιόπιστη ΜΚΟ”; Γιατί θέλω να σας δώσω μια είδηση: Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη θεωρούμε πάρα πολύ αξιόπιστη. Είναι θεσμικός μας συνεργάτης, όπως είναι και της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ» σχολίασε.

Στην Ολομέλεια του ΕΚ (BINTEO): «Η αποτυχία της κυβέρνησής σας, κε Μητσοτάκη, είναι αδύνατο να κρυφτεί με επιθέσεις και συκοφαντίες εναντίον της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης @syriza_gr και του Αλέξη Τσίπρα» @atsipras https://t.co/Rcqi9ptqFB

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) July 5, 2022

Επικαλούμενος επίσης την απαλλαγή των δημοσιογράφων που διερεύνησαν την υπόθεση Novartis ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη για τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον τους. «Τον Ιανουάριο στη Βουλή, χαρακτηρίσατε κορυφαίους Έλληνες δημοσιογράφους – ερευνητές, “υπόκοσμο και συμμορία”. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ελλάδας απάλλαξε ομόφωνα και πανηγυρικά από κάθε κατηγορία αυτούς τους δημοσιογράφους. Σκοπεύετε για τους βαρείς χαρακτηρισμούς σας, να ζητήσετε έστω μια συγγνώμη;» τόνισε στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα δείχνοντας στο ευρωκοινοβούλιο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Αυγή» που ασκούν κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ανδρουλάκης: Δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αντέκρουσε τον ισχυρισμό περί success story στην οικονομία επισημαίνοντας ότι  σήμερα η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση σε χαμηλό αντίτιμο όπως έκαναν άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα». Πρόσθεσε δε ότι στον τομέα της υγείας οι Έλληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες και αυτό «είναι αποκαλυπτικό των αναγκών που υπάρχουν για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Σχολιάζοντας ακόμη τις επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για το 2015 ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». «Αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παπαδάκης (ΚΚΕ): Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ακρίβεια

«Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ακρίβεια, που θα καλπάζει κι άλλο, όσο επεκτείνονται οι συνέπειες των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πληρώνει ο λαός» ανέφερε στον πρωθυπουργό εκ μέρους του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «ζητά από το λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τα επιδόματα – ψίχουλα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα από την εκτίναξη της ακρίβειας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό